ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Синдром на хроничната умора (ME/CFS) - всичко, което трябва да знаете

Чувствате ли се като сте уморени през цялото време, до степен, че започвате да се притеснявате, че нещо сериозно не е наред? Познавате ли някой, за който знаете, че страда от синдром на хронична умора?

Трудно е да се каже категорично дали бихте могли да имате синдром на хронична умора. Дори за лекар, който е запознат със сходни състояния, това е трудна диагноза, която трябва да се постави и изисква няколко стъпки.

За да получите отговор на въпроса дали имате това заболяване, първо трябва да разберете, че има разлика между симптомите на хронична умора (да сте уморени през цялото време) и болестта, известна като синдром на хроничната умора. Тя се нарича още миалгичен енцефаломиелит или ME / CFS.

Хронична умора - симптомът, а не синдромът

Умората е едно от най-честите оплаквания, които лекарите чуват, защото това може да бъде характеристика на много различни състояния. В допълнение, умората често се причинява от фактори на начина на живот – забързано ежедневие, множество ангажименти, емоционални преживявания и стрес, непълноценно хранене и липса на сън, а не от болест.

Много хора в наши дни ще се припознаят в един или няколко от тези фактори, така че е добре да ги оцените, когато търсите източника на умората си. Повечето от нас вероятно биха се възползвали от това да се храним по-здравословно, да спим по-дълго и по-добре и да намалим или по-добре - да управляваме стреса в живота си. И това би било чудесно, ако е изцяло под наш контрол, но не е в 100% от времето, нали?

Как точно може да се дефинира умората? Умората се отнася до усещане за изтощение по време на или след обичайните ежедневни дейности или липса на енергия за започване на тези дейности. Повечето хора чувстват умора в различни етапи от време в живота си. 

Умората може да бъде резултат от натоварване, липса на сън, при остри заболявания. Умората не е тежка до крайна степен или постоянна в такива случаи. По-скоро тя отминава, след като си набавите повече почивка или възстановяване от настинката, грипа или някой вирус, който ви е застигнал.

Какво е хроничната умора тогава

Хроничната умора се проявява, когато симптомите на изтощение или липса на енергия продължават поне 6 месеца. 

Хроничната умора е симптом на много хронични състояния, включително ревматоиден артрит, фибромиалгия, автоимунен тиреоидит на Хашимото или лупус. Въпреки че точната причина за хронична умора е неизвестна, определени фактори могат да играят роля, като инфекция, промени в нивата на хормоните (хормонален дисбаланс) и стрес.

Хроничната умора често е резултат от нарушения на съня, обикновено безсъние, в комбинация с хронична болка и депресия. В допълнение, други фактори, които могат да допринесат за симптомите на хронична умора, са:

 • Физическо бездействие и липса на спортна активност;
 • Непълноценна диета;
 • Определени лекарства, засягащи функциите на хормони, невротрансмитери, ензими и други.

Какво представлява синдромът на хроничната умора 

Според NIAMS, за да има диагноза синдром на хронична умора, пациентът трябва да има тежка хронична умора в продължение на 6 месеца или повече с други известни медицински състояния, изключени от клиничната диагноза.

Точното определение за нея гласи:

„ME / CFS, която засяга повече от 1 милион американци, се характеризира с постоянна умора, която не се подобрява при почивка и може да включва проблеми с когнитивната функция и паметта, болков синдром и редица други симптоми, които влияят негативно на ежедневието. 
Основна характеристика на заболяването е неразположението след натоварване, което е в резултат на влошаване на симптоми след умствена или физическа активност. Заболяването може да продължи години или десетилетия. Не е известно какво причинява заболяването и няма доказани лечения.“

Причини и рискови фактори на синдром на хроничната умора

Причините за синдрома на хроничната умора не са установени напълно и няма единодушие за тях. Въпреки обширните изследвания, експертите не са успели да определят болестта по нито един фактор, а някои смятат, че състоянието може да бъде резултат от множество фактори, които се обединяват при определени условия. Тези фактори могат да включват:

 • Генетична предразположеност
 • Вирусна или друга инфекция
 • Аномалии на имунната система
 • Недостиг на елементи като желязо, витамин Д3, В12 и други
 • Стресови условия на живот и работа
 • Аномалии на централната нервна система (ЦНС) и хормоните
 • Експозиция на токсини и токсични вещества

Симптоми на синдрома на хроничната умора

Симптомите, които са необходими за диагностицирането на този синдром, са умора, неразположение след физическо и/или умствено натоварване и проблеми със съня. 

В допълнение, когнитивно увреждане (мозъчна мъгла) или влошаване на симптомите, докато сте изправени (ортостатична непоносимост) може да се установят като други симптоми.

Характеристиките на умората трябва да включват, че тя не се облекчава след сън или почивка, не е резултат от усилено натоварване и значително намалява способността ви да функционирате нормално в повечето ситуации. Симптомите могат да се влошат за 24 часа до дни или дори седмици след физическо или психическо натоварване.

Сред палитрата от проявления на синдрома на хроничната умора може да попаднат:

 • Внезапно и отчетливо начало, особено след грипоподобно заболяване;
 • Болка, включително мускулни болки, болки в ставите или главоболие;
 • Грипоподобни симптоми, които могат да включват болки в гърлото, подути лимфни жлези;
 • Чувствителност или непоносимост към топлина, студ, шум, светлина, силни звуци и светлини.

Да обобщим, човекът трябва да има четири или повече от следните симптоми, за да се постави диагнозата МЕ/CFS:

 • Съществено увреждане на краткосрочната памет или концентрация
 • Подути лимфни възли
 • Мускулна болка
 • Ставна болка в множество стави без подуване или зачервяване
 • Главоболие с различна локализация или тежест
 • Незадоволителен сън
 • Дискомфорт след физическа активност, която продължава повече от 24 часа.

Трябва да се отбележи, че редица други състояния се припокриват или често съпътстват синдрома на хроничната умора, който също има подобни симптоми. Всъщност в едно проучване на пациенти със синдром на хронична умора е установено, че само 38% от пациентите са имали единствена диагноза. Другите също имат диагноза фибромиалгия или различна от тези. Все още не е ясно дали тези състояния са рискови фактори за синдрома на хроничната умора, дали са преки причини или изобщо нямат връзка със МЕ/CFS.

Какво може да се направи

Ако смятате, че може би се борите с хронична умора и вече не успявате да се справите сами, важно е да обсъдите симптомите си с Вашия лекар. Ние също можем да дадем някои съвети, но те се отнасят по-скоро до възможните причини за изпитване на хронична умора и принадлежащите прояви. Например, една от тези възможни причини е хормонален дисбаланс, а друга – дефицит на микроелементи. За тях ще говорим във втора част на темата.

Полезни ресурси

Европейска мрежа за изследване на миалгичен енцефаломиелит/синдром на хроничната умора - http://www.euromene.eu   

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ