ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Синдром на карпалния канал - бичът на нашето време

Изтръпване, мравучкане и болки в областта на медианния нерв свидетелстват за евентуален синдром на карпалния канал. Всяко състояние, което предизвиква подуване или разместване на структури, които минават през карпалния канал, водят до притискане на медианния нерв. Поради това се появяват и споменатите оплаквания.

Може никога да не сте чували за синдром на карпалния канал, но той е твърде вероятно да сполети и вас, ако работата ви изисква постоянна работа с мишка, клавиатура и компютри.

Защо синдром на карпалния канал

Живеем в ерата на компютърните технологии и необходимостта от работа с компютърни конфигурации и периферия е една основна предпоставка за поява на синдром на карпалния канал. Тези еднообразни, многобройни повтарящи се кликащи движения причиняват възпаление на сухожилията и обвивките им. От тук и притискането на нерва, който бива раздразнен и функцията му се поврежда.

Медианният нерв минава през тесен канал на китката, който се нарича карпален. Същият този нерв е отговорен за сензорната и моторната инервация на палеца, както и на първите два пръста. Затова при синдром на карпалния канал изтръпванията и болките са в първите 3 пръста, които активно участват в работата с компютърна мишка.

Счита се, че синдром на карпалния канал може да сполети по-скоро жените, отколкото мъжете. Това може да се случи във възрастта около и след менопауза, но при значително натоварване на ръцете и при двата пола може да се развие неочаквано.

При професии, които изискват по-прецизна работа с пръсти или сгъната китка като шивач, цигулар, тъкач, предач и хора, работещи на поточни линии, също е възможно да се стигне до синдром на карпалния канал.

Симптоми при синдром на карпалния канал

Особено характерни са ранните сутрешни болки, както и нощните. Ръцете могат да са изтръпнали, шията или част от гърба също може да се усеща болезнена и опъната.

Скованост, изтръпване и схващане могат да се появят при синдром на карпалния канал, а на по-късен етап намалява способността за ежедневна работа с предмети, хващането и преместването и други дейности.

Всичко това се случва вследствие на притискане на нерва и възпаление на заобикалящите го тъкани. За съжаление няма как сами да излекувате синдром на карпалния канал, тъй като обикновено лечението е оперативно.

Ако състоянието продължи дълго време и не му се обърне внимание, могат да се появят стрелкащи болки в областта на предмишницата. Освен това, отслабването на мускулите на ръката са друго негативно последствие при нелекуван синдром на карпалния канал.

Как се диагностицира синдром на карпалния канал

Най-точна диагноза може да се постави с помощта на електромиография (ЕМГ), както и тест за нервна проводимост. Електромиографията представлява изследване на електрическата активност на мускули и нерви. Обикновено тестовете за нервна проводимост се извършват заедно с ЕМГ.

Друг подходящ метод за диагностика на синдром на карпалния канал е рентгенография на става, особено ако състоянието е в по-напреднал стадий.

Вашият лекуващ лекар ще направи оценка на неврологичния статус, отразявайки симптомите и оплакванията, както и други ваши хронични заболявания, които може да имат връзка със синдром на карпалния канал.

След снемане на анамнеза, специфична клинична картина и извършване на инструментални изследвания се поставя диагнозата синдром на карпалния канал или се отхвърля. Възможно е да се назначат и други кръвни изследвания, за да се изключат различни причини, водещи до състоянието.

Лечение и прогнози за възстановяване след синдром на карпалния канал

В зависимост от текущото състояние, стадия на напредналост и тежестта на симптомите се предприема различен подход.

Със сигурност трябва да се осигури почивка на ръцете, раменете, гърба и пръстите. В някои случаи може да се постави специална шина, която ограничава движенията в китката, за да не е толкова силна болката и да не се увеличава възпалението.

Сред методите за лечение на синдром на карпалния канал са изписването на нестероидни противовъзпалителни средства, обезболяващи и прием на витамини от В група в по-концентрирана форма (Милгама N.)

При леко изразена симптоматика може да бъдат достатъчни нестероидните противовъзпалителни средства в комбинация с физиотерапия, витамин В6 или друго по лекарска преценка за овладяване на синдром на карпалния канал.

При хора с умерена или тежка форма на синдром на карпалния канал се препоръчва оперативна намеса, с която ще се осигури голямо облекчаване и изчезване на симптомите и болките. Оперативното лечение се изразява в срязване на здрава съединителнотъканна лента, която затваря канала от страната на дланта. По този начин се освобождава нерва от притискането и би трябвало постепенно да се възстановят нормалната му чувствителност и функции.

Превантивни мерки

Има действия, които биха помогнали да предотвратите появата на синдром на карпалния канал отново. Някои от препоръките са в посока на:

  • Смяна на ръцете по време на работа
  • Редовна почивка на китките, ръцете и пръстите
  • Масаж на врата, гърба и ръцете
  • Избягване на сгъване, разгъване или усукване на китките
  • Избягване на работна стойка с ръце, твърде близки до тялото или твърде отдалечени от него
  • Правилна стойка по време на работа пред компютър с изправен гръб, удобен стол и подходяща височина на бюрото

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ