ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Шизандра - адаптоген и имуномодулатор с хилядолетна история

Има много храни, които обещават да повишат енергията, продуктивността и скоростта на възстановяване в човешкото тяло. Въпреки това малко от тези храни могат да се конкурират с групата хранителни вещества, чиято роля е именно такава - да свалят нивата на стрес, да помогнат на тялото да се адаптира по-добре и да повишат нивата на устойчивост. Имаме предвид така наречените адаптогени

Шизандра е сред най-известните адаптогени и от тази статия ще научите защо тя е много полезна и необходима за справяне с трудностите на съвременното ежедневие.

Каква е ролята на адаптогените?

Адаптогените имат способност да ускоряват адаптацията ни. Например, ако правим кардио упражения, ще изгаряме мазнини по-бързо. Ако вдигаме тежести, ще изграждаме мускули по-ефективно. Ако сме подложени на временен, но висок стрес, тялото ще реагира по-спокойно и балансирано в сравнение с други случаи, в които не ползваме адаптогени. Тъй като вече споменахме, че Шизандра е адаптоген, нека разберем малко повече за нея.

Какво представлява Шизандра?

Шизандра е плод с лилаво-червени цветове, който расте на лозя. Интересното е, че вкусвайки го, може да усетите сладко, солено, горчиво, пикантно и дори кисело. Именно затова е известен като плода с петте вкуса. В семената на Шизандра се съдържат фитоестрогени с невероятни ползи върху здравето. Шизандра обикновено не се използва като храна, но в Азия и в Русия отдавна се слави със своите ползотворни качества за човешкото здраве.

Освен това, в традиционната китайска медицина Шизандра се е смятала за изключително важна съставка, повишаваща вътрешния баланс и енергия. Също така се е наблюдавало ползотворното ѝ отражение върху меридианите на сърцето, белите дробове и бъбреците.

Шизандра е мощен адаптоген, който подпомага саморегулацията на хормоните на стреса и връща тялото в състояние на покой. Ето и 5-те най-ценни качества на Шизандра.

Шизандра гори калории

В миналото тази билка се е използвала за изчистване на черния дроб, който е сред ключовите органи, свързани с изгарянето на излишните мазнини. Също така черният дроб е отговорен за превръщането на мастните киселини в кетони, които след това могат да бъдат използвани като гориво за тялото и за мозъка. 

Шизандра за по-лека менопауза

Проучване от 2016 г. анализира ефектите на екстракта от Шизандра върху жени със симптоми на менопауза. Проучването проследява 36 жени в менопауза в продължение на една година. Според изследването шизандра е ефективна за облекчаване на някои симптоми на менопаузата като горещи вълни, изпотяване и сърцебиене.

Шизандра за детокс

Ако чернодробната функция е под оптималната, то Вие няма да можете да постигате максимални ефекти в изгарянето на мазнини и в детоксикацията. Всъщност това може да е основната пречка в това да стигнете до желаната фигура. Ако токсините не бъдат елиминирани, то тялото си създава допълнителен слой мастна тъкан около тях, за да ни пази здрави.

Колкото повече токсини задържаме в телата си, толкова повече мастни клетки ще са нужни на организма, за да се предпазва от дълготрайния им негативен ефект върху здравето. В тази връзка, шизандра подобрява детоксикацията на черния дроб и оказва хепатопротективен ефект.

Шизандра намалява нивата на кортизол

Кортизолът е основният хормон на стреса, който повишава захарите (глюкозата) в кръвния поток и подобрява усвояването им от мозъка. Кортизолът също има роля да приоритизира функциите в организма тогава, когато сме подложени на силен стрес и трябва да взимаме бързи и важни решения. Само че ако този хормон е с прекалено високи стойности и за по-дълго време, тогава отражението му върху цялостното състояние на тялото е негативно и трябва да се сведе до минимум. 

Повишаването на кортизола извън рамките на баланса за тялото води до наднормено тегло, мускулна атрофия, стрес, безсъние, главоболие, тревожност и депресия, чести възпаления. 

Има огромна връзка между тестостерона и останалите полови хормони и не е тайна, че контролирането нивата на кортизола води до по-добра сексуална функция и при двата пола. Естественото повишено освобождаване на полови хормони означава и по-добро възстановяване.

Тъй като шизандра помага за подкрепа на надбъбречните жлези и намалява свръхпроизводството на „хормони на стреса“ като кортизол, тя е свързана с по-добри когнитивни способности, физическа издръжливост и метаболитно здраве.

Шизандра подобрява когнитивната функция

Една от най-старите употреби на шизандра е насърчаването на умствената яснота и повишаването на енергийните нива. Преди векове в Русия тя е била използвана за насърчаване издръжливостта на ловците, които отиват на дълги пътувания без много почивка или храна. 

Практикуващите традиционна китайска медицина са използвали шизандра за естествено подобряване на умствените способности и насърчаване на по-добра концентрация, повишена мотивация и по-добра памет.

Една от страхотните ползи на шизандра е, че тя не повишава енергията по начин, подобен на кофеина, като влияе върху освобождаването на различни хормони на стреса и променя кръвната захар. Както вероятно знаете, употребата на кофеин - особено предозирането с кофеин - може да причини странични ефекти като нервност, безпокойство и нарушения на сърдечния ритъм, но шизандра всъщност прави обратното. По същество ви кара да се чувствате по-спокойни, като същевременно се бори с умората, без да ви дехидратира.

Шизандра за силен имунитет

Нищо не възпрепятства повече нашите продуктивни дни повече от това да сме настинали или с поредния вирус, което ни прави непродуктивни. Проучванията показват, че адаптогените като шизандра помагат за предотвратяването и дори намаляването на симптомите на простудни и вирусни заболявания. 

Шизандра е и естествен антиоксидант, който предотвратява влошаването на общото състояние, както и стареенето на клетките в организма. Ако целта Ви е да се чувствате и да изглеждате добре, тогава Акти Шизандра на Herbamedica е Вашият първи избор. Може да я приемате и в случай на вече активно боледуване като средство за антиоксидантна подкрепа на организма и противовъзпалителен агент.

Използвани източници

  1. Nowak A, Zakłos-Szyda M, Błasiak J, Nowak A, Zhang Z, Zhang B. Potential of Schisandra chinensis (Turcz.) Baill. in Human Health and Nutrition: A Review of Current Knowledge and Therapeutic Perspectives. Nutrients. 2019 Feb 4;11(2):333. doi: 10.3390/nu11020333. PMID: 30720717; PMCID: PMC6412213.
  2. Szopa A, Ekiert R, Ekiert H. Current knowledge of Schisandra chinensis (Turcz.) Baill. (Chinese magnolia vine) as a medicinal plant species: a review on the bioactive components, pharmacological properties, analytical and biotechnological studies. Phytochem Rev. 2017;16(2):195-218. doi: 10.1007/s11101-016-9470-4. Epub 2016 May 12. PMID: 28424569; PMCID: PMC5378736.
  3. Kopustinskiene DM, Bernatoniene J. Antioxidant Effects of Schisandra chinensis Fruits and Their Active Constituents. Antioxidants (Basel). 2021 Apr 18;10(4):620. doi: 10.3390/antiox10040620. PMID: 33919588; PMCID: PMC8073495.
  4. Park, J. Y., & Kim, K. H. (2016). A randomized, double-blind, placebo-controlled trial of Schisandra chinensis for menopausal symptoms. Climacteric : the journal of the International Menopause Society, 19(6), 574–580. https://doi.org/10.1080/13697137.2016.1238453 
  5. Panossian, A., Hambardzumyan, M., Hovhanissyan, A., & Wikman, G. (2007). The adaptogens rhodiola and schizandra modify the response to immobilization stress in rabbits by suppressing the increase of phosphorylated stress-activated protein kinase, nitric oxide and cortisol. Drug target insights, 2, 39–54. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3155223/ 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ