ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Спирулина и Хлорела - прилики и разлики между двата вида водорасли

Когато става въпрос за света на суперхраните от водорасли, Спирулина (синьо-зелените водорасли) и Хлорела (плътни зелени на цвят водорасли) са най-известните. Често се срещат във вид на хранителни добавки отделно, но също така твърде често се възприемат за едно и също нещо, а те не са. 

Както хлорелата, така и спирулината се отличават със сериозен профил богат на фитонутриенти с огромни ползи за човешкото здраве. Но има няколко ключови разлики, които трябва да знаете, преди да изберете някое от тези ценни водорасли. 

Нека разграничим синьо-зелените от изцяло зелените водорасли и да се запознаем с тези две сладководни суперхрани, като започнем с Хлорела.

Хлорела - що е то

Хлорела и спирулина са вид микроводорасли, които може да помислите за едно и също нещо, ако никога не сте ги виждали. Няма начин да ги объркате обаче, ако двете са едно до друго дори на снимка. 

Докато спирулината получава името си отчасти благодарение на спиралната си форма, хлорелата е едноклетъчен микроорганизъм със сферична форма. 

Хлорелата също е с твърдо зелено оцветяване за разлика от синьо-зелената спирулина.

Хлорелата вирее в в сладководни езера и реки. Поради своя микроскопичен размер е трудно да се култивира и приспособи за масово производство. И ако говорим за производство, хлорелата е трудна за обработка поради здравата си, неусвоима целулозна стена. Ако някога чуете или сте чували термина „счупена клетъчна стена“, несъмнено се отнася за добавки съдържащи хлорела.

Поради това предизвикателство с клетъчната стена добавките с хлорела често са малко по-скъпи от добавките със спирулина. Процесът за разграждане на тази клетъчна стена, за да може хранителните вещества, заключени вътре, да бъдат достъпни за консумация от човека, е сложен и скъп. Въпреки това, цената си струва, защото хлорелата е изумителен източник на:

  • Най-високото количество хлорофил от всяко друго растение. Хлорелата е богат източник на каротеноиди бета-каротин, алфа-каротин и лутеин;
  • Богат източник на витамини B, C, D, E, K и минералите фосфор, калций, цинк, магнезий и желязо;

Невероятно е колко малко количество от този вид водорасли може да ви захрани с внушително количество нутриенти. Хлорела може да се добавя към смутита, където да придаде нов вкус или да се приема директно в таблетна форма.

Хлорела е вид едноклетъчни водорасли, но въпреки това расте много по-бързо от спирулина и може да удвои размера си само за 20 часа. Хлорелата е особено добре известна с това, че помага за засилване на здравия растеж на клетките, регенериране на тъканите и дори спомага за възстановяване на тежки имунни недостатъци.

Разбира се, проучванията на тези видове водорасли продължават, като до момента е установено, че са от полза за намаляване на разпространението на някои тумори, понижаване на холестерола и освобождаване на организма от някои форми на токсичност, включително диоксин. Тези синьозелени водорасли могат да съдържат около 60 до 70% растителен протеин, а също така осигуряват всички незаменими аминокиселини във форма, която е невероятно лесна за усвояване от организма.

Спирулина - що е това

Както споменахме по-горе, формата на спирулина е уникална, но това не е само определящата характеристика на водораслите. Наред със спиралната си форма, спирулината е многоклетъчно растение без истинско ядро.

Подобно на хлорелата, спирулина се отглежда и култивира във водни басейни, където водата е прясна и по-специално тези с висока алкалност. За целите на масовото производство спирулината изисква умерени темпове и изобилие от естествено слънце. Това, което разграничава двата вида микроводорасли обаче е колко лесно се събират.

Спирулина си пада аутсайдер - расте най-добре сама по себе си във вода, незамърсена от много други видове живи организми. По този начин беритбата е доста ясна. 

Хлорелата обича да има съседи във водата, което я прави доста предизвикателна, когато стане време за събиране.

Също така, спирулината няма здрава, несмилаема клетъчна стена, каквато има хлорелата, така че превръщането на прясно добита спирулина в добавки, подходящи за консумация от човека, е далеч по-просто от обработката на хлорела.

Спирулината също е с висока скорост на растеж и е известна с това, че помага за здравето на сърцето, храносмилателната система, дълголетието, подкрепя когнитивната функция и е по-богата на витамин В12 от хлорела.

В спирулина се съдържат над 150% от дневните оптимални стойности на витамин В12. 

Освен това е с високо съдържание на магнезий, цинк, витамин А и витамин K. Превъзходен източник на енергия, спирулина е страхотна храна за подобряване на тренировките и спортните резултати в комбинация с балансиран протеинов режим.

Нутриционистичен профил - как се различават спирулина и хлорела

Когато срещнете написано на етикет, че даден продукт е 'суперхрана', това означава, че си купувате много специален вид продукт с много полезни витамини и минерали в него. Спирулина и хлорела са именно такива суперхрани - тези две малки водорасли реализират сериозни хранителни ползи. 

Всъщност и двете се считат за едни от най-богатите, изобилстващи от ценни вещества хранителни източници, известни на човека. И двата вида водорасли са с високо съдържание на протеини, което ги прави ключови съставки в почти всеки вид веган добавка със супер храна на прах (напитка или таблетка). 

И така, какво ги отличава? Докато хлорела е известна със съдържанието на хлорофил, който е мощен антиоксидант служещ за прочистване на черния дроб и елиминиране на токсините от храносмилателния тракт, спирулина има същото и много повече.

Синьо-зелената спирулина съдържа рядък антиоксидант, известен като фикоцианин, който помага за защита на клетките от оксидативно увреждане. 

Спирулина също е богата на енергизиращите витамини от група В, както и на витамин Е и минералите мед, цинк, селен и желязо. Тя дори предоставя някои основни мастни киселини, за да допълни отличния хранителен спектър. 

И до тук изглежда, че спирулина води в класацията, но не бързайте да отписвате хлорела. 

Хлорела съдържат и уникален комплекс, наречен фактор на растежа на хлорелата. Този фактор на растеж се дължи на бързата му степен на възпроизвеждане. Със способността да се удвои числено на всеки 20-24 часа, доказано е, че хлорелата може да възстанови увреждането на нервните тъкани и да подпомогне производството на клетки.

Със своите неизчерпаеми ползи за здравето е ясно, че всяка от тези две суперхрани би била чудесно допълнение към здравословната диета. 

Изборът може да се прецизира според целта. Изберете хлорела, ако търсите водорасли строго за прочистване и възстановяване на кръвта или имунната система. Ако търсите по-скоро детоксикиращ прочистващ вариант с по-големи количества протеин, желязо и витамин В12, тогава е подходяща спирулина. А най-добре би било да използвате и двете!

Свързани продукти

26.00 лв

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ