ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Симптомите на свръхрастеж на гъбички Кандида (и как се лекува)

Случвало ли ви се е след хранене стомахът ви да се подуе и да усещате някаква тежест в стомаха? Дали това се дължи на определена храна, някакви чревни проблеми или друг фактор? Страдате ли от смущаващи газове? Ако тук някъде сте отговорили с „да“, то може да имате свръхрастеж на чревни дрожди или Кандида. 

Вашето тяло съдържа милиони микроби, включително бактерии и гъбички. Някои са добри, други са лоши, а други са зависими от количеството, за да проявят определени качества. Когато балансът на тази деликатна екосистема е нарушен, изследванията показват, че тя може да бъде свързана с наддаване на тегло, сърдечно-съдови заболявания и автоимунни реакции.

Кандида е само един от онези микроби, които могат да повлияят на вашето здраве. Самата кандида не е лоша. Всъщност телата ни се нуждаят от определено количество от нея, за да бъдат здрави и балансирани. Краткосрочни и дългосрочни здравословни проблеми възникват само при свръхрастеж на Кандида - когато тя излезе извън контрол и започне да нанася поражения на различни системи в тялото.

Какво представлява Кандида

Тя представлява вид опортюнистични патогенни дрожди, които живеят в устата и червата в малки количества. Основна функция на тези гъбички е да подпомагат храносмилането и усвояването на хранителните вещества.

Когато обаче е в свръх голямо количество, кандида разрушава стената на червата и прониква в кръвта. Това освобождава токсични странични продукти в тялото и може да доведе до по-висока чревна пропускливост. А тя е широко отворена врата за различни здравословни проблеми, вариращи от храносмилателни проблеми до автоимунни процеси и дори депресия.

Кандида естествено съжителства заедно с други микроорганизми в няколко области на тялото ви, включително кожата, устата, гърлото, стомашно-чревния тракт и вагината. В здравословни количества тя помага да поддържате здравословен баланс на микроорганизмите в тези различни области, както и да поддържате имунната си система, подпомагате храносмилането и насърчавате усвояването на витамини и минерали от храната.

Ако обаче в тялото ви има свръхрастеж (известен още като кандидоза), това може да извади различните екосистеми в тялото ви извън баланса. Резултатът: множество не особено приятни симптоми.

Признаци на свръхрастеж на Кандида

Чревни симптоми

Класическите чревни симптоми при кандидоза са подуване на корема след хранене, прекомерно отделяне на газове и обикновено запек. Много хора с този проблем имат дълга история на прием на антиациди или лаксативи без рецепта. В крайна сметка се стига до ендокринолог, който заключава, че проблемът е по-скоро синдром на раздразнените черва, вместо да направи прецизна диагностика за кандида.

Последната произхожда от червата, защото микробиомът става дисбалансиран. Това означава, че добрите бактерии са изчерпани и кандидата е нараснала неимоверно. Това обикновено се случва поради продължителна употреба на антибиотици, употреба на противозачатъчни в продължение на години, при някои чревни заболявания и диета с високо съдържание на рафинирани захари и преработени въглехидрати.

Вагинални симптоми

Разбира се, само жените са склонни към вагинални симптоми, но не е изключено и при мъжете да се появят някакви симптоми.

След като кандидата се разрасне в червата, тя може да предизвика така наречения „синдром на пропускливите черва“. Това се случва, когато клетъчната лигавица на червата става по-пропусклива и позволява на токсините, в случая кандида, да навлязат в кръвта, което означава, че може да засегне други области. В контекста на вагиналните симптоми, такива може да са вагинален сърбеж, парене и дори изпускане.

Всъщност някои изчисления сочат, че около 75% от жените ще се сблъскат с вагинална гъбична инфекция поне веднъж в живота си. Половината от тези жени ще имат една или повече повтарящи се инфекции. 

Свръхрастежът на кандида може също да доведе до инфекция на пикочните пътища. Това е по-често срещан проблем при възрастни хора, хоспитализирани или хора, които са с компрометирана имунна система.

 Храносмилателни проблеми

Въпреки че от време на време всички страдаме от лошо храносмилане или подуване на корема, постоянният дискомфорт след хранене е знак, че не всичко е добре в стомашно-чревната система. Това често се дължи на дисбаланс между „добрите” и „лошите” бактерии, които живеят в червата ви.

Вашите добри бактерии са от решаващо значение за процеса на ферментация, който позволява на тялото да разгражда храната, която ядете, и да абсорбира хранителни вещества. Те също така помагат за храносмилането на нишестета, фибрите и редица други съединения. 

Ако обаче червата ви са задръстени от „лоши“ бактерии и дрожди, вероятно ще имате храносмилателни проблеми като запек, диария, газове, спазми или подуване на корема.

Свръхрастежът на дрожди често е отговорен за дисбаланса в чревния микробиом. Той също е свързан с различни стомашно-чревни заболявания като улцерозен колит и болест на Крон. 

„Мозъчна мъгла“ или когнитивно нарушение

Може би си мислите, че „мозъчна мъгла“ не звучи като медицинско състояние, но е такова. При изследвания на пациенти с кандида, „мозъчната мъгла“ най-добре описва невъзможността да се концентрират и да запомнят някои ежедневни задачи. 

В допълнение, отслабената имунна система може също да допринесе за намалени енергийни нива. Ако вашият чревен микробиом е компрометиран от дрожди тип кандида или други, той няма да може да се бори с други нахлуващи патогени и заболявания толкова ефективно. Това може да ви направи по-податливи на инфекция и на хронично изтощение.  

Обобщение: често срещани симптоми на кандидоза

Индивидуалните признаци и симптоми ще варират в зависимост от причината за свръхрастеж на кандида. Въпреки това, по-честите симптоми и признаци на свръхрастеж на тези дрожди включват:

  • Кожни промени (като пристъпи на акне и екзема)
  • Проблеми с червата (като запек и диария)
  • Промени в настроението (като мозъчна мъгла, тревожност или депресия)
  • Невъзможност за отслабване
  • Гъбични инфекции на кожата и ноктите

Диагностициране – какви са опциите

Има няколко теста, които може да се направят, за да се определи дали имате свръхрастеж на кандида:

  • Един кръвен тест за IgG може да установи дали реагирате на дрожди; ако тялото е раздразнено от дрожди, това ще се прояви като положителна реакция върху резултатите от теста;
  • Фецес тест (тестване на изпражненията) също може да се направи, за да се видят видовете дрожди, които причиняват вашите проблеми и количеството на свръхрастежа.

След пълноценната диагностика трябва да се пристъпи към програма за лечение и оздравяване, насочена към:

  • Елиминиране на храните, които карат дрождите да се увеличават
  • Убиване на дрождите
  • Колонизиране на червата със здрави бактерии – с помощта на ферментирали храни, добавки с пробиотични бактерии и други.

Използвани ресурси

Otašević S, Momčilović S, Petrović M, Radulović O, Stojanović NM, Arsić-Arsenijević V. The dietary modification and treatment of intestinal Candida overgrowth - a pilot study. J Mycol Med. 2018 Dec;28(4):623-627. doi: 10.1016/j.mycmed.2018.08.002. Epub 2018 Aug 27. PMID: 30166063.

Gunsalus KT, Tornberg-Belanger SN, Matthan NR, Lichtenstein AH, Kumamoto CA. Manipulation of Host Diet To Reduce Gastrointestinal Colonization by the Opportunistic Pathogen Candida albicans. mSphere. 2015;1(1):e00020-15. Published 2015 Nov 18. doi:10.1128/mSphere.00020-15

Man A, Ciurea CN, Pasaroiu D, et al. New perspectives on the nutritional factors influencing growth rate of Candida albicans in diabetics. An in vitro study. Mem Inst Oswaldo Cruz. 2017;112(9):587-592. doi:10.1590/0074-02760170098

Jeziorek M, Frej-Mądrzak M, Choroszy-Król I. The influence of diet on gastrointestinal Candida spp. colonization and the susceptibility of Candida spp. to antifungal drugs. Rocz Panstw Zakl Hig. 2019;70(2):195-200. doi: 10.32394/rpzh.2019.0070. PMID: 31215785.

Spampinato C, Leonardi D. Candida infections, causes, targets, and resistance mechanisms: traditional and alternative antifungal agents. Biomed Res Int. 2013;2013:204237. doi:10.1155/2013/204237

Fiołka MJ, Mieszawska S, Czaplewska P, et al. Candida albicans cell wall as a target of action for the protein-carbohydrate fraction from coelomic fluid of Dendrobaena veneta. Sci Rep. 2020;10(1):16352. Published 2020 Oct 1. doi:10.1038/s41598-020-73044-w


Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ