ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Стоп на остаряването - храни и добавки с анти-ейдж действие (част 2)

Откакто свят светува, темата за съхраняване на живота и здравето винаги е на дневен ред в науката, областта на козметиката и личната грижа, а вече и на технологиите. Известно ни е, че продължителността на човешкия живот се увеличава и тук е важно да се запитаме как това влияе на качеството на живот.  А за да си отговорим на този въпрос трябва да разбираме защо остаряваме и какви вътрешни и външни фактори диктуват този процес. 

В първата част на темата разгледахме ролята на три характеристики на остаряването - геномна нестабилност, скъсяване на теломерите и епигенетични промени. Днес продължаваме със следващите шест фактора, които допринасят за остаряването. След това и ще ви предложим стъпки, чрез които да подобрите храненето, съня и физическата си форма, тъй като тези три неща са в основата на доброто здраве и забавяне на стареенето.

Защо и как остаряваме - отличителните белези на стареенето

Загуба на протеостаза

Тук няма как да пропуснем да изясним дефиницията за “протеостаза”, защото тя е много важна. Протеостазата е динамичната регулация на балансиран, функционален протеом. Протеомът включва целия набор от протеини, който е или може да бъде експресиран от геном, клетка, тъкан или организъм в определено време. Протеостазната мрежа включва конкуриращи се и интегрирани биологични пътища в клетките, които контролират биогенезата, нагъването, трафика и разграждането на протеини, присъстващи в и извън клетката.

ДНК на нашите клетки съдържа инструкциите за всички клетъчни функции. Но не самата ДНК изпълнява тези функции. Вместо това нашата ДНК съдържа информацията за производството на протеини и ензими, които поемат задачите и контролират процесите в клетката. Протеините и ензимите контролират всички химични реакции в клетките и също така придават на клетката нейната структура. За да изпълняват такива функции, протеините трябва да бъдат сгънати точно в много специфична структура, подобна на оригами. Терминът “протеинова хомеостаза”, или накратко “протеостаза”, описва поддържането на формата и изобилието на всички протеини.

С възрастта протеините се увреждат все повече поради нормалните клетъчни процеси, което също влияе върху тяхната форма и сгъване. Не само, че неправилно нагънатите протеини вече не изпълняват нормалната си функция, но също така са склонни да се сливат, което може да има токсичен ефект върху клетката. Болестта на Алцхаймер, например, е заболяване, свързано с възрастта, причинено от неправилно нагънати протеини и една от болестите, за които усилено се търси работещо лечение и средства за терапия.

Тъй като поддържането на протеостазата е толкова важно, клетката има няколко механизма за контрол на сгъването и качеството на протеините. Има не само механизми за възстановяване и повторно нагъване на нарушени протеини, но има и начини за разграждане на такива протеини и след това за замяната им с нови. Неправилно нагънати и повредени протеини, например, могат да бъдат разградени чрез процес на рециклиране, известен като “автофагия”.

Дисбалансирана клетъчна чувствителност

Когато са налични достатъчно хранителни вещества, клетките и тъканите съхраняват енергия и растат. Не така стоят нещата при при недостиг на хранителни вещества - тогава се активират механизмите за хомеостаза и възстановяване. Това поведение се е установило в хода на еволюцията и може да бъде свързано със забавяне на процеса на стареене. 

За клетките е проблем и прекомерното снабдяване с хранителни вещества и калории, които да обработва и използва. Когато клетките са постоянно изложени на прекомерно количество хранителни вещества, какъвто е случаят при едно от най-разпространените заболявания - диабет, клетъчните механизми, които разпознават хранителните вещества, стават десенсибилизирани. Този процес също се случва по време на стареене и кара клетките да не реагират правилно на сигналите, които нормално регулират производството на енергия, клетъчния растеж и други важни клетъчни функции. 

Както е описано в “The Hallmarks of Aging,” четирите пътя на чувствителността на хранителните вещества регулират метаболизма и влияят на стареенето. Четирите свързани ключови протеинови групи са IGF-1 (инсулиноподобен растежен фактор), mTOR (механистична цел на рапамицин), сиртуини и AMPK (AMP-активирана киназа). Ние наричаме тези протеини „чувствителни към хранителни вещества“, тъй като нивата на хранителните вещества влияят на тяхната активност. Механизмите, по които работят и допринасят за остаряването, са твърде сложни, но можем да кажем накратко най-важното. 

Намаляването на активността на първите два, IGF-1 и mTOR, насърчава дълголетието. И двете участват в анаболния метаболизъм (изграждането на тъкани) и увеличаването на състоянията, възникващи при изобилие от хранителни вещества. Обратно, увеличаването на активността на последните два, сиртуините и AMPK, спомага за дълголетието. Те работят за насърчаване на катаболитния метаболизъм (разграждане на тъканите) и се увеличават при недостиг на хранителни вещества.

Митохондриална дисфункция

За да поддържа всички клетъчни процеси и химични реакции, клетката се нуждае от енергия. Митохондриите са онези малки компоненти в клетката, известни също като “енергийни центрове”. Те са от съществено значение за производството на енергия чрез използване на кислорода, който вдишваме.

Този процес обаче понякога произвежда свободни радикали, за които знаем, че причиняват оксидативно увреждане на клетките. А то е предпоставка за отслабени имунни функции, по-често боледуване и други здравословни проблеми.

Митохондриалната дисфункция обикновено може да повлияе на важни клетъчни сигнални пътища и процеси. В крайна сметка клетката става по-малко ефективна при производството на енергия и в същото време нивото на оксидативния стрес се повишава, което води до увреждане на други клетъчни компоненти. В резултат на това митохондриалната дисфункция допринася за няколко заболявания, свързани с възрастта, включителноо миопатии и невропатии.

Свободните радикали са опасни, защото могат да увредят липидите, ДНК, РНК и протеините, което допринася за физиологията на стареенето. Въпреки че свободни радикали се произвеждат като продукт на нормалното клетъчно функциониране, прекомерните количества могат да причинят тези вредни ефекти. Един от механизмите да се защитим от вредното действие на т.нар “ROS” са антиоксидантите, а друг - чрез ограничаване на навици, които водят до повишено образуване на свободни радикали.

Клетъчно остаряване

Клетките се делят, за да накарат организма да расте или да заменят старите клетки в определена тъкан или орган. Но в един момент този капацитет се губи, тъй като по-голямата част от клетките не могат да се делят безкрайно. Клетките, които са влезли в постоянно, неделящо се състояние, се наричат ​​стареещи клетки. Тези клетки обаче не умират. Вместо това някои от тях отделят вредни молекули в околната среда, които могат да повлияят негативно на други клетки. Една от причините за клетъчното стареене е скъсяването на теломерите, за които говорихме в първа част на темата. Въпреки това, има цял набор от други влияния, които могат да предизвикат стареещо състояние в клетката, включително увреждане на ДНК, възпалителни цитокини и други.

Изтощаване на стволовите клетки

От съществено значение за здравето на нашето тяло е тъканите и органите да могат да обновяват старите клетки и да поправят щетите. Способността на нашето тяло да обновява части от тъкани и органи се основава на стволови клетки, които присъстват в почти всяка тъкан. Стволовите клетки са основният източник на нови клетки, тъй като те теоретично могат да се делят за неопределено време и по този начин да произвеждат нови клетки.

Здравите стволови клетки трябва да могат да се делят, когато тялото или конкретна тъкан се нуждае от нови клетки, но само тогава и не без контрол. Способността на стволовите клетки да се делят и способността да се делят само когато са необходими нови клетки, намалява с възрастта. В най-лошия случай неспирното делене на клетките може да доведе до раково заболяване.

Препоръки за диета против стареене

Орехи

Орехите са идеална храна, работеща против стареенето. Те ви дават протеин и омега-3 в безопасна и удобна форма. Една шепа всеки ден е достатъчна. Съдържащите се в тях омега-3 мастни киселини са доказани инструменти за дълголетие. Те се борят срещу сърдечните заболявания, като подобряват холестерола на първо място.

Бобови храни

Що се отнася до храните против стареене, бобът е една от най-добрите в този списък. Източник на здравословен протеин, без мазнини и чудесен вкус са част от предимствата на тези храни. Те също така осигуряват голям запас от антиоксиданти, които предотвратяват увреждането от свободните радикали.

Червени чушки

Червените чушки са изключително богати на антиоксиданти, които преобладават, когато става въпрос за борба със стареенето. В допълнение към високото си съдържание на витамин С, който е добър за производството на колаген - червените чушки съдържат мощни каротеноиди. 

Броколи

Броколите са богати на противовъзпалителни компоненти, както и на витамини и минерали. Имат много фолат, витамин С, К, фибри и други вещества.

Боровинки

Боровинките са богати на витамини А и С, както и на антиоксиданти, които противодействат на стареенето. Това придава на боровинките техния наситен, красив син цвят. Могат да се консумират по много начини и са подходящи за всеки хранителен режим.

Зеленчуци 

Яденето на зеленчуци за предотвратяване на стареенето не е нова идея, а въздействието от консумацията на достатъчно зеленчуци върху продължителността на живота е доказано. Зеленчуците са чудесен източник на хранителни вещества и антиоксиданти, осигуряват фибри, има изключително разнообразие и допринасят за нормално тегло. 

Авокадо

Авокадото е богат източник на мононенаситени мазнини, които могат да помогнат за понижаване на холестерола. Освен това е с високо съдържание на витамин Е и калий, които са от съществено значение за поддържането на младежки вид и хубава кожа.

Хранителни добавки с анти-ейдж действие

С напредване на възрастта хората се нуждаем от подкрепа за храносмилателната, имунната, костната система, както и за сърдечно-съдовата и мозъчната функция. Затова като хранителни добавки можем да препоръчаме следните продукти:

 • Витамин D като Съни Вит Ойл Фемили - пълноценен източник на витамин D
 • Витамин С като Течен Витамин Ц с агаве и стевиол гликозиди - един от най-важните антиоксиданти за имунна защита 
 • Глутатион като липозомален глутатион - най-мощният познат антиоксидант, който помага за повече енергия, противодействие на възпалението, подобрена детоксикация и още важни процеси
 • Колаген тип 1 и тип 2 - ключови компоненти на кожата, косата, ноктите, чревната мукоза
 • Брейн Код - иновативна формула с четири ценни нутриента: NADH PANMOL, коензим Q10, цитиколин и бор, които действат благотворно на мозъчната функция и производството на енергия
 • Active Q10 - източник на коензим Q10 с ключово значение за функциониране на клетките и подкрепа на сърдечната дейност
 • КорЕнзим - богата формула от храносмилателни ензими за подкрепа на храносмилането специално насочена към житни, бобови, зърнени храни 
 • МегаЕнзим - пълен спектър храносмилателни ензими за улесняване на храносмилането и подобряване на състояния като болест на Крон, синдром на пропускливите черва и други

Използвани ресурси

 1. Hartl FU. Protein Misfolding Diseases. Annu Rev Biochem. 2017 Jun 20;86:21-26. doi: 10.1146/annurev-biochem-061516-044518. Epub 2017 Apr 24. PMID: 28441058.
 2. Jaskelioff M, Muller FL, Paik JH, Thomas E, Jiang S, Adams AC, Sahin E, Kost-Alimova M, Protopopov A, Cadiñanos J, Horner JW, Maratos-Flier E, Depinho RA. Telomerase reactivation reverses tissue degeneration in aged telomerase-deficient mice. Nature. 2011 Jan 6;469(7328):102-6. doi: 10.1038/nature09603. Epub 2010 Nov 28. PMID: 21113150; PMCID: PMC3057569.
 3. Fontana L, Partridge L. Promoting health and longevity through diet: from model organisms to humans. Cell. 2015 Mar 26;161(1):106-118. doi: 10.1016/j.cell.2015.02.020. PMID: 25815989; PMCID: PMC4547605.
 4. López-Otín C, Blasco MA, Partridge L, Serrano M, Kroemer G. The hallmarks of aging. Cell. 2013;153(6):1194-1217. doi:10.1016/j.cell.2013.05.039

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ