ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Серотонин - как действа невротрансмитерът на щастието в организма

Серотонинът е пример за инхибиторен невротрансмитер. Той се намира и действа чрез своите механизми главно в стомашно-чревния тракт, тромбоцитите и централната нервна система на животните и хората. За него се смята, че допринася за чувството за благополучие и щастие, затова и често бива наричан “хормонът на щастието”.

Знаете ли, че той има роля в почти всички човешки поведенчески процеси? От вашите емоции, до храносмилането и двигателните умения, този мощен химикал въздейства на толкова много аспекти от живота и работата на тялото. Нека започнем с анализа на неговата същност, след което ще разгледаме как действа в организма и какви функции изпълнява. Така ще можем да разберем защо е толкова важен и дали действително има основна роля за щастието ни.

Как е устроен серотонинът и как действа

Серотонинът е по своята същност невротрансмитер - химически пратеник, който се предава между нервните клетки. Когато нервен импулс достигне аксона в края на нерв, се освобождават невротрансмитери, които пресичат област, наречена синапс, за да бъдат получени от специфичен рецептор в края на прицелния нерв. Веднъж получен от прицелния нерв, невротрансмитерът може или да възбуди този нерв, за да задейства собствения си сигнал, или да му попречи да изстреля сигнала.

Серотонинът е моноаминов трансмитер, наречен 5 хидрокситриптамин (5-НТ) и се получава от триптофан (той е неговият прекурсорс). За първи път е открит от Виторио Ерспамер в Рим през 1935 г., а американски учени потвърждават откритието малко по-късно в края на 40-те години. 

Серотонинът за първи път е изолиран и наименован от Морис М. Рапорт, Ъруин Пейдж и Арда Грийн през 1948 г. Хормонът е химически идентифициран като 5-хидрокситриптамин по-късно от Морис Рапорт и става известен по-широко само като 5НТ.

По-голямата част от серотонина при хората присъства в ентерохромафиновите клетки на храносмилателния тракт, където той участва в регулирането на движението на червата. Останалата част от серотонина в тялото се синтезира в специални неврони в централната нервна система и се използва за регулиране на различни функции като сън, настроение и апетит.

Не е изненадващо, че за лечение на депресия се използват лекарства, които съдържат серотонин и допринасят за по-доброто му усвояване в организма. Серотонинът се приема и от тромбоцитите, които съхраняват хормона. Когато тромбоцитите се прикрепят към кръвен съсирек, те отделят серотонин, който действа като вазоконстриктор (свиващ кръвоносните съдове), както и действа като съсирващ фактор за насърчаване на оздравителния процес.

Симптоми на недостиг на серотонин

Може да имате недостиг на серотонин, ако изпитвате липса на добро настроение, ниска енергия, отрицателни мисли, чувствате се напрегнати и раздразнителни, търсите сладки храни и проявявате намален интерес към секса. 

Други разстройства, свързани с липсата на серотонин, включват:

 • Депресия
 • Безпокойство
 • Панически атаки
 • Безсъние
 • Синдром на раздразненото дебело черво
 • ПМС / Хормонален дисбаланс
 • Фибромиалгия
 • Затлъстяване
 • Хранителни разстройства
 • Болка в мускулите
 • Хронична болка
 • Злоупотреба с алкохол
 • Мигренозно главоболие

Използване на серотонин в организма - области на действие

Най-често се коментира връзката му с депресията. Въпреки че има почти сигурна връзка между двете, това, което учените не знаят, е дали ниските нива на серотонин в мозъка причиняват депресия или депресията е причина за по-ниски нива на серотонин. Това, което учените и лекарите знаят със сигурност е, че селективните инхибитори на обратното захващане на серотонин или накратко SSRI са вид лекарство, което може да помогне изключително много при депресия.

Една част от изследователите смятат, че дисбалансът в нивата на серотонин може да повлияе на настроението по начин, който води до депресия. Възможните проблеми включват ниско производство на серотонин в мозъка; липса на рецепторни места, способни да приемат серотонина, който е произведен; невъзможност серотонинът да достигне до рецепторните места или недостиг на триптофан, неговият прекурсрос. Ако се случи някой от тези биохимични проблеми, изследователите смятат, че може да доведе до депресия, както и до обсесивно-компулсивно разстройство, тревожност и паника.

Серотонинът има незаменима роля и в много други функции на тялото. Той участва в регулиране на апетита и храносмилането (функция на червата и движенията на червата), здравето на костите, секса и нормалния ритъм на съня. Серотонинът е предшественик на мелатонина - друг важен химикал, който помага да се регулира цикъла на сън-събуждане на организма.

Прекалено високите или твърде ниските нива на серотонин са свързани със заболявания като синдром на раздразненото черво (IBS), сърдечни заболявания и остеопороза според статия, публикувана през април 2008 г. в журнала Cell. Ето и едно от изследванията по темата: Lrp5 Controls Bone Formation by Inhibiting Serotonin Synthesis in the Duodenum. Може да ви е интересно да прочетете повече и в публикацията в Science Direct от 2017-та година - Serotonin reuptake inhibitors and bone health: A review of clinical studies and plausible mechanisms.

Подобрява настроението и паметта

Направените изследвания показват, че ниските нива на серотонин в мозъка са свързани с нарушена памет и потиснато настроение. Ясно е също така, че серотонинът и триптофанът предизвикват реакции в червата, които променят чревно-мозъчната връзка и влияят на настроението и когнитивното ви здраве. 

Изследователи са успели да проучат ролята на серотонина за депресия, като изследват ефектите от понижаване на нивата на триптофан в диетата, причинявайки понижаване на нивата на серотонин в мозъка.

Помага за подобряване на храносмилането

Около 90-95% от серотонина в тялото се произвежда в червата. Изследванията показват, че невротрансмитерът играе роля в чревната подвижност и възпалението. Когато 5-НТ се освобождава естествено, той се свързва със специфични рецептори, за да инициира подвижността на червата. Серотонинът също регулира апетита и той произвежда повече от химичното вещество, за да помогне за по-бързото елиминиране на храните, когато те дразнят храносмилателната система.

Подобрява кръвосъсирването

Хората се нуждаят от достатъчно серотонин за по-добро съсирване на кръвта. Химикалът се освобождава в кръвните тромбоцити, за да помогне при зарастване на рани. Също така участва в стесняването на малки артерии, за да образуват кръвни съсиреци.

Може да има и обратен ефект обаче - при прекалено много от невротрансмитера е възможно да се образуват кръвни съсиреци. Затова е важно той да бъде в нормални граници, за да не предизвика неблагоприятни ефекти.

Облекчава болката в някои случаи

Изследване, публикувано в списанието Pain Research and Treatment установява, че има обратна зависимост между нивата на следоперативна болка при пациенти с хронична болка в долната част на гърба и нивата на серотонин в кръвния серум. 

Любопитни въпроси и отговори за серотонина

Мъжете и жените имат ли еднакво количество серотонин и действа ли по същия начин при двата пола?

Проучванията показват, че мъжете имат малко повече серотонин от жените, но се смята, че разликата е незначителна. Интересно е обаче, че изследване, публикувано през септември 2007 г. в списанието Biological Psychiatry, показа, че може да има огромна разлика в това как мъжете и жените реагират на намаляване на серотонина - и това може да е една от причините жените да страдат от депресия по-често от мъжете. Някои изследователи смятат, че определянето на тези разлики може да е добро начало за разбиране на въпроси като: 

защо повече жени, отколкото мъже, изпитват тревожност и нарушения на настроението;

защо повече мъже са податливи на алкохолизъм, ADHD и нарушения в контрола на импулсите.

Има също така доказателства, че някои женски хормони могат да взаимодействат със серотонина. Това може да доведе до поява или влошаване на някои симптоми по време на ПМС, по време на следродилния период или около времето на менопаузата.

Може ли диетата да повлияе на наличния в организма серотонин?

Може, но по заобиколен, а не директен начин. За разлика от богатите на калций храни, които могат директно да повишат нивата на този минерал в кръвта, няма храни, които могат директно да увеличат снабдяването на организма със серотонин. Въпреки това има храни и някои хранителни вещества, които могат да повишат нивата на триптофан, аминокиселината, от която се произвежда серотонинът. Такива храни са богатите на белтъчини - месо най-вече, както и млечни продукти и ядки.

Какво също може да е от полза - достатъчно количество витамин В6, който може да повлияе на скоростта, с която триптофанът се превръща в серотонин.

Какво е SSRI и за какво се използват?

Селективните инхибитори на обратното захващане на серотонин (SSRI) са най-често предписваните антидепресанти. Те могат да облекчат симптомите на умерена до тежка депресия, сравнително безопасни са и обикновено причиняват по-малко странични ефекти, отколкото другите видове антидепресанти. 

И все пак, това са антидепресанти, които при някои хора може да не дадат очаквания резултат или да предизвикат други. Затова и е добре човек да не разчита изцяло на тях, а да потърси естествени начини за увеличаване нивата на серотонина. За тази цел ви предлагаме S-Тонин - натурален продукт, който съдържа екстракт от семена на грифония (вид храст). Другите съставки на продукта са L-теанин и витамин В6, които са част от формулата за оптимално усвояване на серотонина.

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ