ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА  02 818 48 70

Селен – ползи и източници

selen

Селенът е важен минерал, който ни е необходим по ред причини. Той играе важна роля в регулирането на правилната функция на щитовидната жлеза и неговият недостиг може да доведе до катаракта, до натрупване на тежки метали като живак, кадмий и олово, до загуба на калций в тъканите, до повишени нива на холестерола и кръвната захар, безплодие, алергии, развитие на ракови клетки и некротични процеси в черния дроб.

protectum_hepaticoСеленът е микроминерал, който има мощни антиоксидантни и имуностимулиращи функции, той участва в състава на ензимите, които пречат на образуването на най-опасните свободни радикали, с които другите антиоксиданти не са в състояние да се справят. Поради тези си качества, селенът е изключително важен за синтезирането на коензима Q10 и борбата с преждевременното стареене. Селенът също така е една от причините организмът ни да има способността да се справя с алергичните реакции, бронхиалната астма и натрупването на тежки метали – от цигарения дим до изгорелите газове във въздуха.

Въпреки че е открит едва през 19. век от шведския учен Йонс Якоб Берцелиус, селенът е минерал, който се среща естествено в много храни, предимно зърнени, сурови ядки и зеленчуци, които са добре познати на хората от векове. Той може да се набави без проблем от много сортове пшеница и жито като лимец, спелта, ръж или сорго, които обаче трябва да са расли в богата на минерали почва. Среща се в броколите, кафявия пълнозърнест ориз, слънчогледовото семе и някои видове гъби.

nutri-essentialsБез съмнение обаче, най-добрият източник на селен е бразилският орех. Затова някои натуропати и нутриционисти казват, че консумацията на една ядка бразилски орех всеки ден може да ви направи столетници. В 100 г бразилски орех се съдържат зашеметяващите 1917.0µg селен, което представлява 2739% от препоръчителната дневна доза. Както и с всички останали минерали обаче, употребата на селен може да бъде нож с две остриета и прекаляването с неговия прием може да бъде толкова вредно, колкото и недостигът от него. Затова е необходимо да не се храним с повече от 1-2 бразилски ореха на ден, но е в наш интерес да ги ядем колкото се може по-често.

За съжаление, ако е налице обедняване на почвата на минерали, сред които е и селенът, тези минерали и нутриенти ще липсват и в храната. Затова микроминералите са в пъти по-голямо съотношение в биопродуктите и биохраните, отколкото в отглежданите върху бедни почви и пръскани с пестициди и хербициди растения. Освен в естествен вид от храната, селен може да си набавим профилактично и чрез хранителни добавки. За да може селенът да изпълнява своите функции в предпазването на клетъчната структура от окисляване обаче, той трябва да бъде приеман в балансирано съотношение с витамините A, C и E, които можем да си набавим от морковите, тиквата, слънчогледовото и тиквеното семе, цитрусовите плодове и др.

0 Коментара

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*