ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за поръчки над 50 лв

ПРЕГЛЕД НА ПРАТКАТА

преди да платиш

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА

в 14 дневен срок

ФИЛТЪР
Производители

Ендокринна система

Показване от 1 до 30 от общо 38 (2 страници)

ОПИСАНИЕ

Вашето настроение е в нейните ръце

Ендокринната система се състои от множество жлези, които произвеждат хормони, регулиращи обмяната на веществата, растежа и развитието, тъканната функция, сексуалната функция, репродукцията, съня и настроението.

Ендокринната система включва различни тъкани и органи - хипофизната жлеза, щитовидната жлеза, паращитовидните жлези, надбъбречните жлези, панкреаса, яйчниците (при жените) и тестисите (при мъжете).

Ендокринната система работи за регулиране на някои вътрешни процеси. Уточнение: ендокринната система не трябва да се бърка с екзокринната. Екзокринните жлези, като потта и слюнчените жлези, отделят външно и вътрешно чрез канали.

Ендокринната система подпомага контрола на следните процеси и системи:

  • Растеж и развитие;
  • Хомеостаза (вътрешен баланс на телесните системи);
  • Метаболизъм (енергийни нива на тялото) репродукция;
  • Отговор на стимули (стрес и / или нараняване);

Изброените по-горе жлези произвеждат различни видове хормони, които предизвикват специфичен отговор в други клетки, тъкани и органи, разположени в цялото тяло. Хормоните достигат тези далечни места, използвайки кръвния поток. Подобно на нервната система, ендокринната система е един от основните комуникатори на тялото. Но вместо да използва нервите за предаване на информация, ендокринната система използва кръвоносни съдове, за да доставя хормони на клетките.

Ако имате подозрения дали ендокринната система работи гладко, трябва да проверите следните процеси:

  • Ендокринните жлези трябва да освобождават правилното количество хормони (ако освобождават твърде много или твърде малко, може да се говори за хормонен дисбаланс);
  • Вашето тяло се нуждае от силно кръвоснабдяване, за да транспортира хормоните в тялото;
  • Трябва да има достатъчно рецептори (където хормоните се свързват и извършват работата си) в целевата тъкан;
  • Тези тъкани и рецептори трябва да могат да реагират адекватно на хормоналния сигнал.

Ендокринните заболявания са често срещани и се случват дори когато една стъпка в процеса не работи както трябва. Ако имате ендокринна болест или разстройство, можете да се консултирате със специалист ендокринолог, който ефективно ще диагностицира и помогне за лечението на вашето състояние.