ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Спрете кашлицата на детето с исландски лишей

Многогодишното храстовидно растение Cetraria islandica, което вирее у нас в планините над 1500 метра надморска височина, сякаш не получава вниманието, което заслужава. Ценният му състав го прави отлично лекарствено средство при редица болести и неразположения.

Особено сега – на прага на студените месеци от годината, когато вирусните и простудните заболявания засягат почти всеки един член от семейството, исландският лишей може да се превърне във Ваш ценен приятел. Той няма противопоказания и можете да го прилагате без предварителна консултация с лекар. Подходящ е както за възрастни, така и за деца и бременни жени. В практиката исландският лишей се използва за направата на отвари, екстракти, разтвори за гаргара, чайове, сиропи и дори в кулинарията.

Исландският лишей съдържа уснинова киселина, цетрарин, тлъсто масло, восъци, пигменти, витамините В1 и В12, каротин, етерично масло, минерални соли, йод и фолиева киселина. В състава му влизат и много полизахариди, сред които ценното набъбващо слузесто вещество лихенин.

Растението има силен противовъзпалителен и имуномоделиращ ефект. Освен това притежава противораково, антиоксидантно, антибактериално, антивирусно и абсорбиращо въздействие върху човешкия организъм. Благодарение на слузните вещества, които съдържа, исландският лишей намалява раздразнението и успокоява възпалената лигавица на стомаха, червата, устната кухина и гърлото. Специфичният състав на растението го прави идеално средство за възстановяване на силите след големи физически натоварвания и тежки болести и за регулиране на работата на стомашно-чревния тракт.

Всички родители се притесняват от простудните заболявания, засягащи гърлото и дихателните пътища, тъй като малките деца трудно се справят с откашлянето и прочистването на дихателните пътища. Благодарение на съдържащите се в талуса полизахариди исландският мъх се прилага успешно при лечението на кашлица, бронхити, коклюш, бронхиална астма, простуда, хрема, туберкулоза и др. Паралелно лишеят въздейства благоприятно върху апетита и храносмилателната система, а също така нормализира отделителната функция на стомашните жлези.

Исландски лишей се използва още при заболявания, като:

– гастрити и язви на стомаха и на дванадесетопръстника;
– запек;
– изгаряния и гнойни рани;
– стрептококови и стафилококови инфекции;
– обриви по кожата и алергии;
– диария;
– възпаление на венците, сливиците и устната кухина;
– изтощение след инфекциозно боледуване;
– варикозно разширение на вените;
– проблеми с обмяната на веществата;
– проблеми с щитовидната жлеза. Според източната медицина червата играят важна роля в усвояването и разпределянето на йода. Оттук следва и разбирането, че съществува връзка между състоянието на червата и работата на щитовидната жлеза.
– мастопатия и
– рак; японски учени наскоро установиха, че употребата на исландски лишей в съчетание със зелен чай и други билки е добра практика за профилактика и лечение на онкологични заболявания.

Интересни факти: Полезните свойства на исландския лишей са били известни още на древните египтяни, а през Средновековието растението намира широко приложение в Норвегия, Швеция и Исландия. Любопитен момент в практиките на северните народи е, че те са използвали лишея като панацея и като хранителна добавка в години на слаба реколта. Те стривали исландския лишей и го варели – по този начин получавали гъста слузеста отвара, която се усвоява лесно от организма. Северните народи имат и практиката да правят от исландски лишей здравословен хляб. Те добавят растението стрито в брашното.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ