ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Сладък като захар, но невредим: Ксилитол и неговите предимства

Когато за първи път някой прочете името ксилитол, естествената асоциация вероятно е за силно преработено вещество на химическа основа, което не би могло да е полезно за здравето. Всъщност е точно обратното - ксилитолът е много ценен инструмент за подобряване на цялостното здраве и може да се използва по различни начини за подслаждане на любимите ви храни и напитки.

Предимствата на ксилитола за здравето

Ксилитолът е естествено присъстващо вещество, намиращо се във фибрите на много плодове и зеленчуци. Въпреки че може да бъде получен от въглехидратни молекули (наречени полизахариди) в клетъчните стени на брезови и букови дървета, оризови, овесени, пшенични и памучни люспи, основният източник на ксилитол за търговска употреба е царевицата. След като бъде извлечен и обработен, остава бял кристален прах, който прилича на захар. Ксилитолът има същата сладост като захарта, но е нискокалоричен в сравнение с нея и е популярен подсладител в множество здравословни продукти.

Едно от най-важните неща за ксилитола е, че той е безопасен заместител на захарта. Можете спокойно да ядете храни или напитки, съдържащи ксилитол, да дъвчете дъвка с ксилитол или да използвате продукти с ксилитол, без да се притеснявате за канцерогенните или ендокринните ефекти, които са свързани с някои други заместители на захарта.  

Също така ксилитолът модулира и имунната система, което заедно с антимикробната му активност допринася за намаляване риска от инфекция на дихателните пътища, синузит и възпаление на средното ухо. Като нискокалоричен подсладител, ксилитолът може да допринесе за регулиране на теглото, както и за подобряване на ситостта, като тази област на действие тепърва се проучва.

Хранителна информация за ксилитола

Ксилитолът има нисък гликемичен индекст 12, което означава, че има слаб ефект върху нивата на кръвната захар и инсулина. Поради това се разглежда като полезна алтернатива за диабетици. Съдържа само 2,4 калории на грам и се усвоява бавно. Той се усвоява частично от черния дроб и след това се придвижва до чревния тракт, където се разгражда допълнително. 

Като заместител на захарта не съдържа витамини и минерали. Съдържа въглехидрати, калории и различни органични съединения, които влияят на тялото. Въпреки че отдавна се използва като безопасен подсладител, последните проучвания разкриват много по-важни ползи за здравето, които може да осигури на тялото.

Защо ксилитолът е уникален?

Грижа за зъбите

Ксилитолът е уникален поради своята химическа структура в сравнение с други захари. За разлика от въглехидратите, като монозахариди/прости захари (т.е. глюкоза, фруктоза, галактоза) и сорбитол или дизахариди/двойни захари (т.е. захароза/трапезна захар, лактоза, малтоза), ксилитолът има 5-въглеродна структура, за разлика от 6-въглеродна структура. 

Кариесогенните бактерии (бактерии, причиняващи кариеси) трудно метаболизират 5-въглеродния ксилитол. Докато бактериите го поглъщат, молекулата на ксилитола се трансформира в ксилитол фосфат, който бактерията не може да метаболизира. Това кара кариесогенните бактерии да гладуват, тъй като с течение на времето неметаболизираният ксилитол фосфат се натрупва в бактериите и става токсичен за тях. Това натрупване пречи на метаболитните пътища, на които бактериите разчитат за хранене, оставяйки кариесогенните бактерии да станат недохранени. По този начин намалява броя на бактериите, създаващи киселинни отпадъци. 

За да обобщим, намаляването на кариесогенните бактерии в плаката корелира с намаляването на нивата на киселинни странични продукти, които се образуват чрез метаболизма на захарите. Или още по-простичко казано, ксилитолът има очевидни ползи за здравеот на зъбите. 

Управление на диабета

Едно от най-често срещаните заболявания характерни за съвременния живот е диабетът. Може би това се дължи на консумацията на храни с високо съдържание на мазнини или на глобализацията, бързото хранене и забързания живот, който не позволява на хората да се хранят правилно. Следователно всяко решение, което може да помогне за справяне с диабета, което е неспособност на тялото да поддържа правилно нивата на инсулин и глюкоза в тялото, е много важно.

В проучване, публикувано в списание Diabetes Care, различни специалисти коментират употребата на фруктоза, ксилитол или сорбитол като подсладител при захарен диабет. Ксилитолът е химически обработена форма на захар, което означава, че тялото не може да разгради въглехидратите до прости захари и да “наводни” кръвния поток с него, като по този начин нарушава баланса на инсулин и глюкоза. Това означава, че хората с диабет могат да го консумират без да се страхуват от спадове или скокове в нивата на кръвната захар. Това е най-старото и разпространено приложение на ксилитол и е помогнало на милиони пациенти с диабет по света. 

Антибактериални свойства

Едно от основните химически приложения на ксилитола е като алкализиращ агент. Той повишава алкалността и намалява киселинността в тялото и устата. Алкалността е враг на бактериите, защото те не могат да растат в такава среда. Поради това ксилитолът отдавна е спечелил признание за способността си да унищожава бактериални инфекции и колонии от всякакъв вид в тялото.

Отслабване 

Един от страничните ефекти при консумация на ксилитол е, че леко забавя храносмилателния процес, главно по отношение на времето, необходимо на стомаха да се изпразни. Това означава, че хората, които ядат храни със съдържание на ксилитол, ще се чувстват сити за по-дълго време, подобно на ефекта след консумация на храна с високо съдържание на фибри. 

Когато стомахът ви е пълен, е по-малко вероятно да преядете, което предполага здравословен, балансиран калориен прием и по-лесно понижаване на теглото в случай на такъв режим. 

Ксилитолът като пребиотик

Ксилитолът е пребиотик; това означава, че насърчава поддържането на балансирана чревна флора. Тя е такава, когато в нея има баланс между полезни микроорганизми и други, които наричаме “лоши” бактерии. Захарта от друга страна насърчава растежа на нездравословни бактерии и дрожди в червата. 

Затова ксилитолът е фантастично средство за хора, които се борят с хронични гъбични инфекции като гъбичките Кандида. За разлика от някои изкуствени подсладители (като спленда и аспартам), ксилитолът не насърчава растежа на дрождите в червата.

Костна минерална плътност

Въпреки че това все още е сравнително нова област на изследване на ксилитола, някои изследователи в Канада имат обещаващи прогнози за ксилитола, който повишава минералната плътност на костите при различни животински видове. 

Докато тестовете и проучванията върху хора все още са в прогрес, откриваме предположения за възможните причини защо ксилитолът е полезен за костите. Това може да се дължи на по-висока степен на усвояване на други минерали, когато се комбинират с ксилитол, но какъвто и да е точният механизъм, подобряването на здравината, издръжливостта и скоростта на заздравяване на костите е изключително ценен ефект, особено когато остаряваме и започваме да страдаме от състояния като остеопороза. Най-вероятно този ефект се дължи на алкализиращия ефект на ксилитола; киселинността в тялото всъщност предразполага към извличане на калций от организма, което прави костите по-слаби.

Ксилитол в асортимента на Хербамедика

Ксилитолът може да се открие в няколко форми за орална употреба. Дъвки, спрейове за уста и изплаквания, както и прахообразна форма са сред най-често срещаните. Една от най-удобните форми е ксилитол на прах като този, който ще откриете и в нашия онлайн магазин - Ксилитол / Xylitol - 200 g. 

Новият ни продукт съдържа пудра от ксилитол в 100% чиста форма и нищо друго. Няма никакви животински алергени, така че е подходящ и за вегетарианци и вегани, както и за хора с глутенова непоносимост.

Относно препоръчителните количества, проучванията показват, че идеалният диапазон на употреба на ксилитол за профилактика на кариеси при възрастни е приблизително 6,9 до 10,3 грама, разпределени през всеки ден, което е около две чаени лъжички. Дози от 3,5 грама или по-малко изглеждат неефективни. 

Употребата на ксилитол в количество над 30-40 грама не се препоръчва поради възможната поява на гастроинтестинални смущения. Все пак без проблем може да използвате ксилитол в топли и студени напитки, закуски, печива и сладкиши, за да се радвате на сладкия вкус без угризения и вреда за здравето.

Използвани ресурси

  1. Xylitol: Bioproduction and Applications-A Review  https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/frsus.2022.826190/full#:~:text=The%20biotechnological%20process%20of%20xylitol,et%20al.%2C%202022). 
  2. Chen, X., Jiang, Z. H., Chen, S., & Qin, W. (2010). Microbial and bioconversion production of D-xylitol and its detection and application. International journal of biological sciences, 6(7), 834–844. https://doi.org/10.7150/ijbs.6.834 
  3. Salli, K., Lehtinen, M. J., Tiihonen, K., & Ouwehand, A. C. (2019). Xylitol's Health Benefits beyond Dental Health: A Comprehensive Review. Nutrients, 11(8), 1813. https://doi.org/10.3390/nu11081813 
  4. Xiang, S., Ye, K., Li, M. et al. Xylitol enhances synthesis of propionate in the colon via cross-feeding of gut microbiota. Microbiome 9, 62 (2021). https://doi.org/10.1186/s40168-021-01029-6 
  5. Janakiram, C., Deepan Kumar, C. V., & Joseph, J. (2017). Xylitol in preventing dental caries: A systematic review and meta-analyses. Journal of natural science, biology, and medicine, 8(1), 16–21. https://doi.org/10.4103/0976-9668.198344 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ