ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Силата на протеолитичните ензими: лумброкиназа, натокиназа и серапептаза

В сложния свят на човешката физиология ензимите играят решаваща роля като катализатори на химичните реакции. Сред тези биологични работни компоненти, протеолитичните ензими се открояват със способността си да разграждат протеините, градивните елементи на живота. 

Тези забележителни биомолекули притежават огромен потенциал за насърчаване на лечението, облекчаване на възпалението и оптимизиране на цялостното благосъстояние. Именно на тях сме посветили тази статия, в която ще ви разкажем повече за протеолитичните ензими и ще акцентираме на лумброкиназа, натокиназа и серапептаза като част от иновативната формула ЛНС Ензими на Herbamedica.

Какво представляват протеолитичните ензими?

Протеолитичните ензими са специализирани протеини, които разграждат протеините на по-малки, по-управляеми фрагменти, наречени пептиди. Този процес, известен като протеолиза, е от съществено значение за различни телесни функции, включително храносмилане, възстановяване на клетките и имунен отговор. Тялото естествено произвежда тези ензими, но някои фактори, като стареене, стрес и лоша диета, могат да доведат до тяхното изчерпване.

Тези ензими са от съществено значение за различни физиологични процеси, включително:

 • Храносмилане: Протеолитичните ензими, като пепсин и трипсин, разграждат хранителните протеини на по-малки пептиди и аминокиселини, които могат да бъдат усвоени и използвани от тялото.
 • Възстановяване на тъканите: Протеолитичните ензими участват в разграждането на увредени или болни тъкани, което позволява на тялото да започне процеса на оздравяване.
 • Клетъчни процеси: Протеолитичните ензими играят роля в различни клетъчни процеси, включително сигнализиране, протеинов синтез и клетъчна смърт.

За какво се използват протеолитичните ензими?

Широкообхватните приложения на протеолитичните ензими произтичат от способността им да разграждат белези, да намаляват възпалението и да насърчават възстановяването на тъканите. Тези свойства са довели до използването им при адресиране на различни здравословни състояния, включително:

 • Храносмилателни проблеми: Протеолитичните ензими могат да помогнат за по-ефективното разграждане на хранителните протеини, потенциално облекчавайки симптомите на лошо храносмилане, подуване на корема и запек. Те са изключително подходящи при различни стомашно-чревни нарушения, подпомагайки естественото усвояване на хранителни вещества.
 • Възпаление: Чрез разграждане на възпалителни протеини, протеолитичните ензими могат да намалят възпалението, свързано със състояния като артрит, алергии и автоимунни заболявания.
 • Заздравяване на рани: Протеолитичните ензими могат да подпомогнат заздравяването на рани чрез разграждане на увредената тъкан и насърчаване на растежа на нови клетки.
 • Спортни постижения: Протеолитичните ензими могат да помогнат за намаляване на мускулната болка и възпалението след тренировка, насърчавайки по-бързото възстановяване. 
 • Хронична болка: Проучванията показват, че протеолитичните ензими могат да помогнат за намаляване на болката, свързана със състояния като остеоартрит и фибромиалгия.

Примери за протеолитични ензими

Човешкото тяло естествено произвежда различни протеолитични ензими, но тези ензими могат да бъдат получени и от различни източници, включително:

 • Растения: Папаинът, открит в папаята, и бромелаинът, открит в ананаса, са два примера за протеолитични ензими, получени от растения.
 • Животни: Лумброкиназата, получена от земни червеи, e пример за протеолитични ензими, получени от животни.
 • Микроорганизми: Серрапептазата, произведена от копринени буби, е пример за протеолитичен ензим, получен от микроорганизми.

LNS ензими от Herbamedica: лумброкиназа, натокиназа и серапептаза 

Хербамедика, водещ български производител на натурални хранителни добавки и билкови продукти, предлага специална  формула, която осигурява три ключови протеолитични ензими. Продуктът LNS Enzymes включва три различни ензима с уникални свойства.

Лумброкиназа

Лумброкиназата, получена от земни червеи, е известна със способността си да намалява възпалението и да насърчава заздравяването на рани. Сред утвърдените предимства на лумброкиназата са:

 • Намалено възпаление: Доказано е, че лумброкиназата намалява възпалението чрез разграждане на възпалителни протеини и странични продукти. Това може да бъде от полза за различни състояния, включително артрит, астма и автоимунни заболявания.
 • Насърчава заздравяването на рани: Лумброкиназата може да ускори зарастването на рани чрез разграждане на белези и насърчаване на образуването на нова тъкан. Това може да бъде от полза за хора с хронични рани или наранявания.
 • Подобрено кръвообращение: Лумброкиназата може да помогне за подобряване на кръвообращението чрез разграждане на фибрин, протеин, участващ в съсирването на кръвта. Това може да помогне за намаляване на риска от образуване на кръвни съсиреци и да подобри притока на кръв към крайниците.

Натокиназа

Натокиназата, открита във ферментиралия соев продукт натто, е известна със способността си да намалява съсирването на кръвта и да подобрява кръвообращението. Някои от най-обещаващите ползи от натокиназата включват:

 • Намалено образуване на кръвни съсиреци: Доказано е, че натокиназата разгражда фибрина, протеин, участващ в съсирването на кръвта. Това може да бъде от полза за хора с анамнеза за кръвни съсиреци или които са изложени на риск от тях.
 • Подобрено кръвообращение: Натокиназата може да помогне за подобряване на кръвообращението чрез разграждане на фибринa и други съсиреци. Това може да помогне за увеличаване на притока на кръв към крайниците и да намали риска от заболяване на периферните артерии и други съдови проблеми.

Серрапептаза

Серрапептазата, получена от копринени буби, се слави със способността си да намалява болката, подуването и възпалението. Някои от най-забележителните предимства на серапептазата включват:

 • Намалена болка, подуване и възпаление: Serrapeptase може да помогне за намаляване на болката, подуване и възпаление чрез разграждане на фибрин, хистамин и други възпалителни протеини. Това може да бъде от полза за хора с артрит, остеоартрит, ревматоиден артрит и други възпалителни състояния.
 • Насърчаване на възстановяването от операция: Серрапептазата може да помогне за ускоряване на възстановяването от операция чрез разграждане на белези и насърчаване образуването на нова тъкан. Това може да помогне за намаляване на болката, подуването и възпалението, а също така може да помогне за подобряване на обхвата на движение.
 • Лечение на респираторни състояния: Доказано е, че серапептазата е ефективна при лечение на респираторни състояния като бронхит, пневмония и астма. Може да помогне за намаляване на производството на слуз и да подобри дихателната функция.

За кого са най-важни протеолитичните ензими?

Има определени групи хора, които могат да се нуждаят повече от протеолитичните ензими. Те включват:

 1. Хора с хронично възпаление: Протеолитичните ензими могат да помогнат за намаляване на възпалението чрез разграждане на възпалителни протеини и странични продукти. Това може да бъде от полза за хора със заболявания като артрит, астма и автоимунни заболявания.
 2. Хора с анамнеза за кръвни съсиреци или които са изложени на риск от тях: Протеолитичните ензими могат да помогнат за разграждането на фибрина, както вече беше споменато.
 3. Хора с хронични рани или наранявания: Протеолитичните ензими могат да помогнат за ускоряване заздравяването на рани чрез и насърчаване на образуването на нова тъкан. 
 4. Хора с респираторни заболявания: Протеолитичните ензими могат да помогнат за намаляване на производството на мукус, освобождаването му от белите дробове и подобряване на дишането. Това може да бъде от полза за хора със заболявания като бронхит, пневмония и астма.
 5. Спортисти и активни хора: Протеолитичните ензими могат да помогнат за намаляване на мускулната болка и възпалението след тренировка. Това може да помогне на спортисти и активни хора да се възстановят от тренировки по-бързо и по-ефективно.

Протеолитичните ензими играят жизненоважна роля за поддържането на цялостното здраве и благополучие. Чрез разбиране на техните механизми на действие и проучване на техните потенциални ползи, хората могат да вземат информирани решения относно включването на тези ензими в своя начин на живот. LNS ензимите на Herbamedica предлагат удобен и ефективен начин да си осигурите ползите от тези забележителни ензими, които се разпростират в множество аспекти на здравето.


Свързани продукти

ПРОМО
62.00 лв
49.60 лв

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ