ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Що е то балансирано хранене?

„Не ям на закуска, защото не чувствам глад”

„Не ям на закуска, защото не чувствам глад”

„Нямам време за балансирано хранене”

„Ще се нахраня добре вечерта”

„Ще хапна на крак някъде по пътя”

„Взел съм си бисквити, ако огладнея”

„Мога и да не ям”

„Преядох и до края на деня няма да ям”

„Измислих си диета, цял ден ям само ядки”

Оправданията – когато фактите говорят

Всички сме чували тези твърдения. Те са част от порочната масова съвременна култура на хранене.

За съжаление, много хора - млади и стари, не си дават сметка какво причиняват на организма си с такова поведение и отношение към храната.

Причината често се крие във факта, че последствията от този тип хранене не идват веднага, отлагат се във времето, след което обаче, може да сме навредили необратимо на здравето си.

Затова все по-често и на фона на изключително замърсената и стресова среда, днес се говори за балансирано хранене. Само при такова хранене организма ще си набавя всички необходими витамини, минерали и други вещества, които стимулират и поддържат оптималната му работа.

С понятието балансирано хранене не ви раказваме за поредната строга диета, на която можете да се натъкнете онлайн.

В основата на едно балансирано хранене стои информираният и съзнателен избор на храни, които са от полза за здравето ни. Освен това, става дума за многообразие от продукти и вещества, а това категорично отхвърля страховете за ограничаване на хранителното меню.

Основни принципи за балансирано хранене

Доброто балансирано хранене се базира на няколко принципа. В ежедневното меню трябва да присъстват храни, които доставят на организма  небходимото количество хранителни вещества, за да функционират всички системи оптимално.

Освен това, при балансирано хранене е препоръчително да се спазва съотношение между приетите въглехидрати (50%), белтъчини (30%) и мазнини (20%).

Основни принципи за добро балансирано хранене са още пиенето на достатъчно вода, преработването на храната да става по възможно най-здравословния начин – чрез готвене на пара, на грил, варене и печене. А спазването на режим на хранене от поне 3 основни хранения плюс 2-3 междинни закуски ще ви осигури равномерен прием на хранителни вещества през целия ден.

Какво да включим в своето балансирано хранене

Сега, нека да обърнем по-голямо внимание на това каква храна трябва да присъства на масата ни всеки ден, за да можем да кажем, че сме започнали с балансирано хранене.

За начало - плодове и зеленчуци според сезона, както и месни продукти, риба, сушени плодове и ядки. Много полезни са суперхраните – кокосово масло, спирулина, киноа, чиа семена и други. Ако не сте запознати с тях, постарайте се да ги научите и включите в менюто си за балансирано хранене. Ще споменем още някои – бадеми, авокадо, боровинки, амарант, рибено масло, джинджифил и други.

Допълнителна полза и благотворно влияние за балансирано хранене ще окажат консумацията на пробиотици и ферментирали напитки като Комбуча.

Този тип напитки притежават свойството да оздравяват целия организъм, повишават работоспособността и засилват имунната система. Положителното им въздействие при балансирано хранене се обуславя от съдържащите се в тях полезни микроорганизми, ферменти, витамини от групата В, С и други вещества.

Пробиотиците, от своя страна, повлияват положително храносмилателната система, като позволяват поддържане на здравословен баланс на чревната микрофлора, подобряват усвояването на хранителните вещества, постъпили с храната и засилват цялостната имунна система. Те са страхотно допълнение за по-балансирано хранене и преход между сезоните като лято-есен и есен-зима.

Не на последно място по важност, ще споменем, че поддържането на добро здраве не може да се крепи само и единствено на осъзнатия избор за балансирано хранене. Задължително съчетайте начина си на хранене с редовно практикуване на спорт. Физическите активности поддържат организма активен и продуктивен, което позволява оптимално функциониране на метаболизма.

За финал

Като заключение ще се позовем на научно изследване, което доказа, че с помощта на балансирано хранене идват много по-добри резултати, отколкото при спазването на диети. Когато се храните пълноценно, тялото ви работи на пълни обороти и се справя по естествен начин с изгарянето на натрупаните излишни мазнини, изхвърлянето на токсини и постигането на баланс.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ