ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Slippery Elm - растителен продукт при колит, дивертикулит, запек и други състояния

Хлъзгавият бряст, още наричан „червен бряст“, е родом от Северна Америка. Макар и не толкова изестен сред нас като алое вера например, той също има някои забележителни ползи за здравето и може да се използва за лечебни цели. Кората на растението има разтеглива текстура и е била използвана от коренното население на американците за приготвяне на лечебни разтвори за рани и инфекции.

Хлъзгавият бряст се е употребявал и в лечебни соли за рани, язви, изгаряния и потушаване на кожни възпаления. На по-късен етап става ясно, че може да се приема и през устата за облекчаване на кашлица, болки в гърлото, диария и стомашни проблеми.

Освен локалното му приложение върху кожата, хлъзгавият бряст може да ни изненада и с ползи при перорален прием, свързани с по-добра храносмилателна функция. Подготвили сме разнообразна и проверена информация за растението, затова се настанете удобно и се запознайте със Slippery Elm.

За какво се използва хлъзгавият бряст

Традиционни / етноботанически приложения

Северноамериканските индианци и ранните заселници са използвали вътрешната кора на хлъзгавия бряст не само за изграждане на канута, подслон и кошници, но и като успокояваща напитка. 

При контакт с вода събрана през пролетта се отделя гъста слуз , която се използва като мехлем за лечение на възпаление на пикочните пътища и се прилага локално при простудни рани и циреи. 

Отвара от листата на растението се използва като лапа за премахване на обезцветяване около почернели или наранени очи. Хирурзите по време на Американската революция лекували по този начин рани от изстрели. 

В края на 19-ти век във Фармакопеята на САЩ официално е признат препарат направен от слуз от бряст.

Както споменахме по-рано, друго име на дървото е „Червен бряст“. Това се дължи на червеникавата му сърцевина. С дълги стройни и зелени листа клоните растат надолу и също така представляват гъсто струпани цветя. Страхотно нещо за това дърво е, че то е много устойчиво на болестта на холандския бряст, която поразява други брястове. 

Хлъзгавият бряст като успокояващо вещество 

Хлъзгави бряст приготвен под формата на лапа покрива и предпазва раздразнените тъкани, като кожни или чревни мембрани. 

Прахообразната кора се използва по този начин за локално приложение за лечение на подагра, ревматизъм, простудни рани, абсцеси, язви и дори зъбобол. Установено е, че присъстващите в растението танини оказват кръвоспиращо действие. 

Гастроинтестинален тракт / Урогенитални ефекти

Когато хлъзгавият бряст се приема вътрешно, той предизвиква рефлекторна стимулация на нервните окончания в храносмилателния тракт, което води до секреция на слуз. 

Това е една от причините те да са ефективни за защита срещу стомашни язви, колит, дивертикулит, възпаление на червата и киселинност. 

Хлъзгавият бряст също е полезен при диария, запек, хемороиди, синдром на раздразненото черво и за убиване на тения. Също така се използва за лечение на цистит и възпаления на урината.

Други области на приложение

Растението може да се използва и като лубрикант за облекчаване на раждането, като източник на хранителни вещества и за обогатяване или приготвяне на бебешки храни.

В тази насока са нужни повече проучвания, които да установят безопасните и препоръчителни дози, както и най-добрият начин на прием според възрастта.

Как да използвате хлъзгав бряст

Хлъзгавият бряст може да се намери в много различни форми, включително чай, прахове, пасти, таблетки, капсули и екстракти. А също така можете да намерите екстракта от него в козметиката като лосиони, шампоани, сапуни и кремове за лице. 

Така изборът става много труден, но може би най-удобният и лесен вариант за прием си остава хранителната добавка.

А продукт с хлъзгав бряст, който е преминал през процес на обработка, подготовка и е готов за прием, е Slippery Elm. Вегетарианските капсули на продукта осигуряват 430 мг. в една капсула, 2580 мг. в 6 капсули и 3870 мг. в 9 капсули. 

Защо Slippery Elm на Herbamedica

Натуралната формула на Слипъри Елм е предназначена за хора, които страдат от някой от следните проблеми:

  • Колит и дивертикулит
  • Запек
  • Цистит
  • Възпалено гърло
  • Кашлица
  • Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)
  • Болест на Крон, улцерозен колит и синдром на раздразненото черво
  • Диария
  • Рани, изгаряния, циреи, псориазис и други кожни състояния (външни)

Екстрактът от хлъзгав бряст оказва антиоксидантно, диуретично и укрепващо действие, като всяко от тях е от изключително значение за метаболизма и имунната защита на тялото.

Осигурявайки слуз, която покрива вътрешните лигавици, се постига облекчаване на болката и възпалението, което може да е налице в резултат на някой от изброените здравословни проблеми. 

При храносмилателни нарушения, чревен дисбаланс или болест на Крон – хлъзгавият бряст може да е едно от средствата, които да помогнат за подобряване на състоянието. 

Slippery Elm на Herbamedica не съдържа животински, млечни или рибни продукти във формулата си. Може да се приема за регулиране на храносмилателната функция и добрата перисталтика, както и за антиоксидантна защита – съдържа и минералите магнезий, желязо, калций и други.

Също така брястът може да помогне при нарушено храносмилане и киселини, когато се смесва с вода и се консумира след това. Ако смесите малко хлъзгав бряст с глицерин може да приложите при порязвания, изгаряния, други кожни проблеми или ако просто искате да поддържате ръцете си меки и хидратирани. 

В няколко проучвания се съобщава, че хлъзгавият бряст е от голяма полза за хора с бронхит, тъй като успокоява и горната част на дихателната система.

Предпазни мерки – за кого не е подходящ хлъзгавият бряст

Употребата на билки е утвърден във времето подход за укрепване на организма и лечение на болести. Билките обаче могат да предизвикат странични ефекти и могат да взаимодействат с други билки, добавки или лекарства. Поради тези причини трябва да приемате билки внимателно под наблюдението на медицински специалист и с коригиране на дозата при нужда.

Не е известно и до момента не са установени сериозни странични ефекти при прием на хлъзгав бряст като хранителна добавка. Тъй като покрива храносмилателния тракт, това може да забави усвояването на други лекарства или билки. Трябва да приемате хлъзгав бряст 2 часа преди или след други билки или лекарства, за да не се стигне до взаимодействие.

Някои учени смятат, че хлъзгавият бряст е безопасен при бременност и по време на кърмене, но не са правени научни изследвания, които да потвърдят това. Външната кора на бряста може да съдържа вещества, които биха могли да увеличат риска от спонтанен аборт, затова на бременните жени се препоръчва да избягват хлъзгавия бряст.

Използвани ресурси

Slippery Elm

Edwards, Sarah & Rocha, Inês & Williamson, Elizabeth & Heinrich, Michael. (2015). Slippery Elm. 10.1002/9781118543436.ch102.

https://www.researchgate.net/publication/319590405_Slippery_Elm 

Bock S. Integrative medical treatment of inflammatory bowel disease. Int J Integr Med. 2000;2:21-29.

Hawrelak JA, Myers SP. Effects of two natural medicine formulations on irritable bowel syndrome symptoms: a pilot study. J Altern Complement Med. 2010;16:1065-1071.

Rakel D. Integrative Medicine. 3rd ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2012. 

United States Department of Agriculture. Natural Resources Conservation

Service Plant Guide. Slippery Elm. Accessed via http://plants.usda.gov/

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ