ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Силата на Бронхал - 7 растителни екстракта за здраве на дихателните пътища

Дихателната система е мрежа от органи и тъкани, които ни помагат да дишаме свободно. В нея са включени всички дихателни пътища, белите дробове и кръвоносните съдове. Мускулите, които захранват белите дробове, също са част от дихателната система. Всички тези компоненти работят заедно, за да пренасят кислород из цялото тяло и да отвеждат отпадъчните газове, като въглероден диоксид. 

Знаете ли, че дихателната система е една от първите невидими системи, които се борят срещу вируси и бактерии? В днешно време това е доста сериозна работа на фона на замърсения градски въздух, новите патогени и ендокринни разрушители. Разбирайки по-добре как функционира тази система, можем да подпомогнем защитните ѝ функции и да подобрим общото си здравословно състояние. 

Каква е функцията на дихателната система?

Дихателната система има много важна роля в цялостното функциониране на тялото и мозъка. Освен че ни помага да дишаме - вдишване и издишване, също така е включена и в нашето обоняние и способността ни да усещаме аромати. 

Тя се грижи за това да затопли въздуха до подходяща до телесната температура и да го овлажни до нивото на влажност, от което тялото се нуждае, преди да премине навътре в дробовете. С помощта на дихателната система ние можем да говорим. Друга важна роля на тази система е да ни предпазва от вредни вещества и опасни за тялото токсини.

От какво се състои дихателната система?

Когато говорим за дихателна система, често си представяме само белите дробове. Но тази система е сложна комбинация от различни елементи, които в синхрон правят така че ние да можем да дишаме, да говорим, да се смеем. 

През устата и носа ние вдишваме въздух от заобикалящата ни среда, като малко по-късно го издишваме отново от там, но с променена структура. Синусите са кухите зони между костите на главата, които помагат за регулиране на температурата и на влажността на въздуха, правейки го подходящ за човешкото тяло. 

Фаринксът (гърлото) е тръбата, която доставя въздух от устата и носа към трахеята, която е проход, свързващ гърлото и белите дробове. Имаме бронхиални тръби, които свързват трахеята с белите дробове, чиято основна роля е да отделят кислорода от вдишания въздух и да го пренасят в кръвопотока. От там кръвта има задачата да доставя кислород до всички части на тялото. 

Това са само основните елементи на дихателната система. Има много мускили и кости, които също участват в придвижването на въздуха, който вдишваме и издишваме към и извън белите дробове. Диафрагмата и ребрата са също ключови компоненти на тази сложна система.

Опасности за дихателните пътища

В съвременния свят ежедневно се сблъскваме с опасни вируси и бактерии, които могат да засегнат дихателните пътища в човешкото тяло. Органите и тъканите на дихателната система успяват в голям процент да устоят на опасността и да ни предпазят. 

Понякога обаче дихателните пътища могат да бъдат засегнати от фини частици, като например домашен прах, мухъл, полени, различни вируси и бактерии. Това може да доведе и до развитие на алергични реакции, както и до хронични възпаления и инфекции на горните дихателни пътища. Най-често след сблъсък с агресивни вируси и бактерии хората се оплакват от висока температура, кашлица, болки в гърлото и трудно преглъщане, умора и отпадналост, хрипове. Развитието на тези бактериални инфекции може да прерастне в синузит, фарингит, бронхит, ларингит, епиглотит.

Как да се предпазим от атаките на патогените?

За да сме устойчиви при среща с патогени е важно да спазваме някои основни правила.

Ако работим на закрито, то е препоръчително да проветряваме помещението поне веднъж на всеки 2-3 часа. Миенето на ръце е важна стъпка за превенция от заразяване с вируси и бактерии, тъй като най-често те проникват в тялото през аерозолни капчици, които стигат до носоглътката, когато докосваме лицето си с ръце или сме в непосредствена близост до заразно болен. Важно е да поддържаме добър имунитет, за да сме по-защитени от естествените механизми на тялото.  За това са важни различни витамини и минерали, пробиотици, антиоксиданти и други. 

Ключов фактор в предпазването на организма от заразяване с вируси и бактерии е да прекарваме достатъчно време на свеж въздух и сред природата. Движението и редовният спорт също подобряват защитните механизми на тялото. Здравословното хранене е винаги от полза, особено ако сме предразположени към чести боледувания. Редовната и оптимална хидратация от своя страна подпомага изчистващите и детоксикиращи процеси на организма.

Тогава, когато сме често изложени на контакт с вируси и бактерии, е важно да даваме на тялото допълнителна грижа и подкрепа. Бронхал / Bronchal на Хербамедика е натурален продукт с растителни екстракти, който подпомага белодробната функция и оказва благоприятно въздействие върху белодробния детокс и прочистване. Освен това, този продукт подпомага освобождаването на слузта, затрудняваща дишането. Облекчава назалната конгестия в резултат на оток на носната лигавица, който може да се получи при настинка или грип, алергия и други.

Бронхал може да се приема при наличие на астма, хронична обструктивна белодробна болест, хроничен бронхит, емфизема, кистозна фиброза, пневмония за подпомагане на дишането и облекчаване на възпаленията.

Съдържащите се вещества в продукта подпомагат облекчаването на дихателната конгестия, оформяйки естественна формула, създадена да подкрепи разграждането на слузта и да подобри белодробния капацитет и потока на кислород в дихателната система. Използва се при възпаления или инфекции на дихателните пътища, нормализира дишането по време на и след боледуване, и няма никакви животински алергени в състава си.

Основните съставки на Бронхал

Босилек (Folia Basilic)

Босилекът има широко приложение при проблеми с дихателните пътища. Тази билка помага за втечняването и намаляването на секретите. Босилекът е ефективен и при кашлица, причинена от алергичен бронхит, астма и други белодробни заболявания. С помощта на босилека дихателните пътища са чисти и свободни за преминаване на кислорода.

Джинджифил (Rizoma Zingiberis)

Джинджифилът има много ползи за здравето на човека, като най-вече предпазва дихателните пътища от вируси и бактерии. Благодарение на своите противовъзпалителни качества, джинджифилът разгражда гъстата слуз и помага изхвърлянето ѝ от организма.

Лайка (Flores Chamomillae)

Лайката е всеизвестна с успокояващия си ефект. Но това не е всичко. Тя е противомикробна и противовъзпалителна билка. Добавянето на лайка към комбинацията на Бронхал е важно за поддържането на чисти дихателни пътища и бързо и ефективно успокояване при наличие на кашлица и дискомфорт.

Сладник (Glycyrrhiza glabra)

Сладникът има противовъзпалително и антимикробно действие. Действа облекчаващо при заболяване на горните дихателни пътища. Освен това тази билка облекчава симптоми на астма, които могат да бъдат доста изтощаващи.

Драка (Fructus Aculaeti)

Тази билка се използва при възпаление на горните дихателни пътища, кашлица, остри бронхити и ларингити.

Лен, (Semen Lini)

Ленът успокоява дихателните пътища, потиска възпалението, улеснява отхрачването. Препоръчва се при пациенти с астма, пневмония, бронхит.         

Използвани източници

  • Davies A, Moores C. STRUCTURE OF THE RESPIRATORY SYSTEM, RELATED TO FUNCTION. The Respiratory System. 2010:11–28. doi: 10.1016/B978-0-7020-3370-4.00002-5. Epub 2016 Dec 9. PMCID: PMC7150121.
  • Pranskuniene Z, Balciunaite R, Simaitiene Z, Bernatoniene J. Herbal Medicine Uses for Respiratory System Disorders and Possible Trends in New Herbal Medicinal Recipes during COVID-19 in Pasvalys District, Lithuania. Int J Environ Res Public Health. 2022 Jul 22;19(15):8905. doi: 10.3390/ijerph19158905. PMID: 35897276; PMCID: PMC9332438.
  • Furhad S, Bokhari AA. Herbal Supplements. [Updated 2022 Jun 23]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK536964/

 

 


Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ