ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Щитовидни хормони и щитовидна жлеза – как регулират обмяната на веществата

Обособена в два лоба, разположени от двете страни на трахеята, щитовидната жлеза е сред най-важните ендокринни органи на човека. Тя се грижи за производството на щитовидни хормони или по-точно тироидните хормони трийодтиронин (Т3) и тетрайодтиронин (Т4).

Какъв е метаболизмът на тези хормони и за какво имат значение ще ви разкажем в този материал, посветен на щитовидната жлеза и щитовидните хормони.

Тироидна (щитовидна) жлеза – кратък поглед

Щитовидната жлеза намира своето място точно върху щитовидния хрущял на гръкляна и е характерно мека. Съвсем малка като размер и с тежина не повече от 25 грама, тя е един от най-важните и най-големите ендокринни органи с фундаментално значение за женското здраве.

Основният хормон, който отделя жлезата, е тироксин или Т4, както ще го срещнете масово в изследванията и онлайн медицински материали. Неговата роля е да ускори нервните процеси и да спомогне за възбудимостта на клетките.

Трийодтиронинът, от своя страна, има определящо значение за нормалния растеж и правилното развитие на организма, както и за оптималната обмяна на веществата. За да се синтезира от щитовидната жлеза е нужен йод, който се извлича от кръвната плазма.

Двата вида тироидни хормони изпълняват своите функции и циркулират в кръвообращението в две форми – свободна и свързана. При свързаната форма има и белтъци носители.

Тироксинът може да бъде общ или свободен, като реален ефект върху организма оказва свободния тироксин, но за пълно изследване и диагностика на щитовидната жлеза се вземат под внимание нивата на всички тироидни хормони, както и на тиреостимулиращия хормон (TSH).

Ролята на щитовидната жлеза

Тироидната жлеза е част от ендокринната система на тялото, а органите на ендокринната система отделят различни видове хормони. Основната функция на щитовидната жлеза е да отделя тироидни хормони, както вече отбелязахме.

Хормоните на щитовидната жлеза участват в регулирането на много от телесните ви функции, като дишането, сърдечния пулс, температурата, колко бързо изгаряте калории и храносмилането. Бебетата и децата се нуждаят от достатъчно количество хормони на щитовидната жлеза за развитие на мозъка и правилен растеж, особено през първите три години от израстването си.

На по-късен етап, при възрастен човек, щитовидните хормони регулират изразходването на енергия от организма, стимулират обмяната на калций, подсилват основния метаболизъм чрез влиянието си върху телесната температура и други функции.

Вашата щитовидна жлеза се нуждае от йод (химичен елемент, който е съществена част от нашето хранене), за да произвежда тези хормони на щитовидната жлеза. Храни, които са естествено богати на йод, включват морски дарове и растения, отглеждани в богати на йод почви.

За паратироидния хормон калцитонин

Няма как да го пропуснем, защото той има ключова отговорност – регулира калциевата обмяна. Той изпълнява тази своя роля заедно с витамин Д и паратхормона.

Калцитонинът се използва в медицинската практика и като туморен маркер, за да се диагностицира медуларен карцином на щитовидната жлеза.

Симптоми на недостатъчно активна щитовидна жлеза

Хипотиреоидизъм се нарича състоянието, при което щитовидната жлеза е недостатъчно активна, тоест далеч под оптималното ѝ състояние. Това може да доведе до наддаване на тегло, умора, усещане за студ и по-суха кожа.

Симптоми на свръхактивна щитовидна жлеза

Хипертиреоидизъм е обратното състояние, при което щитовидната жлеза е свръхактивна и  може да доведе до загуба на тегло, учестен сърдечен пулс, усещане за по-топло от нормалното състояние, чувство на нервност или нередовен менструален цикъл.

Състояния, които трябва да познавате

Тиреотоксикозата е термин, който се употребява за състояние, при което има твърде голямо количество тироиден хормон в кръвообращението. Това може да е резултат от свръхактивност на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм), както при болестта на Грейвс, възпаление на щитовидната жлеза или доброкачествен тироиден тумор.

Симптомите на тиреотоксикоза включват непоносимост към топлина, загуба на тегло, повишен апетит, нередовен менструален цикъл, сърцебиене, умора, раздразнителност и косопад.

Хипотиреоидизъм е термин, който се използва, когато нивата на тиреоидните хормони са по-ниски от установените норми. Това може да е в резултат от автоимунни заболявания (когато имунната система на човека започва да атакува собствените органи на тялото), липса на йод или поради употребата на определени лекарства.

Изследване на тироидни хормони

Различните тироидни хормони участват във всички обменни процеси на организма и ги поддържат в балансирано състояние. Никой човек не може да съществува без тях, а когато излязат от нормите си или изпаднат под тях, то сигналите са различни.

Отклоненията в нивата на вашите тироидни хормони могат да бъдат в посока повишение или намаление. За да се направи цялостна оценка и характеристика на състоянието на щитовидната жлеза е необходимо да се изследват свободните форми FT3, FT4 и тиреостимулиращият хормон TSH. Установените съотношения, отразяващи функционалното състояние на жлезата, сочат към следните медицински състояния:

 • Еутиреоидизъм: TSH- в норма, fT4- в норма, fT3- в норма;
 • Хипотиреоидизъм: TSH- повишен, fT4- понижен, fT3- понижен;
 • Субклиничен хипотиреоидизъм: TSH- повишен, fT4- в норма, fT3- в норма;
 • Хипертиреоидизъм: TSH- понижен , fT4- повишен, fT3- повишен;
 • Субклиничен хипертиреоидизъм: TSH- понижен , fT4- в норма, fT3- в норма;
 • Т3 Хипертиреоидизъм: TSH- понижен , fT4- в норма или понижен, fT3- повишен.

Общоприети нива на различните тироидни хормони в организма

FT3 - изследва се венозна или капилярна кръв, от която се отделя серум. Материалът трябва да се вземе сутрин и на гладно, без да сте приемали кофеинови напитки и медикаменти.

 • 0 до 3 месеца: 2,65 - 9,50 pmol/L;
 • 3 месеца - 4 месеца: 3,00 - 9,20 pmol/L;
 • 4 месеца - 1 година: 3,30 -8,80 pmol/L;
 • 1 година - 6 години: 3,70 - 8,40 pmol/L;
 • 6 години - 12 години: 3,80 - 8,00 pmol/L;
 • 12 години - 20 години: 3,80 - 7,60 pmol/L;
 • Над 20 години: 3,20 - 6,80 pmol/L.

FT4 - изследва се венозна или капилярна кръв, от която се отделя серум. Материалът трябва да се вземе сутрин и на гладно, без да сте приемали кофеинови напитки и медикаменти.

 • 0 до 7 ден: 11,00 - 32,00 pmol/L;
 • 7 дни до 4 месеца: 11,00 - 28,20 pmol/L;
 • 4 месеца - 1 година: 12,30 -25,00 pmol/L;
 • 1 година - 7 години: 12,30 - 23,00 pmol/L;
 • 7 години - 12 години: 12,50 - 21,50 pmol/L;
 • 12 години - 20 години: 12,50 - 21,00 pmol/L;
 • Над 20 години: 12,00 - 22,00 pmol/L.

TSH – изследва се венозна или капилярна кръв, от която се отделя серум. Материалът трябва да се вземе сутрин и на гладно, без да сте приемали кофеинови напитки.

 • 0 до 7 дни 0,7: 15,0 mIU/L;
 • от 7 дни до 4 месеца: 0,72 - 11,0 mIU/L;
 • от 4 месеца до 1 година: 0,73 - 8,3 mIU/L;
 • от 1 година до 12 години: 0,65 - 6,0 mIU/L;
 • от 12 години до 20 години: 0,5 - 4,3 mIU/L;
 • След 20 години: 0,3 - 4,2 mIU/L.

Вижте хранителни добавки за:

Ендокринна система

Хормонален дисбаланс

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ