ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Спасение при запек: съвети как да „задвижите нещата“

Запекът е често срещан стомашно-чревен проблем, който засяга хора от всички възрасти, и причинява дискомфорт, подуване на корема и в някои случаи дори коремни болки. Характеризиращ се с недостатъчно чести движения на червата, затруднено изхождане и напрежение по време на изхождане, запекът може значително да повлияе на качеството на живот, а в дългосрочен план да доведе и до сериозни проблеми. 

Макар и неприятно и в някои случаи рисково за здравето състояние, запекът може да бъде преодолян. В тази статия ще прочетете някои съвети и практики за облекчаване на дискомфорта при констипация и стимулиране по-редовното движение на червата.

Какво представлява запекът и какво го причинява?

Запекът се нарича състоянието, при което поради рядко движение на червата и затруднено изхождане, то представлява дискомфорт. Това се случва, когато изпражненията се движат бавно през храносмилателния тракт, което позволява излишната вода да се абсорбира и води до твърди, сухи изпражнения, които се отделят трудно.

Съществуват редица фактори, които допринасят за констипация, сред които са недостатъчният прием на фибри, дехидратацията, липсата на физическа активност, както и прием на определени лекарства и някои основни медицински състояния като синдром на раздразнените черва, хипотиреоидизъм или неврологични разстройства.

Как да се справим със запека?

Увеличете приема на фибри - фибрите играят ключова роля за насърчаване на редовните движения на червата, като увеличават обема на изпражненията и улесняват тяхното преминаване през храносмилателния тракт. Консумацията на повече свежи плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови ястия и ядки, може да предотврати запека или да го облекчи, ако вече е възникнал.

Приемайте достатъчно вода - хидратацията е от изключително важно значение за редовното изхождане, тъй като водата омекотява изпражненията и насърчава движенията на червата. От друга страна, прекаляването с кофеинови и алкохолни напитки допринася за дехидратацията на организма и може да влоши запека. Старайте се да пиете поне литър и половина вода дневно и сами ще се убедите в нейното почти вълшебно действие.

Наблегнете на физическата активност - спортът ви помага не само да изглеждате по-добре, но и да се чувствате по-добре. Редовната физическа активност стимулира мускулите на стомашно-чревния тракт, като насърчава движението на червата и намалява риска от запек. Включете спорта в ежедневието си поне три пъти седмично. Без значение дали ще карате колело, практикувате йога, бягане или групови тренировки, открийте физическата активност, която ви доставя най-голямо удоволствие, и я превърнете в новия си здравословен навик.

Прием на пробиотици - пробиотиците помагат при запек като стимулират чревната подвижност и омекотяват изпражненията с цел по-лесното им отделяне. Освен, че подобряват перисталтиката, те поддържат здравословен баланс на чревните бактерии, а това е от съществено значение за оптималното храносмилане и постигане на цялостен стомашен комфорт. 

Pro10biotics е хранителна добавка, съдържаща 10 различни пробиотични щама и 50 милиарда жизнени клетки, и има редица предимства за вашия организъм и здравето на стомашно-чревния ви тракт. Освен, че подобрява здравето на червата и може да ви помогне за справяне със запека, той осигурява на организма жизненоважни витамини от групата Б и също така подобрява функциите на имунната система.

Редовни тоалетни навици - за много неща в живота рутината е ключът за успех, а това важи и за ходенето до тоалетна. Изграждането на нещо като график може да ви помогне да обучите тялото си да разпознава желанието за дефекация и да реагира на него навреме. След хранене, започнете да отделяте време за почивка в тоалетната, за да тренирате организма си. Избягвайте да игнорирате желанието за посещаване на банята, защото задържането на изпражненията може да доведе до сериозен запек.

Естествени лаксативи - за някои храни и напитки е известно, че имат естествени слабителни свойства, които могат да помогнат за облекчаване на запека. Сините сливи, компотът от сини сливи, лененото семе, семената от чиа, както и билковите чайове от сена, глухарче или корен от женско биле са познати със своите леки слабителни ефекти и могат да бъдат допълнение към практиките ви за насърчаването движението на червата.

Хранителни добавки - ако ежедневните ви навици и промени в храненето не могат да помогнат на проблема със запека, обмислете въвеждането на хранителни добавки в рутината си.

Фортакел Д5 са таблетки с изцяло натурален състав, които имат широк спектър на действие при разнообразни проблеми със стомашно-чревния тракт. Извлечен от плесенните гъбички Penicilium roquefortii, продуктът има положителен ефект при състояния като констипация или диария, колит, гастрит и язва. Препоръчва се още при нарушен чревен баланс и проблеми с чревната пропускливост. Ефективно действие има и при гъбични инфекции в червата или други части от тялото.

Ако хранителните добавки под формата на таблетки не са предпочитаният от вас вариант, можете да заложите на прахообразен продукт, който се разтваря във вода. Пример за подобна добавка е Интестинал мукоза къмплийт на Herbamedica. Иновативната формула на продукта съдържа мощен пробиотичен бленд, който успешно облекчава всякакви проблеми на стомашно-чревния тракт и стимулира правилната работа на храносмилателната система.

Детокс Ликуид е друг продукт със забележително действие при констипация. С натуралния си състав от бял трън, лист от болдо, алое вера, ревен, артишок, репей и глухарче, тази хранителна добавка осигурява естествена детоксикация на организма ви и същевременно подпомага храносмилателните процеси в тялото.

Констипацията е неприятен здравословен проблем, който може значително да повлияе на самочувствието и качеството ви на живот. За щастие, с въвеждане на някои малки промени в ежедневието, като правилно хранене, прием на повече вода, редовна физическа активност и подходящите хранителни добавки, можете лесно и сигурно да се справите с това неприятно състояние и да подобрите цялостното си чревно здраве.

Използвани източници

Jani B, Marsicano E. Constipation: Evaluation and Management. Mo Med. 2018 May-Jun;115(3):236-240. PMID: 30228729; PMCID: PMC6140151.

Sharma A, Rao S. Constipation: Pathophysiology and Current Therapeutic Approaches. Handb Exp Pharmacol. 2017;239:59-74. doi: 10.1007/164_2016_111. PMID: 28185025.

Bae SH. Diets for constipation. Pediatr Gastroenterol Hepatol Nutr. 2014 Dec;17(4):203-8. doi: 10.5223/pghn.2014.17.4.203. Epub 2014 Dec 31. PMID: 25587519; PMCID: PMC4291444.

Wang X, Yin J. Complementary and Alternative Therapies for Chronic Constipation. Evid Based Complement Alternat Med. 2015;2015:396396. doi: 10.1155/2015/396396. Epub 2015 May 3. PMID: 26064163; PMCID: PMC4433664.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ