ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за поръчки над 50 лв

ПРЕГЛЕД НА ПРАТКАТА

преди да платиш

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА

в 14 дневен срок

ФИЛТЪР
Производители

Храносмилателна система

Показване от 1 до 30 от общо 134 (5 страници)

ОПИСАНИЕ

Вашата храносмилателна система е уникално конструирана, за да изпълнява своята специализирана функция за превръщане на храната в енергия, от която се нуждаете, за да оцелеете и да изхвърлите отпадъчните вещества. За да ви помогнем да разберете как много части от храносмилателната система работят заедно, ето един преглед на структурата и функцията на тази сложна система.

Храносмилателната система на човека се състои предимно от храносмилателния тракт или от поредицата от структури и органи, през които храната и течностите преминават по време на обработката им във форми, абсорбируеми в кръвния поток. Системата се състои и от структури, през които преминават отпадъците в процеса на елиминиране и други органи, които допринасят със сокове, необходими за храносмилателния процес.

Елементите на храносмилателната система са много и всеки от тях има съществен принос за функциите ѝ. Започвайки от устата и устната кухина, през хранопровод, стомах, тънко черво, панкреас, черен дроб, жлъчен мехур и дебело черво, стигаме до края с ректума и ануса.

Уникалното устройство на всяка една част от храносмилателната система допринася с различни функции в процесите на обработка на храната. Например, устата е началото на храносмилателния тракт и всъщност храносмилането започва тук, когато приемате храната. Дъвченето разгражда храната на парчета, които са по-лесно смилаеми, докато слюнката се смесва с храната, за да започне процесът на преработка във форма, която тялото може да използва.

Стомахът е кух орган или контейнер, който поема храна, докато се смесва с ензими, които продължават процеса на разграждане на храната в използваема форма. Клетките в лигавицата на стомаха отделят силна киселина и мощни ензими, които са отговорни за процеса на разграждане. Когато съдържанието на стомаха е достатъчно обработено, те се освобождават в тънките черва.

В тънките черва, които са съставени от 3 сегмента, се смесват храносмилателни сокове, отделени от панкреаса и черния дроб с храната и ензимите. Дуоденумът (дванадесетопръстник) е до голяма степен отговорен за непрекъснатия процес на разграждане, като празното и хълбочното черво са основно отговорни за абсорбцията на хранителните вещества в кръвния поток.

Интересно е да се разгледа храносмилателната система и като компонент на имунитета. Тялото е постоянно изложено на атаките на вируси, бактерии и паразити. Множество химикали и токсини достигат до кожата, дихателната и храносмилателната система, като последната представлява връзката между външното тяло и околната среда.

Защитата на тялото се дължи предимно на лимфната система и нейните лимфоцити. Значителна част от стомашно-чревния тракт е заета от лимфоидна тъкан, която може да се раздели на три сектора. Първата е представена от фарингеалните сливици, апендикса и големите агрегати от възли, известни като пейерски петна, разположени на разстояние в тънките черва. Вторият сектор включва лимфоцитите и плазмените клетки, които населяват основната мембрана (lamina propria) на тънките черва. Третият сектор включва лимфоцити, които се намират между епителните клетки в лигавицата. Взаимодействието между тези клетки на лимфната система и застрашаващия агент е в основата на защитата на стомашно-чревния тракт.

За подкрепа и улесняване на храносмилателната система може да се направи наистина много. Като за начало, не я натоварвайте с много мазни храни, пържени храни и транс мазнини. Вместо това, залагайте на алкално хранене и антиоксиданти, зеленчуци, минерали и витамини, които са от фундаментално значение за всички органи и системи.

В тази категория има много интересни продукти, които са разработени за специфични проблеми с храносмилателната система. Например, ПроХелико е иновативен продукт, който се бори със спираловидната бактерия Хеликобактер Пилори.

Хидролизираният колаген спомага за заздравяване на чревната лигавица, Профлор Ензим обогатява ензимното разнообразие в чревната микрофлора и САМе е продукт за оптимална работа на черния дроб.