ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Спирулина и хлорела - звездните суперхрани на 2018-та

Ако сте потопени в здравословния свят на храната, може би сте чували за тези две суперхрани, наречени Спирулина и Хлорела, но какво точно са те и има ли някакви разлики между двете?

И двата вида представляват сладководни водорасли, богати на хлорофил. Както спирулина, така и хлорела съдържат важни хранителни вещества, които спомагат за стимулиране на имунитета и помагат за превенция на някои заболявания.

Какво е спирулина?

Спирулина са прости, едноклетъчни, спираловидни микроводорасли, които растат естествено в топли сладки води и естествени извори. Спирулина не е само една от най-здравословните храни в света - тя е и една от най-древните. Още ацтеките започват да ги използват като източник на храна през XVI век. С изобилието от витамини, минерали и протеини, ние можем напълно да разберем защо!

Спирулина е невероятно богата на хранителни вещества и е пълна с протеини, антиоксиданти, аминокиселини, витамин В-12, желязо, минерали и хлорофил.

Ползите от прием на спирулина

Тя е изненадващо добър източник на всички видове хранителни вещества, за да допринесе за по-добро здраве. Ето и нейните отличителни предимства:

  • Спирулина е с около 60% протеиново съдържание и е комплексен протеин, което означава, че съдържа всички аминокиселини за тялото, включително омега-6 мастни киселини;
  • Спирулина е с високо съдържание на Омега-3, 6 и 9киселини;
  • Тя е с високо съдържание на фосфор, което е от съществено значение за подпомагане на реминерализацията на зъбите по естествен път;
  • Изсушената спирулина има много високо съдържание на калций при 120 mg на 100 грама, същото като 100 грама 2% мляко, което е идеално за всеки, който не приема млечни продукти и се нуждае от добър източник на калций;
  • Съдържа отлични количества на витамин К - основен мастноразтворим витамин, от който тялото се нуждае за коагулация на кръвта.

А какво е хлорела?

Няма друг организъм, който да съдържа повече хлорофил от хлорелата. Тя е много подобна на спирулина, тъй като пак е вид микроводорасли, но не е толкова древна и има яркозелен цвят. Подобно на спирулина, хлорела се среща и в свежи водни места, но трудно може да се събере поради микроскопичния си размер и склонността да расте заедно с други организми.

Хлорела е култивирана като хранителен източник поради високото си съдържание на протеини, мазнини и въглехидрати. Тя е богата на картеноиди - бета-каротин, алфа-каротин и лутеин. Също така е ценен източник на витамини В, С, D, Е, К и минералите фосфор, калций, цинк, магнезий и желязо. Подобно на спирулина, хлорелата е отличен източник на протеини и съдържа повече протеини само в 30 гр, отколкото порция пържола. Тази суперхрана също се отличава като източник на добри мазнини, включително олеинова киселина.

Хлорелата е доказано средство за поддържане на здравословна хормонална функция и добро сърдечно-съдово здраве, неутрализира негативния ефект от химиотерапия и радиация. С нейна помощ може да се понижава кръвното налягане и лошия холестерол.

Преимущества от приема на хлорела

Тъй като плюсовете на хлорела са много сходни с тези на спирулина, ще ви покажем само няколко малки разлики:

  • Хлорела е пълноценен хранителен източник с около 45% протеин, 20% мазнини, 20% въглехидрати, 5% фибри, плюс витамини и минерали;
  • Хлорела е е богата на нуклеинови киселини, които са ключови фактори за ДНК и РНК и служат за защита на клетките, участвайки в обмяната на въглехидрати, фосфолипиди и други;
  • Хлорела е с високо съдържание на бета-каротин - основен антиоксидант, който помага за защита на организма от свободни радикали и работи за по-здрава кожа;
  • Хлорела допринася за свързването и отстраняването на тежки метали и токсини от тялото.

Какви са разликите между тези суперхрани

Очевидно тези два вида специални водорасли си приличат, но и се различават съществено. Като се започне от външния вид: хлорела е зелено водорасло, докато спирулината е синьо-зелена на цвят. Зеленият оттенък на хлорела показва, че е по-богата на хлорофил от спирулината. Хлорела съдържа и уникален комплекс, наречен chlorella growth factor. Този фактор на растежа се дължи на бързата скорост на възпроизвеждане на водораслото. Благодарение на способността си да се утроява на всеки 20-24 часа, хлорела е доказала, че може да поправи увреждането на нервните тъкани и да подпомога клетъчното производство.

Има още няколко ключови фактора, на които трябва да обърнете внимание:

Хлорела

Спирулина

Хлорела има почти 10 пъти повече хлорофил, отколкото СпирулинаСпирулина също съдържа по-високи концентрации на фитохимикали, които помагат за предотвратяване на рак
Хлорела е по-богата на желязо и омега-3, отколкото СпирулинаСпирулина е най-богатият източник на гама-линоленова киселина (GLA)
Хлорела съдържа два пъти по-голямо количество нуклеинова киселина, отколкото СпирулинаСпирулина е по-лесна за обработване от храносмилателната система
Хлорела е едноклетъчен микроорганизъм с ядро, който позволява на клетъчната му стена да се свърже с тежки метали и да ги изведе от тялотоСпирулина също е едноклетъчен микроорганизъм, но не разполага с ядро и не може да неутрализира тежки метали

Как мога да приемам спирулина или хлорела

Има няколко различни начина да се консумират тези две водорасли, като най-често срещани са под формата на прах. Някои хора харесват вкуса на суровите водорасли и добавят една супена лъжица към водата си или ги добавят към рецепта за смути. Чудесна възможност за спирулина и хлорела да се изявят е в сутрешно зареждащо зелено смути!

Най-важното при избора на спирулина и хлорела е да се уверите, че идват от чист органичен източник, тъй като другите могат да бъдат замърсени или да съдържат вредни добавки.

Заедно с тях може да приемате и комплекс от пробиотици и ензими, какъвто се съдържа в ПрофлорЕнзим. Така ще се погрижите максимално добре за баланс на чревната микрофлора.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ