ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Студеното време – плюсове и минуси за нашето здраве

Макар всеки сезон да е красив по свой собствен начин, определено на много от нас им се иска зимата да си отиде час по-скоро.

Да, зимата е любим сезон на децата, които нямат търпение да си направят снежен човек и да се боричкат в снега, на запалените скиори и сноубордисти или на онези, които обичат да правят епични фотографии на красиви заснежени пейзажи.

За други хора обаче, кратките дни, студеното време и заледените улици могат да са причина за депресивни състояния и значителен спад в енергията, ентусиазма и оптимизма. Неслучайно това е сезона, в който значително се увеличават случаите на настинка, грип, ангини и кашлици.

Дори и да сме от тези, които запазват своето оптимистично настроение и обичат зимата, тя си остава тежък сезон, в който трябва да пазим своето здраве.

Ето някои от характеристиките на зимата, които може да считаме като негативни фактори за нашето здравословно състояние и съвети как да се справим с тях:

Липса на слънце

3d_copy_2Тъй като дните са къси, а често слънцето не се показва изобщо, е нужно да се възползваме от слънчевите лъчи по възможно най-добрия начин. Естествената слънчева светлина и топлина влияят на нашето настроение и ни снабдяват с изключително важния за здравето витамин D.

Ако ходите на работа и нямате възможност за разходка на слънце, започнете да ставате по-рано сутрин, за да може да прекарате известно време навън. Използвайте ясните и слънчеви зимни дни, за да прекарате колкото се може повече време под слънчевите лъчи. При поредица от мрачни и дъждовни дни е добре да взимате витамин D като добавка, за да можете да компенсирате липсата на слънце.

Измръзване и склонност към настинки

Минусовите температури могат да бъдат опасни заради зачестилите случаи на подхлъзване по заледените улици, измръзване, настинки и грип. Винаги трябва да бъдем добре облечени в студеното време, да внимаваме и да бъдем готови да се справим с всякакъв вид потенциални проблеми.

Това обаче не означава да се затваряме вкъщи, напротив, излизането навън е изключително важно за нашето добро здраве. Използвайте почивните дни за уроци по пързаляне на лед, разходка в парка, почивка на ски или сноуборд. Хората, които се забавляват през зимата и намират достатъчно физически дейности и неща, които ги правят щастливи, са по-устойчиви на студеното време и боледуват по-рядко.

krill_oil_3_1Температурни амплитуди и недобро проветряване на дома

Използването на отоплителни уреди у дома може да доведе до огромни температурни амплитуди, когато излезете навън. Затворените прозорци и недоброто проветряване през зимата могат също да бъдат фактори за недобра грижа за нашето здраве през зимата.

Не забравяйте да проветрявате своите жилища. Цветята и стайните растения са добри помощници през зимата, тъй като пречистват въздуха. Добра идея е да си намерите декоративен фонтан или да поставите голям съд с вода до отоплителните уреди, за да контролирате влажността на въздуха в изкуствено отопляваната стая.

Липса на физическа активност

Студеното време не е оправдание за заседнал начин на живот и липса на физически упражнения. Бъдете във форма, дори и да се налага да си изградите система за тренировки вкъщи. Ако не, можете да се запишете на курс по йога или фитнес.

Винаги загрявайте добре преди да започнете своята тренировка. Изстуденото тяло може да доведе до редица болки и по-голяма склонност към травми по време на физическа активност. Правете упражнения за загряване на цялото тяло сутрин и по всяко време, когато усетите схващания и изстудяване на своите крайници.

Промяна в диетичните навици

Зимата е сезон, когато можем да намерим значително по-ограничен набор от сезонни плодове и зеленчуци. Това обаче не бива да ви кара да посягате към вредни храни и нездравословна диета. Яжте повече кореноплодни зеленчуци като моркови, зеле, ряпа, целина, джинджифил и др. Субтропични и тропични плодове като банани, ананаси, портокали, мандарини, нар, райска ябълка и др. са лесно достъпни през зимата, но всички те имат охлаждащи свойства върху нашето тяло.

За да запазите топлината в себе си, комбинирайте храните с подправки, които имат загряващ ефект - кардамон, карамфил, анасон, черен пипер, чили, канела; ядки и семена като кашу, бадеми, орехи, тиквено семе, сусамов или слънчогледов тахан.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ