ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Симптоми на Бърнаут - синдром на професионално прегряване

Всички ние имаме своите моменти, в които сме по-активни или по-пасивни, когато търсим повече общуването с други хора или го избягваме поради различни причини. Настроението ни се мени, хормоните понякога ни правят номера, а стресът е неизменен ежедневен спътник в един стремглаво развиващ се свят. Всичко това може да допринесе за подобряване на адаптивните ни механизми, но може и да причини хаос във възприятията ни за света, за околните, за живота ни като цяло. 

Когато някой видимо се мотае или е необичайно притихнал по време на работните часове, ние сме склонни първо да мислим, че стресът или личен проблем е причина за това състояние. Всъщност състоянието на психическо и физическо изтощение, което наричаме “бърнаут синдром”, или синдром на професионално прегряване, може да е истинската причина за обезпокоителното състояние на човека.

Това състояние се различава от депресията, тъй като страдащият от бърнаут се чувства изморен и непълноценен, демотивиран и апатичен само по отношение на работата си. Тревожността и депресията могат да засягат и други аспекти от живота на човека.

Ще запретнем ръкави и ще се гмурнем малко по-надълбоко в темата за бърнаут синдрома, който завладява основно жени и работещи в развиващите се страни. Според различни проучвания по темата прегарянето на служителите е глобален проблем. В едно малко проучване на над 1000 респонденти на Deloitte, 77% казват, че са преживели прегаряне на текущата си месторабота. Според данни от Statista, Gallup и други източници на статистически данни, глобалната пандемия от COVID-19 е задълбочила този проблем, като 70% от работещите у дома работят и през почивните дни, а 61% от анкетираните не могат да се “изключат” от работата си дори в извънработно време.

Кратка история на бърнаут синдрома

На психолога Хърбърт Фройденбергер се приписва въвеждането на термина „прегаряне“ през 1974 г., дефинирайки го като загуба на мотивация, нарастващо чувство за емоционално изчерпване и дори цинизъм, който се наблюдава сред доброволци, работещи в клиника в Ню Йорк. Те нямат предишна анамнеза за психологически или психиатрични разстройства. В началните етапи на бърнаут те се чувстват емоционално натоварени, стресирани и с нарастващо разочарование, свързано с работата. Впоследствие губят способността си да се адаптират към работната среда и проявяват негативно отношение към работата си, техните колеги и пациентите им. 

Определението, което Хърбърт Фройденбергер използва в книгата си “Burnout: The High Cost of High Achievement”, е следното: „състояние на умора или фрустрация, причинено от преданост към кауза, начин на живот или връзка, които не успяват да доведат до очакваната награда“.

По време на практиката си Фройденбергер забеляза тревожна тенденция сред най-отдадения персонал на своята клиника. Тези някога ентусиазирани доброволци често губят мотивацията си, стават цинични и дори показват признаци на физическо заболяване. Но въпреки емоционалното си изтощение, те влагат все повече часове, въпреки че работата им става все по-малко ефективна.

Какво се случва всъщност? Фройденбергер дефинира тази съвкупност от симптоми като „прегаряне“. Той допълнително изследва този професионален феномен и по-късно публикува статии и книга за него. Благодарение на него терминът 'бърнаут' става познат термин за твърде често срещано заболяване главно в работна среда.

Според началната концепция могат да се развият три вида симптоми на бърнаут синдром: 

 • Изтощение - генерализирана умора, която може да бъде свързана с отделяне на прекомерно време и усилия на задача или проект, който не се възприема като полезен от индивида.
 • Деперсонализация -  дистанцирано или безразлично отношение към работа. Деперсонализацията се проявява като негативно, безчувствено и цинично поведение; или общуване с колеги по безличен начин.
 • Намалени индивидуални постижения - това е тенденцията да се оценява негативно стойността на личния труд и принос, чувството за недостатъчност по отношение на способността да се изпълнява работата и генерализирано лоша професионална самооценка.

Рискови фактори за развитие на бърнаут синдром

Рисковите фактори могат да бъдат както индивидуални, така и организационно обусловени, предразполагайки към развитие на бърнаут синдром.

Индивидуалните рискови фактори са:

 • Лошо самочувствие
 • Невъзможност за справяне със ситуации и проблеми 
 • Нереално високи очаквания
 • Финансови затруднения

Организационните рискови фактори могат да бъдат:

 • Голямо натоварване
 • Конфликти с колеги
 • Непригодност към професия, среда или обстановка на работа
 • Намалени ресурси
 • Липса на контрол или въвеждане на работното място
 • Дисбаланс усилие-възнаграждение
 • Недостиг или текучество на персонал
 • Чести институционални или вътрешнофирмени промени

Какви са симптомите на бърнаут синдром

Стресът е неизбежен на съвременното работно място. Но колкото повече игнорирате стресовите фактори в живота си, толкова по-вероятно е да се стигне до бърнаут. Някои от най-честите признаци на професионално прегаряне са:

 • Отчуждение от дейности, свързани с работата: хората, които изпитват бърнаут синдром, гледат на работата си като на все по-стресираща и разочароваща. Те могат да станат цинични относно условията на работа и хората, с които работят. 
 • Физически симптоми: Хроничният стрес може да доведе до физически симптоми, като главоболие и стомашни болки или чревни проблеми, промени в съня, апетита и други.
 • Емоционално изтощение: Професионалното прегаряне кара хората да се чувстват изтощени и неспособни да се справят със задачите си. Поради това могат да станат и раздразнителни, както и емоционално дистанцирани.
 • Намалена производителност: Бърнаут синдромът засяга основно ежедневните задачи на работа, но може да се разпростре и в извънработно време. Хората с бърнаут трудно се концентрират и може да им липсва креативност поради невъзможност да се справят с безкрайните изисквания на работата си.

Превенция на бърнаут синдром

Въпреки че много фактори на околната среда не са под наш контрол, има други, които можем да овладеем, ограничим или модифицираме, за да намалим риска от бърнаут синдром.  Следването на тези стъпки може да ви помогне да намалите опасността от бърнаут, ако сте се разпознали някъде в горните редове.

 • Физически упражнения - Леки упражнения, разходки и повече време сред природата със сигурност ще помогнат за детоксикация от дигиталните технологии и  освобождаване на стреса. 
 • Балансирана диета - Приемът на здравословни храни, богати на омега-3 мастни киселини, магнезий, витамин В комплекс и други, може да се превърне в естествен антидепресант.  Някои подходящи храни, които може да подпомогнат настроението и имунитета ви, са ленено масло, орехи, риба, месо и, разбира се, плодове и зеленчуци богати на антиоксиданти.
 • Здравословен сън всеки ден -  тялото се нуждае от почивка и възстановяване ежедневно, поради което навиците за здравословен сън са от съществено значение за благосъстоянието ни.  Важно е да се опитвате всеки ден да си лягате по едно и също време и да ставате по едно и също време, както и да намалите употребата на устройства, излъчващи синя светлина поне два-три часа преди лягане. Това е важно, за да се синтезира мелатонин и тялото да се пренастрои за сън.
 • Квалифицирана помощ - най-лесно би било, ако първо споделите с близък човек, че имате проблем на работа и смятате, че той може да е бърнаут. Психологическа помощ или психотерапия също не са излишни, като може да помогнат да освободите стреса от плещите си и да вземете по-добри решения за себе си.
 • Поставяне на граници - За да не допускате прегряване е важно да имате граници за това колко часа ще работите на ден и на седмица.  Така ще може да сте максимално ефективни  в работното си време, което е строго дефинирано.  Ако работите от дома, на смени, пътувате или често сменяте местоработата си, това може да е източник на допълнителен стрес. Затова обсъждането на графика с колегите ви е важно, за да вкарате ред в ежедневието си и да ограничите стреса.
 • Хранителни добавки - адаптогените са подходящи в случая, тъй като подпомагат тялото да се справи със стреса. Такива са шизандра, родиола, кордицепс, жен шен, мака, ашваганда и други. Може да приемате течен мелатонин, за да насърчите по-лесното и бързо заспиване. Нашият Мелатонин Ликуид не предизвиква дразнене на стомаха и е в течна форма за оптимално бързо действие. Желязото пък ще ви помогне да се възстановите по-добре, да издържате на повишено психическо и физическо натоварване. Продуктът Blue Iron, който предлагаме, е с лесна за абсорбиране форма на желязо, която не дразни стомаха и се получава от диворастящи финландски боровинки. Тинктура от коноп също е изпитано решение за живот с високи нива на стрес и натовареност. Изключително подходящ е и Невро Калм, който е източник на комбинация от растителни извлеци за подобряване на психичното състояние и преодоляване на стрес, тревожност, страх и безпокойство. Неговите компоненти са пасифлора, златен корен,  липа, лавандула и маточина - напълно естествен и без алергени, както винаги.

Съвкупност от фактори може да доведе до бърнаут доста по-бързо отколкото предполагате. Усещането за голямо изтощение, безпокойство, демотивация и изолацията от приятели и колеги може да бъдат първите признаци на състоянието. Въпреки това бърнаутът е предотвратимо състояние, което може да се пребори с балансирана диета, редовни упражнения, пълноценен сън и промяна на средата и навиците.

Използвани ресурси

 1. Fontes, Flávio. (2020). Herbert J. Freudenberger and the making of burnout as a psychopathological syndrome. 37. 1-19. 10.35699/1676-1669.2020.19144.  
 2. InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Depression: What is burnout? [Updated 2020 Jun 18]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279286/
 3. Koutsiani, P., Montgomery, A., & Georganta, K. (2019). The Relationship Between Burnout, Depression, and Anxiety: A Systematic Review and Meta-Analysis. Frontiers in psychology, 10, 284. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2019.00284 
 4. Maslach, C., & Leiter, M. P. (2016). Understanding the burnout experience: recent research and its implications for psychiatry. World psychiatry : official journal of the World Psychiatric Association (WPA), 15(2), 103–111. https://doi.org/10.1002/wps.20311 
 5. STARTLING REMOTE WORK BURNOUT STATISTICS (2022) https://www.apollotechnical.com/remote-work-burnout-statistics/ 
 6. Percentage of U.S. employees who had feelings of burnout pre-COVID Jan. 2020 vs Feb. 2021, by generation https://www.statista.com/statistics/1256283/burnout-among-us-employees-by-generation/ 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ