ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА  02 818 48 70

Що е то балансирано хранене?

diet1

„Не ям на закуска, защото не чувствам глад”, „Нямам време”, „Ще се нахраня добре вечерта”, „Ще хапна на крак някъде по пътя”, „Взел съм си бисквити, ако огладнея”, „Мога и да не ям”, „Преядох и до края на деня няма да ям”, „Измислих си диета, цял ден ям само ядки”. Всички сме чували тези изречения. Те са част от порочната масова съвременна култура на хранене. За съжаление, много хора, млади и стари, не си дават сметка какво причиняват на организма си с такова поведение и отношение към храната. Причината често се крие във факта, че последствията от този тип хранене не идват веднага, отлагат се във времето, след което, обаче, може да сме навредили необратимо на здравето си. Затова, все по-често, и на фона на изключително замърсената и стресова среда, днес се говори за балансирано хранене. То снадбява организма ни с всички необходими витамини, минерали и други вещества, които стимулират и поддържат оптималната му работа.

С понятието балансирано хранене не ви раказваме за поредната строга диета, на която можете да се натъкнете в Интернет. В основата на този тип хранене стои информираният и съзнателен избор на храни, които са от полза за здравето ни. Освен това, става дума за многообразие от продукти и вещества, а това категорично отхвърля страховете за ограничаване на хранителното меню.

Балансираното хранене се базира на няколко принципа. В ежедневното меню трябва да присъстват храни, които доставят на организма  небходимото количество хранителни вещества, за да функционират всички системи оптимално. Освен това, е препоръчително да се спазва съотношение между приетите въглехидрати (50%), белтъчини (30%) и мазнини (20%). Основни принципи за добро здраве са още пиенето на достатъчно вода, преработването на храната да става по възможно най-здравословния начин – чрез готвене на пара, на грил, варене, печене и т.н., и спазването на режим на хранене – поне 3 основни хранения плюс 2-3 междинни закуски.

Сега, нека да обърнем по-голямо внимание на това каква храна трябва да присъства на масата ни всеки ден. Разбира се, започваме с плодове и зеленчуци според сезона, освен това месни продукти, риба, сушени плодове и ядки. Много полезни са суперхраните. Ако не сте запознати с тях, постарайте се да ги научите и включите в менюто си. Всъщност, убедени сме, че вие консумирате част от тях без да знаете за изключителната им полза за здравето ви. Ще споменем някои от тях – бадеми, авокадо, боровинки, семена чиа, кокос, киноа, амарант, рибено масло, водораслите спирулина и хлорела, джинджифил, зелен чай, нар и много други. Допълнителна полза и благотворно влияние върху здравето ви ще допринесат консумацията на пробиотици и ферментирали напитки като Комбуча. Този тип напитки притежават свойството да оздравяват целия организъм, повишават работоспособността и засилват имунната система. Положителното им въздействие се обуславя от съдържащите се в тях полезни микроорганизми, ферменти, витамини от групата В, С и дъбилни вещества. Пробиотиците, от своя страна, повлияват положително храносмилателната система, като позволяват поддържане на здравословен баланс на чревната микрофлора, подобряват усвояването на хранителните вещества, постъпили с храната, и засилват цялостната имунна система.

Не на последно място по важност, ще споменем, че поддържането на добро здраве не може да се крепи само и единствено на осъзнатия избор на здравословна храна. Задължително съчетайте начина си на хранене с редовно практикуване на спорт. Физическата активност поддържа организма ни активен, зарежда с енергия и допринася за оптималното функциониране на метаболизма на тялото ни.

Като заключение ще се позовем на научно изследване, което доказа, че балансираният начин на хранене дава много по-добри резултати, отколкото спазването на диети. Когато се храните балансирано, тялото ви работи на пълни обороти и се справя по естествен начин с изгарянето на натрупаните, излишни мазнини.

1 Коментар

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*