ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Стрес в ежедневието? Ето как да се справите!

В днешно време ежедневието на всеки човек е забързано и изпълнено със стрес, който нарушава хармонията и баланса на вътрешния ни свят. Докато случайните стресови ситуации, които идват и отшумяват, са естествена част от живота, която дори може да има своите предимства за формиране на характера и изграждане на човека като личност, хроничният или прекомерен стрес може да причини срив на нервната система, който да доведе със себе си редица физиологични и психологически проблеми. 

В тази статия ще ви покажем как да разпознавате хроничния стрес и най-важното - как ефективно да се справите с него и да живеете нормален и спокоен живот без излишно напрежение.

Как работи нервната система

В основата на това как човек реагира на стрес, лежи сложната мрежа на нервната система, която е изградена от неврони, невротрансмитери и невронни вериги, управляващи мислите, емоциите и поведението. 

Когато се намирате пред някакво предизвикателство или сте изправени пред заплаха, се активира естествената реакцията на тялото при стрес, която задейства редица от физиологични промени, предназначени да повишат бдителността ви и да насърчат инстинкта ви да оцеляване и самосъхранение.

Тази сложна система включва координирани усилия на невроните, които предизвикват незабавни реакции в тялото, а в последствие и възстановяване на равновесието и спокойствието, след като заплахата е отминала.

Вече разбирате, че реакцията на тялото при стрес е естествен и жизненоважен механизъм за оцеляване. В ситуации на прекомерен или хроничен стрес обаче, това може да окаже негативно влияние върху нервната система и да доведе до множество неблагоприятни ефекти както върху ума, така и върху тялото.

Продължителното активиране на реакцията на стрес нарушава баланса на невротрансмитерите, когнитивните функции, а същевременно отслабва имунната защита и повишава податливостта ви към редица физически и психически здравословни състояния, от тревожност и депресия до сърдечно-съдови заболявания и стомашно-чревни разстройства. Ето защо е от ключово значение да овладеете навреме стреса и да се погрижите за здравето си.

Как да се справите със стреса?

За да се справите с хроничния стрес, на първо място трябва да откриете неговия първоизточник и да възстановите баланса на нервната си система. Ето и кои са едни от най-ефективните методи да върнете спокойствието си в дългосрочен план: 

Медитация и присъствие в настоящия момент - практики като медитация, упражнения за дълбоко дишане и йога могат да помогнат за активиране на реакцията на релаксация на тялото, противодействайки на физиологичните ефекти на стреса и насърчавайки емоционалното равновесие.

Опитайте да се фокусирате по-често върху настоящия момент и нищо друго - приемете, че миналото не може да се върне, бъдещето е непознато, и единственото нещо, с което разполагате, е този миг. А точно в този един миг, вие нямате никакви проблеми, и не е необходимо да се стресирате.

Физическа активност - научно доказано е, че редовната физическа активност намалява нивата на стрес, подобрява настроението и поддържа способността на мозъка да се адаптира и пренастройва в отговор на преживяванията. Открийте дейностите, които ви доставят искрено удоволствие, и се старайте да ги практикувате поне три пъти седмично.

Подкрепа от близките - изграждането на стабилни социални връзки и намирането на подкрепа от най-близките ни - партньор, семейство и приятели, могат да имат чудесен ефект срещу стреса. Да поговорите за проблемите си с близък човек е едно от най-силните лекарства. Ако смятате, че имате нужда от допълнителна помощ, потърсете подкрепата на специалист по психично здраве.

Навици за здравословен начин на живот - консумирането на балансирана диета, даването на приоритет на съня и избягването на тютюнопушенето и алкохола са дребни неща от ежедневието, които могат да имат огромен ефект върху здравето ви и устойчивостта на нервната система при стрес. Хранете се здравословно и разнообразно, спете между 7 и 9 часа на денонощие, пийте достатъчно вода и не прекалявайте с алкохола и кафето - само две седмици след въвеждане на тези своеобразни правила, ще се почувствате като нов човек.

Прием на хранителни добавки - за някои вещества от природата е известно, че имат силно и доказано действие срещу хроничния стрес и симптомите, които го съпровождат. Приемът на натурална хранителна добавка за справяне с напрежението в ежедневието може да бъде чудесно допълнение към здравословния ви начин на живот и насърчаване на спокойствието ви.

Стресрезист за справяне със стреса

Stressresist на Herbamedica е хранителна добавка, съдържаща комбинация от пет растителни екстракта, които допринасят за поддържането на физическото и психическото благополучие. Формулата е обогатена и с витамини от група В, които имат оптимално въздействие върху вегетативната нервна система. Ето и кои са ключовите компоненти в продукта: 

Спирулина - богат източник на хранителни вещества, които играят важна роля в поддържането на енергийния баланс и жизнената устойчивост на организма. Тази суперхрана предоставя необходимите вещества за оптималното функциониране на тялото.

Екстракт от Златен корен - тази съставка се отличава с мощни адаптогенни свойства, които помагат на организма да се адаптира към стресови ситуации. Златният корен е известен със способността си да облекчава различни състояния, свързани със стреса и вредното му въздействие върху организма.

Екстракт от Ашваганда - билката Ашваганда е адаптоген, който подпомага организма в справянето със стреса и поддържа нормалната функция на нервната система. Този билков екстракт е известен със своите успокояващи свойства.

Екстракт от Зелен чай - съдържа голямо количество антиоксиданти, които подпомагат защитата на клетките от оксидативен стрес. Екстрактът от зелен чай намалява възпалителните процеси в тялото и регулира кръвното налягане.

Екстракт от Червен женшен - червеният женшен е известен с тонизиращите си свойства, които подпомагат устойчивостта на организма. Това растение има също така доказан положителен ефект върху физическата и умствена издръжливост.

Витамин В3 - познат още като Ниацин, витамин B3 играе важна роля в намаляването на умората и поддържането на общия енергиен баланс в организма. Този витамин е необходим за поддържането на нормалния метаболизъм.

Витамин В12 - витамин В12, или известен също като Метилкобаламин, допринася за нормалната функция на нервната система и психологическата стабилност на организма. 

Стресът оказва дълбоко влияние върху нервната система и може да има ефект върху нашите мисли, емоции и поведение. Макар и регулярният стрес да е нещо нормално и дори благоприятно за организма, хроничният стрес може да доведе до сериозни последици за здравето ви, било то физическо или ментално. С въвеждане на правилните промени в ежедневието, сред които и приема на подходящата натурална хранителна добавка в лицето на Stressresist, можете да се наслаждавате на спокойно ежедневие без излишно напрежение.

Използвани източници

Ludwig PE, Reddy V, Varacallo M. Neuroanatomy, Central Nervous System (CNS) [Updated 2022 Oct 10]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK442010/

Worthen M, Cash E. Stress Management. [Updated 2023 Aug 14]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513300/

Algorani EB, Gupta V. Coping Mechanisms. [Updated 2023 Apr 24]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559031/

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ