ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Шизандра (Китайски лимонник): мощен антиоксидант и адаптоген с лековити свойства

За шизандра могат да се кажат много неща. Едно от най-интересните е, че това е "плодът на петте вкуса", защото е едновременно сладък, кисел, солен, горчив и лют. Шизандра е и мощен натурален адаптоген, който помага да се справим със стреса, а такъв не липсва в ежедневието ни. Подобно на други адаптогени като ашваганда, куркума и кордицепс, шизандра помага за регулация на хормоните и осигуряване на спокойствие, освобождаване от натрапчиви мисли и тревожност. 

Какво е Шизандра (Китайски лимонник)

Има дузина добавки или съставки, които се представят като много ефективни и помагащи за възстановяването, справянето със стреса и напрежението. Въпреки това, малко са толкова ефективни, колкото клас съединения, наречени АДАПТОГЕНИ! Шизандра (Schisandra Chinensis) е кралицата на адаптогените и се използва от векове в традиционната китайска медицина за повишаване на чи.

Адаптогените са кръстени на способността си да ви помогнат да се адаптирате към настоящата среда по-добре и по-бързо. С други думи, те помагат за справяне със стреса в стресови ситуации; за по-добри спортни резултати при тренировки и така нататък.

Плодовете на шизандра (Wu Wei Zi на китайски) се консумират като плод. Те са кълбовидни и красиви, червени на цвят. Шизандра е родом от североизточен и северен централен Китай, но се среща и в източна Русия. Шизандра често се използва за защита на черния дроб поради мощните си антиоксидантни и противовъзпалителни действия от хиляди от години. Но тя има и други ценни фармакологични свойства, включително антиоксидантни, хепатопротективни, антибактериални, противоракови, кардиопротективни и противовъзпалителни ефекти.

Биологично активни съединения в Шизандра

S. chinensis съдържа много биоактивни съединения, включително лигнани, тритерпени, фенолни киселини, флавоноиди, етерични масла и полизахариди. Лигнаните най-вече са отговорни за полезните свойства на шизандра. Най-широко представените групи лигнани в шизаднра са дибензоциклооктадиеновите лигнани, които поради структурна прилика и наличие в растенията от рода Schisandra често се наричат ​​„schisandra lignans“.  В най-големи количества се срещат шизандрините 1, 2 и 3. 

Друга важна група биологично активни съединения, изолирани от растението, са тритерпеноидите. Те представляват широка и структурно разнообразна група химични съединения, които осигуряват противовъзпалителен, аналгетичен, хепатопротективен и тонизиращ ефект. 

Флавоноидите и фенолните киселини, които са полифеноли, допринасят за антиоксидантните свойства на Шизандра. Флавоноидите, присъстващи в червените плодчета, са изокверцитин, кверцетин и неговите производни - кверцетин 3-галактозид (хиперозид) и кверцетин 3-рутинозид (рутин).

Не на последно място, полизахаридите, изолирани от плодовете на Шизандра, са интензивно изследвани. Тя е източник на хомогенни полизахариди, съставени главно от глюкоза, галактоза, маноза и рамноза.

Шизандра и нейните лековити свойства

Шизандра при стрес и безпокойство

Изследванията на шизандра са доста убедителни за това, че тя е мощна билка против тревожност, в допълнение към способността ѝ да повишава настроението чрез понижаване нивата на стрес и подобряване на когнитивната функция. Нейните адаптогенни качества означават, че тя действа в посока намаляване както на психическия, така и физическия стрес, упражнявайки нормализиращ ефект върху цялото тяло.

Установено е, че шизандра намалява нивата на кортизол в тялото (това е хормонът на стреса) и е ефективно средство при контролиране на промените в серотонина и адреналина, причинени от стрес. Това адаптогенно чудо се бори и с надбъбречната умора, която е свързана с високи нива на стрес.

Шизандра като противовъзпалително средство

С изключително високо съдържание на мощни антиоксиданти, шизандра помага в борбата срещу увреждането причинено от свободните радикали, като по този начин намалява възпалителните реакции. Това от своя страна носи още положителни ефекти за:

 • Имунната система 
 • Предпазване на артериите от втвърдяване
 • Регулиране на кръвната захар
 • Предотвратяване на диабет
 • Поддържане на алкално-киселинния баланс в тялото

Установено е също, че нейните противовъзпалителни свойства имат химиозащитни качества, което означава, че ще помогне за защита на здравите тъкани от увреждащите ефекти на някои противоракови лекарства. 

Шизандра за дълголетие

Почитана като средство на традиционната китайска медицина, шизандра отдавна е известна с това, че поддържа жизнеността и нормалната клетъчна функция. Тя е фантастичен детоксикатор на черния дроб, а черният дроб е най-големият елиминиращ орган в тялото и поддържането на функцията му в отлично състояние играе важна роля за това колко добре остаряваме. 

Шизандра всъщност действа за деактивиране на свободните радикали, които атакуват чернодробните клетки.

Шизандра също е естествен тоник за красота, предпазва кожата от оксидативно увреждане, токсините на околната среда и прекомерното излагане на екстремни метеорологични условия, като по този начин намалява появата на фини линии. Нейният стягащ ефект помага на кожата да задържа влагата и да задържа енергията на имунната защита, която тече под повърхността на кожата. Това адаптивно качество помага за отваряне и затваряне на порите, като насърчава заздравяването на различни кожни проблеми и помага на кожата да запази своята еластичност. 

Ще ви разкрием и още една тайна за Шизандра - тя всъщност се използва от хилядолетия от азиатските жени за подобряване и запазване на младежкия вид на кожата.

Шизандра при вазодилатация

“Вазодилатация” е термин, използван за описване на по-голям приток на кръв към вашите областите на кръвоснабдяване, включително мускули. Повече кръв означава повече хранителни вещества и кислород за ефективност и по-добър транспорт на мазнини за енергия. Вазодилатацията е критично важна за растежа и развитието на мускулите и изгарянето на телесните мазнини.

Шизандра повишава ензима, наречен ендотелен азотен оксид синтаза (eNOS). eNOS е отговорен за превръщането на циркулиращия аргинин в азотен оксид (NO2). NO2 отпуска кръвоносните съдове и позволява повече кръв да тече из тялото, доставяйки повече хранителни вещества и премахвайки повече отпадъци. Доказано е, че 130 мг. шизандра увеличава притока на кръв с 9%.

Шизандра намалява кортизола 

Кортизолът е важен хормон, който помага да се поддържа балансът на енергията и възпалението в тялото. Но като всеки хормон, когато излезе от баланс, това повлиява и на другите хормоно и има проблем. Високите нива на кортизол са свързани с:

 • Наддаване на тегло в областта на корема
 • Мускулна атрофия
 • Повишен стрес
 • Безсъние
 • Главоболие
 • Тревожност и депресия
 • Умора, отпадналост
 • Възпаление в организма

Антимикробна активност на Шизандра

Досега екстрактът от горски плодове на растението е показал антибактериални ефекти срещу няколко Грам-положителни и Грам-отрицателни бактерии. Маслата от семена на шизандра показват добра антибактериална активност срещу Escherichia coli, Bacillus cereus, Enterobacter aerogenes, Serratia marcescens и Micrococcus luteus. 

Екип учени изследват активността на плодови етанолови и водни екстракти на шизандра срещу типични хранителни патогени и развалящи храните организми. И двата екстракта показват силна антибактериална активност спрямо Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Bacillus subtilis, B. cereus, Salmonella enterica subsp. enterica serovar Typhimurium, Pseudomonas aeruginosa, Enterobacter aerogenes и E. coli. Предполага се, че основните съставки, отговорни за такава активност, са органични киселини (като лимонена и ябълчена киселина).

Противораков ефект на Шизандра

Противораковата активност на полифенолите от растителни екстракти в ракови клетъчни линии включва няколко механизма: инхибиране на туморната пролиферация, индуциране на клетъчна смърт (апоптотична, автофагична), инхибиране на туморна миграция и инвазия, спиране на клетъчния цикъл, прооксидантна активност чрез стимулация на производството на ROS (реактивни кислородни видове) в раковите клетъчни линии, както и намаляване на оксидативния стрес в нормалните клетки и инхибиране на канцерогенната активност. Всички тези механизми са описани в множество научни публикации с конкретни детайли и предупреждения за странични ефекти, ако има такива. 

Как да опитате действието на Шизандра

Това може да стане много лесно - като си закупите хранителна добавка Акти Шизандра/Acti Schisandra от Herbamedica. Тя съдържа чист екстракт от растението, няма животински алергени или глутен и соя, и съдържа оптималните количества в 2 или 3 капсули. Посъветвайте се с вашия личен лекар дали може да я приемате при бременност и кърмене, епилепсия, гастроезофагеална рефлуксна болест или други противопоказания.

Използвани ресурси

 1. Kopustinskiene, D. M., & Bernatoniene, J. (2021). Antioxidant Effects of Schisandra chinensis Fruits and Their Active Constituents. Antioxidants (Basel, Switzerland), 10(4), 620. https://doi.org/10.3390/antiox10040620 
 2. Szopa, A., Ekiert, R., & Ekiert, H. (2017). Current knowledge of Schisandra chinensis (Turcz.) Baill. (Chinese magnolia vine) as a medicinal plant species: a review on the bioactive components, pharmacological properties, analytical and biotechnological studies. Phytochemistry reviews : proceedings of the Phytochemical Society of Europe, 16(2), 195–218. https://doi.org/10.1007/s11101-016-9470-4
 3. Nowak, A., Zakłos-Szyda, M., Błasiak, J., Nowak, A., Zhang, Z., & Zhang, B. (2019). Potential of Schisandra chinensis (Turcz.) Baill. in Human Health and Nutrition: A Review of Current Knowledge and Therapeutic Perspectives. Nutrients, 11(2), 333. https://doi.org/10.3390/nu11020333 
 4. Schisandra chinensis Examine.com https://examine.com/supplements/schisandra-chinensis/research/#citations 
 5. Analysis of Effect of Schisandra in the Treatment of Myocardial Infarction Based on Three-Mode Gene Ontology Network ORIGINAL RESEARCH article Front. Pharmacol., 20 March 2019 Sec.Ethnopharmacology https://doi.org/10.3389/fphar.2019.00232 
 6. Dai, X., Yin, C., Guo, G., Zhang, Y., Zhao, C., Qian, J., Wang, O., Zhang, X., & Liang, G. (2018). Schisandrin B exhibits potent anticancer activity in triple negative breast cancer by inhibiting STAT3. Toxicology and applied pharmacology, 358, 110–119. https://doi.org/10.1016/j.taap.2018.09.005
 7. Desai, A. G., Qazi, G. N., Ganju, R. K., El-Tamer, M., Singh, J., Saxena, A. K., Bedi, Y. S., Taneja, S. C., & Bhat, H. K. (2008). Medicinal plants and cancer chemoprevention. Current drug metabolism, 9(7), 581–591. https://doi.org/10.2174/138920008785821657
 8. Kee, J. Y., Han, Y. H., Mun, J. G., Park, S. H., Jeon, H. D., & Hong, S. H. (2018). Gomisin A Suppresses Colorectal Lung Metastasis by Inducing AMPK/p38-Mediated Apoptosis and Decreasing Metastatic Abilities of Colorectal Cancer Cells. Frontiers in pharmacology, 9, 986. https://doi.org/10.3389/fphar.2018.00986
 9. Casarin, E., Dall'Acqua, S., Smejkal, K., Slapetová, T., Innocenti, G., & Carrara, M. (2014). Molecular mechanisms of antiproliferative effects induced by Schisandra-derived dibenzocyclooctadiene lignans (+)-deoxyschisandrin and (-)-gomisin N in human tumour cell lines. Fitoterapia, 98, 241–247. https://doi.org/10.1016/j.fitote.2014.08.001 

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ