ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

SIBO: Всичко, което трябва да знаете за бактериален свръхрастеж в тънките черва

Здравословната и разнообразна чревна микрофлора е изключително важна за здравето и това го доказват все повече съвременни изследвания. Въпреки това, бактериален свръхрастеж в тънките черва – известен под наименованието SIBO, може да причини сериозни здравословни проблеми.

В тази статия ще се опитаме да направим подробен преглед на диагнозата SIBO и какво може да помогне за облекчаване на състоянието до пълното му излекуване.

Какво е SIBO – бактериален свръхрастеж в тънките черва

Милиони американци страдат от стомашно-чревни неразположения и проблеми всяка година. Диагнози като синдром на пропускливи черва, болест на Крон или цьолиакия продължават да растат. Изследователите все още не могат да установят защо храносмилателната система е подложена и не може да устои на някои атаки.

Напоследък данните за друго храносмилателно разстройство са все повече. Става дума за бактериален свръхрастеж в тънките черва или SIBO. SIBO e още по-разпространен отколкото се е смятало досега и все по-често срещан при много хора, страдащи от IBS и някои други храносмилателни проблеми.

Тънкото черво е най-дългата част от храносмилателния тракт. Това е мястото, където храната се смесва с храносмилателни сокове и хранителните вещества се абсорбират в кръвния поток. Ако се предполага, че има SIBO, малабсорбцията на хранителни вещества, особено на мастноразтворимите витамини и желязо, може лесно да се превърне в проблем.

Когато са в оптимален баланс, бактериите в дебелото черво помагат да се смилат храни и тялото абсорбира приетите хранителни вещества. Въпреки това, когато бактериите нахлуят и поемат контрола върху тънките черва, това може да доведе до лоша абсорбция на хранителни вещества, симптоми, свързани с IBS и дори да доведе до увреждане на стомашната лигавица.

Има някои фактори, които оказват значение за възникване на бактериален свръхрастеж, като например:

 • Стомашно-чревни инфекции, включително IBS;
 • Продължителна и честа употреба на антиациди като омепразол;
 • Синдром на придобита имунна недостатъчност: нарушенията, които могат да потиснат нашата имунна система, като СПИН и недостиг на IgA антитела, осигуряват благоприятна среда за процъфтяване на вредните бактерии;
 • Цьолиакия – тя може да повлияе на начина, по който храната се движи през червата, особено ако не е диагностицирана и под наблюдение или не се контролира;
 • Напредване на възрастта – в най-общия случай, по-възрастните хора са изложени на по-голям риск от бактериален свръхрастеж в тънките черва, тъй като храносмилателният тракт става по-слаб с годините.

Симптоми, по които ще разпознаете SIBO

Индикациите на бактериален свръхрастеж в тънките черва често се дублират със симптомите на други стомашно-чревни нарушения, включително IBS.

Според проучване, публикувано в World Journal of Gastroenterology, има основателна причина за подобни симптоми - съществува определена връзка между IBS и SIBO. Специалистите препоръчват да се изключи евентуален бактериален свръхрастеж в тънките черва преди да се даде окончателна диагноза за IBS.

Най-често срещаните симптоми на SIBO и IBS включват:

 • Гадене и подуване в областта на корема;
 • Повръщане;
 • Диария и недохранване;
 • Отслабване;
 • Болки в ставите и умора;
 • Обриви, акне, екзема;
 • Астма;
 • Депресивно настроение;
 • Розацея.

Ако трябва да ги разграничим, при бактериален свръхрастеж в тънките черва обикновено се появяват умора, гадене и повръщане, подуване на корема и диария, лошо усвояване на хранителни вещества и загуба на тегло.

Както виждате, бактериалният свръхрастеж в тънките черва е свързан, причинен или обусловен от широк спектър състояния. Дори и тези, за които не се смята, че са свързани със стомашно-чревния тракт очевидно имат значение за симптомите на SIBO.

Не е изключено при бактериален свръхрастеж в тънките черва да се стигне и до дефицит на витамин В12. Това е възможно в следствие на неефективното усвояване на хранителни вещества. Лошата новина е, че тези бактерии са способни да прикрият проблема чрез фолата, който образуват, както и чрез блокиране на мастната абсорбция, за която споменахме по-рано. Тези атаки могат да причинят диария, тъй като интестиналната мукоза вече е увредена и чревният баланс е нарушен.

Диагностициране и лечение – методи за контрол

За да се диагностицира бактериален свръхрастеж, специалистите използват дихателен тест за измерване на количеството газ, произвеждан от бактериите в тънките черва. Тестът измерва количеството водород и метан в тялото ви.

Това е така, защото единственият начин, по който човешкото тяло произвежда тези газове, е чрез продукцията на бактериите.

За завършване на дихателния тест се използва разтвор, който обикновено съдържа някой от следните видове захар: лактулоза, гликоза, ксилоза.

Първо пациентът участва в специална диета два дни преди теста. След това пациентът пие разтвор, съдържащ една от захарите, изброени по-горе, която захранва бактериите. Дихателният тест измерва количеството водород и метан, получени от бактериите в резултат на действието им. Тези резултати позволяват на медицински специалист да определи дали има  бактериален свръхрастеж.

Антибиотичната терапия със сигурност не е добър избор, защото тя още повече може да влоши състоянието и симптоматиката. Още повече, ако не се приема пробиотик след лечение с антибиотици, рискът за неовладяване на SIBO е голям.

Добрата новина е, че според изследователите, билковите лекарства и добавки са също толкова ефективни, колкото и три курса на антибиотична терапия при пациенти, които не реагират добре на рифаксимин.

Във въпросното проучване се споменава разнообразие от билкови лекарства, но не се дават препоръки за дозировка или допълнителни подробности. Масло от риган, екстрактът от берберин, маслото от лимон и екстрактът от корен на червена боровинка са споменати в изследването като полезни средства за облекчаване на SIBO.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ