ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Спад на тестостерона - как да се справите с това?

Тестостеронът е андрогенен полов хормон, произвеждан от тестисите (в по-малки количества в яйчниците на жените) и често свързван с „мъжествеността”. На първо място, този хормон играе важна роля в мъжката полова и репродуктивна функция. Тестостеронът допринася за увеличаване на мускулната маса, растежа на косата, поддържане на костната плътност, производството на червените кръвни клетки и емоционалното здраве.

Според медицината, тестостеронът е катализатор на ракови образувания на простатата, което може да доведе до орхиектомия (кастрация). Последните открития показват други резултати. Те са свързани с това, че простатната жлеза изисква тестостерон, за да бъде в оптимално състояние. Нивото на тестостерон при мъжете намалява с възрастта – от началото на 30-годишна възраст и продължават да спадат с напредване на годините.

Намаляването на тестостерона е свързано със свръхактивността на ензима 5-алфа редуктаза, който превръща тестостерона в дихидротестостерон (ДХТ). С намаляването на количеството тестостерон при мъжете, се увеличава риска от уголемяване на простата, косопад и ракови заболявания.

Токсините, които възпират производството на хормони

За съжаление, широко разпространената употреба на химикали, също причинява спад на тестостерона и то в ранна детска възраст. Наскоро беше установено, че статините ( група лекарства за  намаляване на холестерола ) и активните съставки в хербицидите , повлияват на способността на тестисите да произвеждат тестостерон.

Огромно количество химикали се изхвърля в околната среда. Тези токсини не могат да бъдат пренебрегнати, тъй като са опасни за животните и хората, особено за ендокринната им система. Още по-тревожно е, че много от тези ендокринно смущаващи химикали (ЕСХ) имат качествата да разбалансират и половите хормони.

Токсините, които вредят на мъжкото здраве от най-ранна възраст

Сексуалното развитие при момичетата и момчетата започва по-рано от очакваното. В проучване, публикувано в списание Pediatrics, момчетата се развиват сексуално от шест месеца до две години по-рано от медицинските норми, заради излагането на химикали. По-ранният пубертет не е никак лек, защото съществено повлиява на физическото и психологическото здраве на детето, включително повишава риска от ракови заболявания. Преждевременното полово съзряване довежда до емоционални и поведенчески проблеми като например:

 • Ниско самочувствие;
 • Депресия;
 • Проблеми с храненето;
 • Прекомерна употреба на алкохол;
 • По-ранна загуба на девствеността и множество сексуални партньори;
 • Повишен риск от полово предавани болести.

Бременните или кърмещи жени, които са изложени на ЕСХ, прехвърлят тези химикали на детето си. Излагането на ендокринно смущаващи химикали по време на бременността се отразява зле на развитието на мъжките фетуси. Колкото повече жените са изложени на вещества, предизвикващи хормонални смущения, толкова по-голям е шансът синовете им да имат по-малки гениталии и проблеми в репродуктивното здраве за дълъг период от време. ЕСХ са заплаха за мъжката плодовитост, тъй като водят до ракови образувания на тестисите и по-нисък брой сперматозоиди. Всички тези вродени дефекти и аномалии са свързани с нарушение на производството на тестостерон.

Как да намалите използването на токсини

Малко вероятно е да се елиминират напълно продуктите с ЕСХ, но има редица практически стратегии, които може да опитате, за да ограничите излагането си на токсини. Първата стъпка е да спрете използването на съдове за готвене с тефлоново покритие. Заменете ги с керамични. Спрете да консумирате консерви, защото те съдържат в един от слоевете си бисфеноли – вреден химикал, който уврежда множество системи в тялото.

Премахнете всички почистващи продукти, съдържащи химикали, като: изкуствени ароматизатори, омекотители, завеси за баня от винил, шампоани и продукти за лична хигиена. Заменете ги с натурална козметика със сертифициран произход. Заложете на органичните храни, които се отглеждат без химическа намеса.

Как застаряването на населението е свързано със спад на тестостерона

Както беше споменато по-горе, тестостеронът намалява с напредване на възрастта. Въпреки това, съществуват методи, които могат да помогнат за покачване на нивата му.

Ако подозирате, че имате занижени нива на тестостерон, трябва да видите дали симптомите ви включват:

 • Намалено сексуално желание;
 • Еректилна дисфункция;
 • Депресивно настроение;
 • Проблеми с паметта;
 • Нарушена концентрация.

Кръвният тест може да не е достатъчен, за да се определи нивото на тестостерон, защото то варира през деня. Най-добрият вариант е да се направи диагностика с хормонални панели със слюнка. В София холистична клиника DetoxCenter борави с тези тестове. В теста са включени основните полови хормони: естрогени (естрон, естрадиол и естриол), прогестерон и тестостерон; и надбъбречни хормони: DHEA и кортизол. Тези седем хормона и техните съотношения предоставят важна информация за дефицитите/ излишъците и дневните нива. В последствие ще ви се предложи най-подходящата възможност за индивидуално-адаптирана терапия.

Хранителните вещества, които стимулират нивата на тестостерон

Цинк

Цинкът е важен минерал за производството на тестостерон. Според проучване около 45% от възрастните мъже над 60 г. в. имат ниски нива на цинк, поради недостатъчен прием. Установено е, че употребата на хранителни добавки с цинк в период от 6 седмици, подобряват нивата на тестостерона при мъжете с ниски нива. Следните хранителните източници, увеличават производството на мъжки хормони:

 • Стриди;
 • Богати на протеини храни като месо и риба;
 • Бобови култури;
 • Ферментирали храни и напитки, като кефир и Комбуча.

Може да приемате и хранителни добавки с цинк, за да повишите нивото си на тестостерон. Внимавайте да не предозирате препоръчителния прием, защото може да имате странични ефекти, като гадене или нарушения на абсорбцията на важни минерали в тялото, като мед.

Витамин D

Недостигът на витамин D е нарастваща епидемия в световен мащаб и дълбоко засяга здравето на мъжете. Веществата, извлечени от стероидни хормони на вит. D са от решаващо значение за здравето на мъжете. Те играят важна роля в развитието на ядрото на сперматозоидите и помагат да се поддържа качеството на спермата и броя на сперматозоидите в нея. Витамин D увеличава нивото на тестостерона и спомага за подобряване на либидото. Има два ефективни източника на витамин D:

Ъп - Ултимейт Пърформънс (Епимедиум)

Основната активна съставка в хранителната добавка UP! e икариин, който е извлечен от растението епимедиум (Epimedium brevicornum). Икариинът е уникален сексуален стимулант, който функционира по същия начин, както силденафила – чрез инхибиране на ензима PDE-5. Епимедиумът, наричан още Horny Goat Weed (в превод буквално „тревата на разгонения козел“), е многогодишно растение, растящо в южната част на Китай, някои части на Европа и Азия.

Препоръчва се за увеличаване на либидото, при безплодие, ставни проблеми, за тонизиране и при физическо натоварване, както и при заболявания на бъбреците и черния дроб.

Допълнителни ползи от приема на UP!:

 • Има адаптогенни свойства. Увеличава нивата на епинефрин, норепинефрин и серотонин, което спомага за повишаването на енергията. Редуцира нивата на кортизола, когато те са повишени, което има антистресов ефект.
 • Понижава нивата на кръвната захар, използва се при лечение на лумбаго, артрит, схващане и слабост в крайниците, високо кръвно налягане, и хронични бронхити.
 • Изследвания за действието на епимедиум върху хора и животни показват, че подпомага костното здраве и увеличаването на мускулната маса, както и загубата на телесни мазнини – това се дължи на нормализираните нива на кортизола. Оказва благоприятно въздействие върху имунната система.

Нивата на стрес влияят върху секрецията на тестостерона

Производството на кортизол, хормона на стреса, блокира ефектите на тестостерона. Хроничният стрес може да окаже влияние върху производството на тестостерон, както и на цялостното здраве. Ето защо намаляването на стреса е също толкова важно, колкото здравословната диета и физическите упражнения. Може да практикувате различни методи, за да се отървете от стреса. Такива методи са медитацията и йога упражненията. Релаксиращите методи като например дълбоко дишане и визуализация, насърчават емоционалното ви здраве. Винаги имайте предвид, че емоционалното ви здраве е тясно свързано с физическото ви здраве. Трябва да обърнете внимание на качеството на мислите си, както и на храната, с която се храните.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ