ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Скритите ползи от приема на цинк - как да си набавите оптимални количества

Той е един от многото, без които не можете. Той има много отговорности и се стреми да изпълни всички от тях, за да ви бъде максимално полезен. Той е отговорен за редица функции в човешкото тяло и помага да се стимулира активността на най-малко 100 различни ензими. Само малък прием на цинк е необходим, за да се възползвате от всички предимства, които ще ви донесе.

Той е микроелементът Цинк, който е абсолютно необходим за стабилна имунна система. В Акти ЗМА се съдържат оптимални дози цинк в комбинация със също толкова важните морски магнезий и витамин В6.

Кратки факти за минерала 

Цинкът участва в много на брой аспекти на клетъчния метаболизъм. Необходим е за каталитичната активност на приблизително 100 ензима и играе роля в имунната функция, протеиновия синтез, заздравяването на рани, ДНК синтеза и клетъчното деление. Цинкът също така поддържа нормален растеж и развитие по време на бременност, детство и юношество и е необходим за правилното усещане за вкус и мирис.

Цинкът не се произвежда, нито може да се съхранява в организма. Поради това е от първостепенно значение да си го набавяме ежедневно с храна или чрез хранителна добавка.

Според изследване, проведено от специалисти на катедрата по дерматология в Калифорнийския университет, цинкът играе съществена роля в многобройните биохимични пътища: системите на органите, включително покривна, стомашно-чревна, централна нервна система, имунна, скелетна и репродуктивна система. Дефицитът на цинк води до дисфункция на хуморалния и клетъчно медиирания имунитет и увеличава податливостта на инфекции.

Без да приемате достатъчно цинк в диетата си е възможно да се разболявате по-често, да се чувствате по-отпаднали от обикновено, с лоша концентрация и невъзможност за зарастване на рани.

От какви количества се нуждаят различните възрасти

Съгласно USDA (Министерство на земеделието на Съединените щати), референтните количества цинк, отнесени към диетата, се основават на възраст и пол. Ето и конкретните стойности:

Бебета

  • 0-6 месеца: 2 милиграма / ден;
  • 7-12 месеца: 3 милиграма на ден;

Деца

  • 1-3 години: 3 милиграма / ден;
  • 4-8 години: 5 милиграма / ден;
  • 9 -13 години: 8 милиграма на ден;

Юноши и възрастни:

  • Мъже навършили 14 години: 11 милиграма на ден;
  • Жени на възраст от 14 до 18 години: 9 милиграма на ден;
  • Жени на възраст 19 и повече: 8 милиграма на ден.

Дефицит на цинк – кога е налице

Дефицитът на цинк се характеризира със забавяне на растежа, загуба на апетит и нарушена имунна функция.

В по-тежки случаи дефицитът на цинк води до загуба на коса, диария, забавено сексуално съзряване, импотентност, хипогонадизъм при мъжете и очни и кожни лезии. Много от тези симптоми са неспецифични и често са свързани с други здравословни състояния; поради това е необходим медицински преглед, за да се установи дали е налице недостиг на цинк.

Плазмените или серумни нива на цинк са най-често използваните индекси за оценка на дефицита.  Тези нива обаче не отразяват непременно количествата на цинк в клетките, което се дължи на по-строги механизми за хомеостатичен контрол.

Как най-лесно да си осигурите цинк?

Като похапвате правилните храни и то всеки ден.

Храни, богати на цинк и суплементация с цинк

Цинкът обикновено се предлага в различни форми, включително подсладени таблетки, сиропи, гелове и капсули. Цинкът се среща и в повечето мултивитамини и минерални добавки. Тези добавки могат да съдържат цинк под формата на цинков глюконат, цинков сулфат или цинков ацетат.

Ние ви предлагаме най-лесно усвоимата форма – цинков хелат. Освен това, тя е с най-ефективно действие. Самият процес на хелиране представлява свързване на органична молекула с минерален йон, при което се образува по-стабилна молекула. Това е предпоставка за по-добра абсорбция от стомаха и по-ефективно усвояване на минерала.

Най-високи нива на цинк се намират в храни с високо съдържание на протеини - особено животински протеини, включително висококачествени меса, някои видове морски дарове и млечни продукти (в идеалния случай сурово мляко и млечни продукти, които са непастьоризирани и органични).

Цинкът се среща и в зърнени и бобови растения, като това обикновено се добавя към преработени опаковани зърнени продукти като зърнени храни. Този тип цинк обаче не е толкова подходящ и полезен за организма, тъй като той е обвързан с "противовъзпалителни вещества" като фитати, които всъщност възпрепятстват абсорбцията на цинк. Те ги извеждат от организма заедно със себе си, което не е желателно.

Поради тази причина дори цинкът, открит в цели храни като бобови растения и пълнозърнести храни, не е толкова добър източник, колкото животинските продукти поради естествено срещащи се вещества, които блокират цинковата абсорбция.

Кои хора са изложени на най-голям риск от недостиг на цинк?

Всеки, който следва хранителна диета, която не включва месо или млечни продукти (вегани или вегетарианци). Хората, които страдат от тежки стомашно-киселинни проблеми, хронични проблеми с храносмилането като синдром на раздразненото дебело черво или алкохолизъм също са по-склонни да страдат от недостиг на цинк.

Въпреки това, оптимизирането на здравословна и балансирана диета, която включва богати на цинк храни, ще задоволи нуждите на всеки. Да видим кои са 10-те най-богати на минерала храни, които да имате предвид.

Месо

Месото е отличен източник на цинк. Червеното месо е особено добър източник, но в много различни видове месо могат да се намерят достатъчно количества, включително говеждо, агнешко и свинско.

Всъщност, една 100 грама порция сурово смляно говеждо месо съдържа 4,8 mg цинк, което е 43% от препоръчителната дневна доза за мъже.

Морски дарове

Черупчестите мекотели са здравословни и нискокалорични източници на важния минерал. Стридите съдържат особено големи количества, като 6 средни стриди осигуряват 32 mg или 290% от дневния препоръчителен прием на човек.

Бобови растения

Бобовите растения като нахут, леща и боб съдържат значително количество цинк. Точно 100 грама варена леща съдържат около 12% от дневния препоръчителен прием на човек. Те обаче съдържат и фитати, за които вече споменахме.

Семена

Семената са супер допълнение към вашата диета и могат да помогнат за увеличаване на приема на цинк. Използвайте ги на закуска, за салата или като добавка към супа или ястия с варива.

Някои семена обаче са по-добри от други. Например, 3 супени лъжици (30 грама) конопени семена съдържат съответно 31% и 43% от препоръчителния дневен прием съответно за мъжете и жените. Други семена, съдържащи значителни количества, са тиквено и сусамово семе.

Ядки

Кедрови ядки, фъстъци, кашу и бадеми са в групата на топ източниците. Ядките съдържат и други здравословни хранителни вещества, включително здравословни мазнини и фибри, както и редица други витамини и минерали.

Млечни продукти и яйца

Млякото и сиренето са два добри източника, тъй като съдържат голямо количество бионаличен цинк. Това означава, че по-голямата част от цинка в тези храни може да бъде абсорбирана от тялото ви. Едно яйце пък ще ви донесе около 5% от дневната дажба, както и холин – нутриент, който при много хора е дефицитен.

Пълнозърнести храни

В тази група попадат киноа, ориз и овес като най-подходящи източници на цинк.

Зеленчуци, но кои

Картофите ще свършат работа – както обикновените, така и пресните. Само внимавайте с въглехидратите при тях.

Черен шоколад

Хубава новина за феновете на сладките неща в живота – един 100-грамов шоколад със 70-80% какао ще ви донесе поне 3 мг цинк. Това е 1/3 за жените и ¼ за мъжете от ППД.

Ако поради някаква причина не можете да си харесате храни от този списък, с Акти ЗМА ще решите този проблем. Капсулите не съдържат соя, млечни продукти и са изцяло веган, така че избирайте смело само най-доброто за вашето здраве.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ