ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Суперхрани за подкрепа на имунитета и преодоляване на умората

Есенно-зимният период често ни среща с патогени, които могат да застрашат човешкото здраве и благосъстояние. В комбинация с по-студеното време, по-малко излагане на слънце  и непълноценен хранителен режим, всичко това може да компрометира работата на имунната система. И може би не е изненадващо, ако кажем, че храната е на първо място - тя е нашето основно гориво, източник на енергия и полезни хранителни вещества, които тялото преобразува в клетъчна енергия. Затова и днес подготвихме тема, в която говорим не за какви да е храни, а за суперхрани, подкрепящи имунитета, здравето на мозъка, сърцето, имунитета и храносмилането. 

Суперхрани за подкрепа на имунитета

Куркума

Куркуминът е активната съставка в куркумата, отговорна за характерния наситен жълт цвят и впечатляващия списък от здравословни свойства. Куркуминът е противовъзпалително, антиоксидантно, антибактериално, детоксикиращо и полезно за храносмилането естествено съединение. Артритът е често срещано заболяване, характеризиращо се с възпаление на ставите. Много проучвания показват, че куркуминът може да помогне за лечение на симптомите на артрит и в някои случаи е по-ефективен от противовъзпалителните лекарства.

Папая

Този златен плод е толкова богат на хранителни вещества, че е известен като лечебно дърво в Африка и Карибите. Ензимът папаин се извлича от папая и е полезен при храносмилателни смущения. Папаята е богат източник на бета-каротин, който се превръща във витамин А в тялото и насърчава здравето на очите, кожата и тъканите. Папаята съдържа още фолат, витамин С и калий, които благоприятстват сърдечно-съдовата дейност, електролитния баланс и имунната защита на организма.

Цитрусови плодове 

Цитрусовите плодове като портокали, мандарини, грейпфрути, лимони и лайм са отлични източници на витамин С, който помага да се поддържа защитата на организма срещу патогенни организми. Витамин С е мощен антиоксидант, който се използва от цялото тяло. Той участва в растежа и възстановяването на тъканите, функцията на надбъбречните жлези, функцията на имунната система, усвояването на желязо и други. Повишени нужди от витамин С се наблюдават в периоди на стрес за подкрепа на имунната система, както и в есенно-зимния период, когато има по-голям шанс от заразяване с патоген по респираторен път.

Матча

Матча е най-богатият на хранителни вещества зелен чай в света. Най-добрата матча трябва да бъде органична и премиум качество, за да осигури голям брой антиоксиданти. Антиоксидантите в матча са полезни за укрепване на имунната система, а зеленият чай поддържа нормалното функциониране на перисталтиката и подпомага храносмилането. 

Моринга

Морингата (“дървото-чудо”) съдържа до 90 биоактивни съединения и пълен спектър витамини и минерали, което я прави невероятна суперхрана и средство за подкрепа на имунитета. Тя е богата на протеини, калций, калий, желязо, хром, магнезий, селен, цинк и има високи нива на антиоксиданти. Моринга е добър източник на витамини от В група - В1, В2 и В3, които също имат основополагаща роля за силен имунитет, фертилитет и оптимизирана нервна функция.

Джинджифил

Джинджифилът, който понякога се препоръчва за лечение на гадене, е с отличителни антиоксиданти и противовъзпалителни свойства. Скорошен преглед на над 60 проучвания установява, че джинджифилът може да има благоприятен ефект върху редица заболявания като затлъстяване, сърдечно-съдови проблеми и диабет. Той също така съдържа съединения, поддържащи нормалната работа на имунната система, като бета-каротин и капсаицин.

Сурови ябълки и моркови

Те са източник на витамин С, В витамини, полифеноли и диетични фибри, което е чудесно както за храносмилането, така и за имунната функция. Могат да се хапват сурови, варени, на салата и по други начини.

Ферментирали храни

Тези храни насърчават растежа на жизненоважните пробиотични бактерии в червата и допринасят за подобрена имунна функция. Такива храни са кисело зеле, мѝсо и кимчи, а от напитките може да опитате комбуча и кефир. 

Кейл

Кейлът е много интересен зеленчук, който има свой характерен вкус и трябва да се приготвя внимателно. Той заслужено има репутацията на суперхрана, тъй като съдържа много витамини, минерали и хранителни вещества в една порция. По отношение на имунната система, кейлът осигурява много витамин С и допринася за понижаване на възпалението в организма.

Другите му ползи са свързани с укрепване на костите и насърчаване на здравето на сърцето, също както и други листни зеленчуци помагат за това.

Спирулина

Въпреки че често срещаме термина „синьо-зелени водорасли“, спирулината и нейните роднини всъщност са цианобактерии. Цианобактериите са класифицирани като бактерии, тъй като техният генетичен материал не е организиран в мембранно свързано ядро. За разлика от други бактерии, те съдържат хлорофил и използват слънцето като източник на енергия, по начина, по който го правят растенията и водораслите.

Считани за едни от най-ранните представители на живота на земята, цианобактериите като спирулина са играли роля в хранителната верига на древните цивилизации. Интересен факт е, че спирулината се е използвала за лечение на страдащи от лъчева болест след аварията в Чернобил през 1986 г. Данни за това намираме в Microalgae Nutraceuticals публикувана в журнала Foods. 

Нейният състав е изключително ценен, защото една от характеристиките на спирулината е богатото ѝ съдържание на протеини - 70% от теглото ѝ представлява чист протеин, както и голямо количество незаменими аминокиселини. Освен това, спирулината е антиоксидант, което означава по-добра защита от оксидативен стрес, сърдечни заболявания и дори обикновен вирусен грип и настинки. Антиоксидантите също могат да допринесат за анти-ейдж ефект.

Изследователите на тази суперхрана са установили, че 5 грама спирулина съдържа 180% повече калций от пълномасленото мляко! Това е чудесна новина за всички хора, които не консумират млечни  продукти поради лактозна непоносимост или друга причина.

И ако това ви се струва малко, нека добавим, че спирулина е естествен източник на бета-каротин и желязо. Тя съдържа и малки количества витамини В-комплекс, витамин Е, манган, цинк, мед, желязо, селен и линоленова киселина.

Хлорела

Хлорела сякаш е по-малко известна в сравнение със спирулината, но и тя притежава отлични качества. Хлорела е много богата на хранителни вещества и на протеини. Тя осигурява желязо, В12, калций, омега-3, антиоксиданти за подкрепа на храносмилането и имунитета.

Друго нейно много важно свойство е, че подкрепя детоксикацията на тялото, като подпомага отстраняването на токсични вещества от организма. Това, разбира се, е добре дошло за имунната система и вашето здраве, защото днес живеем в доста замърсена околна среда, която изобилства от фини прахови частици и въглеродни емисии. Не само това, но и храните, водата, дори козметичните продукти често съдържат токсични или дразнещи съставки, които вместо да ни направят здрави и красиви, предизвикват противоположния ефект.

Хлорела в неподправената си форма е твърде трудна за обработване от човешкото тяло. Тъй като организмът не може да разгради клетъчните стени на цялото растение, е препоръчително да се приема като добавка - на капсула, таблетка или на прах. При нас може да я намерите под формата на капсулите Хлорела/Chlorella. Имаме вариант и за спирулина - Акти Спирулина, отново под формата на удобни за прием капсули.

Други средства за подкрепа на имунитета и преодоляване на умората

Неслучайно добавихме “преодоляване на умората” като част от днешната тема, тъй като тя обикновено е по-осезаема по време на прехода между различните сезони. Това може и да се дължи на смяната на енергиите според постановките на Аюрведа - правим транзит от лятната Питта към есенната Вата. 

Освен сезонни храни и приготвени с тях салати и топли ястия, може да подсилите организма си с адаптогени като Ашваганда, Куркума и витамини и минерали - особено важни са витамин D, цинк и селен. 

Използвани ресурси

  1. Nicoletti M. Microalgae Nutraceuticals. Foods. 2016;5(3):54. Published 2016 Aug 22. doi:10.3390/foods5030054
  2. Finamore A, Palmery M, Bensehaila S, Peluso I. Antioxidant, Immunomodulating, and Microbial-Modulating Activities of the Sustainable and Ecofriendly Spirulina. Oxid Med Cell Longev. 2017;2017:3247528. doi:10.1155/2017/3247528
  3. Grosshagauer S, Kraemer K, Somoza V. The True Value of Spirulina. J Agric Food Chem. 2020 Apr 8;68(14):4109-4115. doi: 10.1021/acs.jafc.9b08251. Epub 2020 Mar 25. PMID: 32133854.
  4. Deng R, Chow TJ. Hypolipidemic, antioxidant, and antiinflammatory activities of microalgae Spirulina. Cardiovasc Ther. 2010;28(4):e33-e45. doi:10.1111/j.1755-5922.2010.00200.x
  5. Panahi Y, Darvishi B, Jowzi N, Beiraghdar F, Sahebkar A. Chlorella vulgaris: A Multifunctional Dietary Supplement with Diverse Medicinal Properties. Curr Pharm Des. 2016;22(2):164-73. doi: 10.2174/1381612822666151112145226. PMID: 26561078.
  6. Neumann U, Derwenskus F, Gille A, et al. Bioavailability and Safety of Nutrients from the Microalgae Chlorella vulgaris, Nannochloropsis oceanica and Phaeodactylum tricornutum in C57BL/6 Mice. Nutrients. 2018;10(8):965. Published 2018 Jul 26. doi:10.3390/nu10080965
  7. Zainul Azlan N, Mohd Yusof YA, Alias E, Makpol S. Chlorella vulgaris Improves the Regenerative Capacity of Young and Senescent Myoblasts and Promotes Muscle Regeneration. Oxid Med Cell Longev. 2019;2019:3520789. Published 2019 Jun 4. doi:10.1155/2019/3520789
  8. Que F, Hou XL, Wang GL, et al. Advances in research on the carrot, an important root vegetable in the Apiaceae family. Hortic Res. 2019;6:69. Published 2019 Jun 1. doi:10.1038/s41438-019-0150-6
  9. Amin AH, Bughdadi FA, Abo-Zaid MA, Ismail AH, El-Agamy SA, Alqahtani A, El-Sayyad HIH, Rezk BM, Ramadan MF. Immunomodulatory effect of papaya (Carica papaya) pulp and seed extracts as a potential natural treatment for bacterial stress. J Food Biochem. 2019 Dec;43(12):e13050. doi: 10.1111/jfbc.13050. Epub 2019 Oct 1. PMID: 31571245. 


Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ