ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Симптоми и странични ефекти на минерална недостатъчност (дефицит на минерали)

Изключително много хранителни вещества са важни за доброто цялостно здраве. Някои витамини и минерали са необходими в по-големи количества, докато други са ни нужни в съвсем малка част, но при липсата им здравето може да бъде компрометирано. Такива елементи са селен, желязо, манган и много други. Повечето от тези вещества тялото получава от определени храни. Но при една преобладаващо западна диета или при бедна на плодове и зеленчуци, както и на добри мазнини, може да се сблъскате с ниско съдържание на някои витамини и минерали. Днес ще се фокусираме върху втората група от тези вещества и ще разгледаме как се стига до минерална недостатъчност.

Когато не могат да се осигурят ключови хранителни вещества това може да доведе до различни здравословни проблеми, включително умора, трудности с концентрацията, остеопороза, високо кръвно налягане и други.

Предотвратяването и откриването на най-често срещаните дефицити – включително на калций, незаменими мастни киселини, фолиева киселина, желязо, магнезий и витамини (А, В12, Ц и Д), може да бъде постигнато чрез наблюдение и коригиране на вашата диета, като се вземат предвид и хранителните добавки и заболяванията, ако има такива.

При различните дефицити има както общи, така и сходни симптоми, затова е важно да разграничим всеки вид недостиг и да очертаем типичните проявления, които подсказват за проблем.

Анемия (дефицит на желязо или витамин В12)

Анемията е състояние, при което в кръвта на индивида липсват достатъчно червени кръвни клетки, които трябва да пренасят ефективно кислород в  тялото. Анемията може да се дължи на липса на желязо или витамин В12, въпреки че дефицитът на желязо е най-често срещаният тип.

Данните показват, че в световен мащаб анемията засяга повече хора, отколкото всеки друг здравословен проблем. Анемията има важни последици за общата производителност и развитие, намалявайки работоспособността на хората с до 20 процента. В по-сериозни случаи анемията може да доведе до обостряне на заболяването. По данни на Световната здравна организация има изчисления, че близо 20 процента от смъртните случаи на майки се дължат само на анемия.

Желязо

Желязото е минерал с решаващо значение за здравето, който се намира във всяка клетка на тялото. Тялото се нуждае от него, за да направи протеините, пренасящи кислород - хемоглобин, който се намира в червените кръвни клетки и миоглобин, който се намира в мускулите. 

Дефицитът на желязо е най-разпространен сред малките деца и жените в детеродна възраст и бременните жени, като може да причини забавяне на развитието при деца и преждевременно раждане при бременни жени. 

Недостигът на желязо води до анемия – това е състояние, при което кръвта не разполага с достатъчно здрави червени кръвни клетки. Леката анемия често остава недиагностицирана дълго време, но ако стане по-тежка, се появяват симптоми като умора, бледа кожа или главоболие. Лечението варира в зависимост от тежестта и често включва прием на добавки, съдържащи желязо. Някои храни, богати на желязо, включват черен дроб, стриди, спанак, броколи и други.

Йод

Йодът е от решаващо значение за производството на хормони на щитовидната жлеза, която направлява много телесни процеси, като например регулиране изгарянето на калории, сърдечния ритъм и телесната температура и други. 

Тялото не разполага с механизми да произвежда йод и може да го набавя само чрез храна или подходящите добавки. Обичайните хранителни източници на йод включват сирене, краве мляко, яйца, йодирана сол и соево мляко. 

Хората с най-висок риск от липса на достатъчно йод в кръвта са тези, които живеят в райони, където почвата е с недостиг на йод.

Калций

Калцият е от решаващо значение за здравите кости и за няколко други функции на тялото, включително работата на мускулите и нервите, пренасящи съобщения от мозъка до всички части на тялото. Този минерал заедно с витамин Д3 и К2 имат определяща роля за здравето на опорно-двигателния апарат във всеки етап от живота.

Хората с по-висок риск от липса на този важен минерал са жени в постменопауза (тъй като те губят костна маса по-бързо и не усвояват калций, както по-младите), хора с непоносимост към лактоза и хора с растителен начин на хранене. 

Симптомите на сериозен дефицит на калций включват изтръпване и мравучкане в крайниците, когнитивни нарушения и нарушен сърдечен ритъм. Като добри източници на калций може да посочим някои животински продукти като краве мляко, сирене; зеленчуци като зеле, броколи, тофу и някои обогатени храни и сокове.

Морските водорасли хлорела и спирулина също са изключително добър източник на калций, както и на витамин А, В, С, Д, Е и много други.

Вижте повече за тях в статията Спирулина и Хлорела – прилики и разлики между двата вида водорасли.

Магнезий

Магнезият е основен минерал, който влияе на стотици метаболитни реакции в тялото, включително регулиране на мускулната и нервната функция, когнитивните процеси, мускулното съкращаване и много други.

Симптомите на дефицит на магнезий включват мускулни крампи, абнормен сърдечен ритъм, изтръпване на крайниците, високо кръвно налягане и други.

Сигнали, които подсказват за липса на минерали

Усилен косопад

Статистиката сочи, че всеки човек губи около 100 кичура коса на ден, но едва ли някой си прави труда да брои колко точно коса ще смени за денонощието. И поради това е трудно да се установи кога границата е премината, затова един от ясните знаци, че става дума за косопад, е отделянето на топки косми в леглото или по време на къпане.

Това може да е признак на по-сериозни проблеми, като ниски нива на желязо или заболяване на щитовидната жлеза, което може да доведе до внезапно необяснимо наддаване на тегло или отслабване (хипо- и хипертиреоидизъм са двете форми на Хашимото, които действат по тези два начина).

Болка в костите

Ако изпитвате болки в костите, може да имате недостиг на витамин Д, калций, колаген или МСМ. 

Относно витамин Д - за възрастни препоръчителният дневен прием е 600 IU (800 IU за възрастни на възраст 71 и повече години). Храните, богати на витамин D, включват сьомга, херинга, сардини, консервирана риба тон, стриди, скариди. Ако не консумирате тях, заложете на соево мляко, овесени ядки и зърнени храни, които са обогатени с витамин Д или на хранителна добавка с витамин Д като Съни Вит.

Неравномерен сърдечен ритъм

Калцият регулира сърдечния ритъм, така че дефицит на този минерал може да причини аритмия или неправилен сърдечен ритъм и дори да доведе до болки в гърдите. 

Вариантите за осигуряването му са много, чрез изброените по-горе храни или от алтернативен източник като Коксамин – калций от калцифицирани червени водорасли. Калцият в този продукт е със специфична структура, която е много по-ефективно усвоявана от организма в сравнение с калциев трифосфат и други форми на калций.


Използвани ресурси

Institute of Medicine (US) Committee on Diet and Health; Woteki CE, Thomas PR, editors. Eat for Life: The Food and Nutrition Board's Guide to Reducing Your Risk of Chronic Disease. Washington (DC): National Academies Press (US); 1992. Chapter 8, Vitamins, Minerals, And Chronic Diseases. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK235010/

Hotz C, Brown KH (2004) Assessment of the risk of zinc deficiency in populations and options for its control. Food Nutr Bull 25:194–204

Lynch SR (2003) Iron deficiency anaemia. In: Encyclopedia of food sciences and nutrition. Academic Press, Amsterdam, pp 215–320

Marschner H (1995) Mineral nutrition of higher plants. Academic Press, London

Walker CF, Black RE (2004) Zinc and the risk for infectious diseases. Ann Rev Nutr 5:233–249

DiNicolantonio JJ, O'Keefe JH, Wilson W. Subclinical magnesium deficiency: a principal driver of cardiovascular disease and a public health crisis [published correction appears in Open Heart. 2018 Apr 5;5(1):e000668corr1]. Open Heart. 2018;5(1):e000668. Published 2018 Jan 13. doi:10.1136/openhrt-2017-000668


Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ