ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

за поръчки над 50 лв

ПРЕГЛЕД НА ПРАТКАТА

преди да платиш

ВРЪЩАНЕ ИЛИ ЗАМЯНА

в 14 дневен срок

ФИЛТЪР
Производители

Опорно-двигателна система

Показване от 1 до 30 от общо 64 (3 страници)

ОПИСАНИЕ

Фундаментът на човешкото тяло

Скелетната система включва всички кости и стави в тялото. Всяка кост е сложен жив орган, съставен от много клетки, протеинови влакна и минерали. Скелетът действа като здрава основа, която осигурява подкрепа и защита на меките тъкани, които съставляват останалата част от тялото.

Скелетната система също осигурява точки за прикрепване на мускулите, за да позволи движения в ставите. Новите кръвни клетки се произвеждат от червения костен мозък вътре в костите ни.

Основната функция на скелетната система е да образува здрава рамка, която поддържа и защитава органите на тялото и закотвя скелетните мускули. Костите на аксиалния скелет действат като твърда черупка за защита на вътрешните органи - като мозъка и сърцето, от увреждане, причинено от външни сили. Костите на апендикуларния скелет осигуряват подкрепа и гъвкавост на ставите и закрепват мускулите, които движат крайниците.

Опорно-двигателната система съхранява много и различни видове основни вещества за улесняване на растежа и възстановяването на тялото. Клетъчният матрикс на скелетната система действа като наш калциев склад чрез съхраняване и освобождаване на калциеви йони в кръвта при необходимост.

Подходящите нива на калциеви йони в кръвта са от съществено значение за правилното функциониране на нервната и мускулната система. 

Костните клетки също освобождават остеокалцин - хормон, който помага за регулирането на кръвната захар и отлагането на мазнини.

Жълтият костен мозък вътре в нашите кухи дълги кости се използва за съхраняване на енергия под формата на липиди. И накрая, червеният костен мозък съхранява малко желязо под формата на молекулата феритин и използва това желязо, за да образува хемоглобин в червените кръвни клетки.
Редица здравословни проблеми на мускулно-скелетната система, от артрит до рак, могат да увредят нашата мобилност и да доведат до загуба на качеството на живот или дори смърт. Обърнете внимание на болките в ставите и всички промени, които забелязвате в способността си да се движите, като ги споделите със специалист ортопед и остеопат.

Също така, може да научите повече за тестове, които могат да установят различни състояния на опорно-двигателната система. Например, в DeTox Center се изследва костната плътност с цел превенция на остеопороза.