ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Силата на хуминовата киселина и ДМСА за детоксикация на организма

Какво са хуминова и фулвинова киселина?

Твърде вероятно е никога досега да не сте чували за хуминова киселина, фулвинова киселина или за ДМСА. Това е така, защото те не са масово известни като витамин С или калций например, но също могат да имат редица ползи за здравето на човека. 

Интересен е въпросът къде се образуват и намират тези киселини, на който веднага даваме отговор. По време на разлагането на растителната материя, благоприятните почвени бактерии създават тези естествени киселини. Тъй като минералите, аминокиселините и други фитонутриенти на растението се освобождават в почвата, те се комбинират с хумини и фулви, за да създадат това, което общо е известно като хуминови вещества.

Хуминовите вещества са от съществено значение за следващото поколение растителен живот. Те са отговорни за трансформирането на неорганичните минерали в йонни форми, които могат лесно да се абсорбират чрез корените на растенията, извеждат токсините в почвата за да предпазят растенията от увреждане, увеличават пропускливостта на растителните клетки и увеличават микробната активност на почвата. Интересното при това е, че животните и хората получават много сходни ползи от хуминовите вещества - подобно на растенията. 

Преди време в различните земеделски култури естествено се съдържаха хуминови и фулвинови вещества, така че нямаше нужда от приема им като хранителни добавки. За съжаление, съвременните индустриални и земеделски практики почти елиминират тази съществена част от нашата диета и водят до значително намаляване на количествата естествени хуминови вещества. Обичайна практика е да се третират различните земеделски култури, независимо дали са конвенционални или органични, с пестициди и хербициди, за да се увеличат добивите. 

В резултат на това почвите не могат да поддържат здравата бактериална екосистема, необходима за производството на хуминови вещества. 

Каскадният ефект от това означава, че тези култури получават по-малко минерали от почвата и по този начин произвеждат по-малко витамини. Така намалява хранителната плътност и стойност на самите култури, както и на различните продукти, които след това се приготвят с тях. Допълнително ситуацията се усложнява от нашия стресиращ съвременен живот, липсата на качествен сън и често компрометираното здраве на микробиома поради повишена консумация на сол, захар и мазнини. 

Предимствата на хуминовата и фулвиновата киселина

Хуминовата и фулвиновата киселини могат да подпомогнат почти всяка област на здравето и да подкрепят естествената детоксикация на тялото. Ето някои области на полезното им действие:

 • Осигуряване на йонни микроелементи - двете киселини съдържат над 70 йонни минерала на растителна основа в идеални съотношения за човешкото здраве. Една дневна доза от тях може да ви помогне да получите микроелементите, които често липсват в днешните ни храни.
 • Естествена детоксикация - Точно както двете киселини помагат да се предпазят растенията от токсини в почвата, те също ни помагат да се предпазим от токсини по няколко различни начина в тялото - свързват се с токсините, помагат за подобряване на клетъчната пропускливост и това позволява на клетките да отделят естествените токсични странични продукти, вместо да ги натрупват в тъканите на тялото.
 • Усвояване на хранителни вещества и клетъчно доставяне - Молекулите на фулвиновата киселина ефективно се свързват с хранителните вещества и са в състояние да пренасят повече от собственото си тегло витамини и йонни минерали.
 • Храносмилателно здраве - и двете киселини подпомагат здравословния бактериален баланс, свързват се с вредни вещества като глифозат и потенциално съдействат за намаляване производството на възпалителни цитокини (TNFɑ и IL-6).
 • Имунна функция - Хуминовата киселина подпомага имунната функция по 2 основни начина. Първо, той действа като пребиотично влакно. Тези влакна са ключови за здрав чревен микробиом. Добрите бактерии, които изграждат този микробиом, са предната линия на нашата имунна система. Те започват да атакуват бактериалните и вирусни патогени в стомашно-чревния тракт.

Близък поглед върху фулвиновата киселина

Учени и лекари по целия свят изследват потенциала на фулвиновата киселина и нейното действие. В почвата тази киселина активира хранителните вещества за по-добро усвояване от растителните клетки. Тя има подобен благоприятен ефект и при хората, като служи като средство за пренасяне на хранителни вещества в тялото. Всъщност фулвиновата киселина съдържа микроелементи, електролити, мастни киселини, силициев диоксид, пребиотици и пробиотици и множество функционални групи. Изследванията показват, че може да транспортира над 60 минерала и други микроелементи директно в клетките. 

Също така фулвиновата киселина повишава активността на няколко ензима, включително алкални фосфати, трансаминаза и инвертаза. Заедно с хуминовата киселина, те привличат и се свързват с тежките метали и ги правят водоразтворими за по-лесно отделяне от организма и така подпомагат детоксикацията. Фулвиновата киселина също така доставя голямо разнообразие от електролити, които могат да балансират пропускливостта на клетките в сърцето, мускулите, мозъка и храносмилателния тракт, действайки положително на множество фронтове.

Близък поглед върху димеркаптосукциновата киселина

DMSA е мощен оловен хелатообразуващ агент, за който е установено, че успешно улавя реактивни кислородни видове. Това означава, че може да защити клетките от оксидативно увреждане. DMSA също е предпочитан антидот при отравяне с олово, особено при деца, и има повече ползи в сравнение с DMPS (друга подобна киселина). DMSA има множество предимства пред други хелатори, като ниска токсичност, перорално приложение и липса на преразпределение на метали от един орган към друг. Има предполагаеми твърдения, че DMSA може да премине кръвно-мозъчната бариера за достъп до натрупвания на живак в мозъка.

Въпреки че е предпочитан като оловен антидот, е доказано, че DMSA може да реализира същото действие при животни и хора при отравяне с арсен, както и за хелатиране на живак. За това сме писали повече в статията Димеркаптосукциновата киселина за детокс на тежки метали.

В нашия онлайн магазин може да откриете двата вида киселини - хуминова и ДМСА под формата на хранителни добавки:

 • Акти Хуминова киселина / Acti Humic Acid
 • ДМСА Детокс 200 мг / DMSA detox 200 mg

Използвани ресурси

 1. Murbach, T. S., Glávits, R., Endres, J. R., Clewell, A. E., Hirka, G., Vértesi, A., Béres, E., & Pasics Szakonyiné, I. (2020). A toxicological evaluation of a fulvic and humic acids preparation. Toxicology reports, 7, 1242–1254. https://doi.org/10.1016/j.toxrep.2020.08.030
 2. Miller A. L. (1998). Dimercaptosuccinic acid (DMSA), a non-toxic, water-soluble treatment for heavy metal toxicity. Alternative medicine review : a journal of clinical therapeutic, 3(3), 199–207.
 3. S. Bradberry, T. Sheehan, A. Vale, Use of oral dimercaptosuccinic acid (succimer) in adult patients with inorganic lead poisoning, QJM: An International Journal of Medicine, Volume 102, Issue 10, October 2009, Pages 721–732, https://doi.org/10.1093/qjmed/hcp114 
 4. Mercury Binding to the Chelation Therapy Agents DMSA and DMPS and the Rational Design of Custom Chelators for Mercury Graham N. George, Roger C. Prince, Jürgen Gailer, Gavin A. Buttigieg, M. Bonner Denton, Hugh H. Harris, and Ingrid J. Pickering Chemical Research in Toxicology 2004 17 (8), 999-1006 DOI: 10.1021/tx049904e 
 5. Aposhian, H. V., Maiorino, R. M., Rivera, M., Bruce, D. C., Dart, R. C., Hurlbut, K. M., Levine, D. J., Zheng, W., Fernando, Q., & Carter, D. (1992). Human studies with the chelating agents, DMPS and DMSA. Journal of toxicology. Clinical toxicology, 30(4), 505–528. https://doi.org/10.3109/15563659209017938 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ