Даряваме (1 лв) от всяка изпратена поръчка за възрастни хора. Събрана сума до момента (170.00 лв).

ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Щитовидна жлеза и Хипотиреоидизъм - причини и диагностика на състоянието


Когато става въпрос за хипотиреоидизъм това означава, че тялото произвежда твърде малко тироиден хормон, произвеждан от щитовидната жлеза. Друг термин за състоянието, който също се използва, е „недостатъчно активна щитовидна жлеза“, а противоположното състояние на това се нарича „хипертиреоидизъм“. Недостатъчното производство на щитовидни хормони нарушава хормоналния баланс в организма, енергообмена и поддържането на нормална температура, както и много други процеси регулирани от тези хормони. 

Хипотиреоидизмът е най-честото нарушение на щитовидната жлеза. Това състояние се среща по-често при жени и хора над 60-годишна възраст. Хипотиреоидизмът има тенденция да протича в семействата, но не е задължително да е налице фамилна обремененост.

Всяка клетка в тялото има рецептори за хормони на щитовидната жлеза. Тези хормони са отговорни за най-основните аспекти на телесната функция, въздействайки върху всички основни системи на тялото.

За какво отговарят тези хормони и защо се нарушават техните нива и функции ще поговорим открито в статията.

Какво представлява щитовидната жлеза?

Щитовидната жлеза е изключително важна жлеза с форма на пеперуда и вътрешна секреция. Тя е разположена в предната част на врата и се разделя на два лоба, които при някои заболявания може да претърпят структурни и функционални изменения. Има случаи, при които се предприема операция за отстраняване на щитовидната жлеза и хората живеят без нея, но при това положение се налага да приемат хормони допълнително.

Щитовидната жлеза служи като термостат на тялото, регулирайки енергията, температурата и метаболизма. Чрез поредица от химични реакции, които разчитат на минерали като йод и селен, тя контролира всичко - от настроението ви до менструалния цикъл. Жлезата участва и в около хиляда други функции, включително колко ефективно изгаряте калориите и колко лесно отслабвате, регулирането на съня и събуждането, правилното протичане на бременността, менструалните цикли и много други процеси.

3 вида проблеми с щитовидната жлеза

Можем да очертаем три основни вида проблеми с щитовидната жлеза:

 • Хипотиреоидизъм или недостатъчно функциониране на щитовидната жлеза. Това означава, че енергията и метаболизмът са ниски поради понижено производство на щитовидни хормони;
 • Хипертиреоидизъм или прекомерно активно функциониране на щитовидната жлеза. В този случай вашият метаболизъм работи на свръхобороти и произвежда твърде много щитовидни хормони;
 • Автоимунни заболявания на щитовидната жлеза. Това включва както болестта на Хашимото, при която щитовидната жлеза е слабо активна, така и болестта на Грейвс, когато е свръхактивна.

Ако подозирате, че имате проблем с щитовидната жлеза, е полезно да знаете разликата между симптомите на хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм, за да можете да обсъдите това, което сте преживели със специалист. Тези симптоми определено не са нещо, което да се пренебрегва и не се лекува; проблемите с щитовидната жлеза може да се влошат и да променят коренно живота.

Симптоми на хипотиреоидизъм

При този вид дисбаланс има недостатъчно активна щитовидна жлеза. Ако са налице някои от изброените симптоми, вероятно става въпрос за хипотиреоидизъм:

 • Умора
 • Повишена чувствителност към студ
 • Запек
 • Суха кожа
 • Качване на килограми
 • Подпухнало лице
 • Мускулна слабост
 • Повишено ниво на холестерол в кръвта
 • Мускулни болки
 • Болка, скованост или подуване на ставите
 • Тежък или нередовен менструален цикъл
 • Изтъняваща коса

При другото състояние – хипертиреоидизъм – се забелязват отслабване, дори когато апетитът и приема на храна остават същите или се увеличават; ускорен сърдечен ритъм (обикновено повече от 100 удара в минута); неравномерен сърдечен ритъм; сърцебиене; повишен апетит; нервност, тревожност и раздразнителност; изпотяване и други симптоми.

Както можете да видите от тези изброявания, има доста голяма разлика между симптомите на хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм, но за да определите със сигурност с кой проблем трябва да се справите, е важно да се предприемат лабораторни изследвания.

Кръвните изследвания представляват  изследвания на тироид-стимулиращ хормон (TSH) и тироксин. Има ясни разлики в лабораторните стойности на хипотиреоидизма спрямо хипертиреоидизма, особено нивата на TSH при хипертиреоидизъм спрямо хипотиреоидизъм. 

Ниското ниво на тироксин и високото ниво на TSH могат да показват недостатъчно активна (хипо-) щитовидна жлеза. 

От друга страна, високите нива на тироксин и ниските или несъществуващи нива на TSH могат да означават, че имате свръхактивна (хипер-) щитовидна жлеза.

Какво е нивото на TSH за хипертиреоидизъм? "Нормалният диапазон" за TSH теста може да варира в различните лаборатории, но обикновено е между 0,5 до 4,0-5,5 mU / L.  Ако нивото на TSH е под 0,5, то може да става въпрос за  хипертиреоидизъм, но са необходими допълнителни изследвания.

Какво ниво на TSH показва хипотиреоидизъм тогава? Ако вашият TSH е висок (над 4,0) при повторни тестове, това може да означава, че щитовидната жлеза не произвежда достатъчно тироиден хормон и може да имате хипотиреоидизъм. Ако имате хипотиреоидизъм, други тестове за функция на щитовидната жлеза, включително свободен Т4 и свободен Т3, също ще бъдат с ниски стойности.

Важно е да знаете, че тестът за TSH сам по себе си не ви казва защо нивата на TSH са твърде високи или твърде ниски. 

Ако получите ненормални резултати от TSH, лекарят ви трябва да назначи още няколко изследвания, които да очертаят разликите между хипертиреоидизъм и хипотиреоидизъм патофизиология, включително:

 • Тестове за хормони на щитовидната жлеза T4;
 • Тестове за хормони на щитовидната жлеза T3;
 • Тестове за диагностициране на болестта на Грейвс, автоимунно заболяване, което причинява хипертиреоидизъм;
 • Тестове за диагностициране на тиреоидит на Хашимото, автоимунно заболяване, което причинява хипотиреоидизъм;

Какво причинява хипотиреоидизъм

При възрастни хора болестта на Хашимото е най-честата причина за хипотиреоидизъм в индустриализираните страни (йодният дефицит е най-честата причина в останалата част на света). 

При болестта на Хашимото имунната ви система атакува и уврежда щитовидната жлеза, така че не може да произведе достатъчно тироиден хормон. Хипотиреоидизмът може да бъде причинен и от лечение с радиоактивен йод или операция на щитовидната жлеза, които се използват за лечение на други видове нарушения на щитовидната жлеза. Проблем с хипофизната жлеза е друга рядка причина. Вроден хипотиреоидизъм има от раждането и възниква, когато щитовидната жлеза не се развива правилно.

При възрастни нелекуваният хипотиреоидизъм води до влошена умствена и физическа работоспособност, нарушена концентрация и когнитивна функция. Състоянието също така може да причини високи нива на холестерол в кръвта, които могат да доведат до сърдечни заболявания. Ако не се лекува тежък хипотиреоидизъм, може да се развие животозастрашаващо състояние, наречено микседема кома.

Диагностиката на хипотиреоидизъм е особено важна при бременност. Нелекуваният хипотиреоидизъм при майката може да повлияе на растежа и развитието на мозъка на бебето.

Има проучвания, които показват, че хипотиреоидизмът също може да увеличи риска от сърдечни заболявания. Тиреоидните хормони влияят на сърдечната честота и на това колко кръв се изпомпва от сърцето. Хипотиреоидизмът също така увеличава риска от по-високи нива на „лош” холестерол, триглицериди и други мазнини, свързани със сърдечните заболявания. 

В допълнение, перикардният излив (течност около сърцето) и застойна сърдечна недостатъчност (неспособност на сърцето да изпомпва кръвта) са възможни сърдечни заболявания, които могат да се развият при тежък хипотиреоидизъм.

Автоимунитет и щитовидна жлеза

Проучванията показват, че 90 процента от хората с хипотиреоидизъм произвеждат антитела към щитовидната тъкан. Това кара имунната система да атакува и унищожава щитовидната жлеза, което с течение на времето причинява спад в нивата на хормоните на щитовидната жлеза.

От гледна точка на лечение, конвенционалната медицина не разполага с ефективно лечение за автоимунитет. При нея се предписват стероиди и други лекарства за потискане на имунната система при определени състояния с потенциално увреждащи ефекти, като множествена склероза, ревматоиден артрит и болест на Крон. 

Обикновено протоколът за лица с Хашимото е просто да се изчака, докато имунната система унищожи достатъчно щитовидна тъкан, за да ги класифицира като хипотиреоидни, и след това да им даде заместител на хормона на щитовидната жлеза. Ако започнат да проявяват други симптоми, често свързани със състоянието им, като депресия или инсулинова резистентност, хората получават допълнителни лекарства за тези проблеми.

Очевидният недостатък на този подход е, че той не разглежда основната причина за проблема, а именно имунната система, атакуваща щитовидната жлеза. И ако основната причина не бъде отстранена, лечението няма да работи добре - или няма да осигури добри условия за живот в дългосрочен план.

Ако темата е представлявала интерес за вас, очаквайте скоро логичното ѝ продължение – как да се премахнат дразнителите на имунната система, които задействат автоимунни процеси; как да се нормализира работата на имунната система и как да се противодейства на възпалителните процеси в организма.

Използвани ресурси

Autoimmunity and hypothyroidism

NobuyukiAmino

Available online 7 March 2005. 

https://doi.org/10.1016/S0950-351X(88)80055-7 


ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ