ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Суплементи за подкрепа на когнитивната функция [Brain Code, L-carnosine, Acti DMG]

Знаете ли, че мозъкът постоянно претърпява промяна? Това е единствената константа за най-сложния орган, който имаме, а той контролира всяка част от нас. Ключова способност за съхраняването на когнитивната функция е невропластичността. Невропластичност наричаме способността на мозъка да научава нова информация, да изгражда нови връзки и да поправя прекъснатите такива. През целия си живот, докато остаряваме, придобиваме знания и имаме повече опит, а мозъкът ни продължава да се развива и обогатява с нова информация. 

Заедно с това се променя умствената функция и свързаните с нея памет и концентрация. Умственият спад е типичен за остаряването и е едно от най-страшните последици от стареенето. Но когнитивното увреждане не е неизбежно и има много неща, които могат да подкрепят функцията му, за да се запази тя във времето.

Какво се разбира под “мозъчно здраве”?

Мозъкът е едно от най-изумителните творения на природата и главният контролен център на цялото тяло. Той е част от нервната система, която включва също гръбначния мозък и огромна мрежа от нерви и неврони. Заедно нервната система контролира всичко - от сетивата ви до мускулите в тялото, движенията, емоциите и други аспекти.

Здравето на мозъка се отнася до това колко добре функционира той в няколко области. Аспектите на здравето на мозъка могат да включват:

 • Когнитивно здраве – колко добре мислите, учите и запомняте информация
 • Двигателна функция — колко добре контролирате и извършвате движения на тялото, включително баланса им
 • Емоционална функция — колко добре интерпретирате и реагирате на емоциите (положителни или отрицателни)
 • Тактилна функция – колко добре се чувствате и реагирате на усещанията при докосване – включително натиск, болка и промяна в температурата

Здравето на мозъка във всеки един аспект може да бъде повлияно от свързани с възрастта промени в мозъка, наранявания като инсулт или травматично мозъчно увреждане, разстройства на настроението като депресия, разстройство при употреба на вещества или пристрастяване и заболявания като болестта на Алцхаймер. Тежестта на смъртните случаи и уврежданията, причинени от неврологични разстройства, все повече се признават като глобално предизвикателство за общественото здраве. Според някои прогнози честотата на тези заболявания може да нарасне през следващите няколко десетилетия в резултат на застаряването на населението. Генетичните фактори например могат да увеличат риска от проблеми с психичното здраве или да ни направят по-уязвими за развитието им, но голяма част от другите фактори, определящи мозъчното здраве, са в наш контрол. Затова нека видим какво препоръчват експерти невролози  във връзка с подкрепа на когнитивната функция и намаляване рисковите фактори за мозъчно увреждане.

Здравословен начин на живот = здрав мозък

Бъдете психически активни

Проучванията показват, че определени дейности стимулират създаването на нови връзки между нервните клетки и дори могат да помогнат на мозъка да генерира нови клетки, да развие своята невропластичност и да изгради функционален резерв, който осигурява защита срещу бъдеща загуба на клетки.

Четенето на книги, игри на карти, сглобяване на пъзели, игра на кръстословици или судоку, настолни игри са такива дейности за повишаване на паметта и фокуса. Експериментирайте с неща, които изискват употреба на ръцете, сръчност и когнитивни усилия, като рисуване, работа с глина и пластилин, нареждане на пъзели, дори шиене или бродиране.

Също така опитайте да използвате недоминиращата си ръка за неща като миене на зъби или хранене. Може да ограничите гледането на телевизия, тъй като това е пасивна дейност, която не стимулира мозъка ви. 

Физическа активност 

Аеробните упражнения с висока и умерена интензивност не са полезни само за сърцето ви. Те също са полезни и за мозъка ви. Упражненията подобряват настроението и сърдечната ви функция, намаляват стреса и ви помагат да регулирате хормоните и теглото си. Необходими са около 20 до 30 минути аеробна активност с умерено темпо, като ходене, колоездене или плуване няколко пъти седмично, за да има положително дългосрочно когнитивно въздействие. Тренировките с тежести пък ще дадат тласък на опорно-двигателната и мускулната система, за да ви държат в добра обща кондиция, да имате тонус и гъвкавост, както и поддържана фигура дори в по-напреднала възраст.

Контрол на високото кръвно налягане

Предотвратяването или контролирането на високото кръвно налягане не само помага на сърцето ви, но може да помогне и на мозъка ви. Десетилетия на наблюдателни проучвания показват, че високото кръвно налягане в средната възраст - от 40-те до началото на 60-те години - увеличава риска от когнитивен спад по-късно в живота. 

В допълнение, проучването SPRINT-MIND - национално клинично изпитване, показва, че интензивното понижаване на кръвното налягане (дори под предишната стандартна цел от 140 за систолно кръвно налягане) намалява риска от леко когнитивно увреждане, което е рисков фактор за деменция.

Високото кръвно налягане често не причинява признаци на заболяване, които можете да видите или усетите. Затова е необходимо личният лекар редовно да проверява вашето кръвно налягане и да ви уведоми, ако има изменения от нормите. За да контролира или понижи високото кръвно налягане, вашият лекар може да предложи упражнения, промени в диетата и ако е необходимо - лекарства. Тези стъпки могат да ви помогнат да защитите мозъка и сърцето си, както и да предотвратите сериозни заболявания.

Здравословно хранене 

Здравословното хранене богато на плодове, зеленчуци, здравословни масла, риба, е от решаващо значение за здравето на мозъка. Зеленчуците, като броколи, спанак, домати и някои горски плодове, подобряват паметта и цялостната мозъчна функция. Омега-3 мастните киселини, открити в мазната риба (и някои зърнени храни), помагат за предотвратяване на възпаление, запазване на когнитивната функция и предотвратяване на депресия, стрес и тревожност. 

Протеинът също е необходим - той е хранително вещество, което съдържа високи нива на аминокиселини. Те от своя страна карат невроните да произвеждат невротрансмитери, свързани с умствената бдителност. Средиземноморската диета, диетата DASH и диетата MIND са показали положително въздействие върху когнитивната функция и здравословното функциониране на мозъка. 

Участие в социални активности

Свързването с други хора чрез социални дейности и общностни програми може да поддържа мозъка ви активен и да ви помогне да се чувствате по-малко изолирани и по-ангажирани със света около вас. 

Хората, които се занимават с лично значими и продуктивни дейности с другите, са склонни да живеят по-дълго и да намират нови цели. Проучванията показват, че тези дейности изглежда спомагат за поддържането на тяхното благосъстояние и могат да подобрят когнитивната им функция. Подходящи активности са различни каузи, свързани с доброволчество, грижа за животни и други хора в нужда, спортни събития, срещи по интереси и други.

Осигуряване на пълноценен сън

Проблемите със съня често водят до намалена концентрация и функциониране на паметта. Учените вярват, че сънят помага за изчистването на анормалните протеини в мозъка и консолидира спомените, повишавайки цялостната памет и здравето на мозъка. Възрастните се нуждаят от между седем и девет часа сън на нощ за оптимално здраве. Избягвайте прием на кофеин поне два-три часа преди това, оставете телефоните и таблетите далеч от леглото и се опитвайте да спазвате еднакви часове на лягане и ставане.

Суплементи за подкрепа на когнитивната функция

Практикуването на поне няколко от препоръчаните стъпки със сигурност ще подпомогне мозъчната ви функция. Няма нужда да чакате определена възраст, за да започнете да живеете по-добре и да се погрижите за мозъка си. Допълнителна помощ могат да ви дадат и някои суплементи, разработени специално за когнитивно здраве като:

 • Brain Code - иновативен комплекс от четири съставки: NADH, коензим Q10, цитиколин и бор. Защо точно тези съставки - прочетете в  Брейн Код – иновативна формула с невропротективно действие.
 • Акти Л-карнозин - източник на дипептидната аминокиселина карнозин, която регулира нивата на свободните радикали в организма и има анти-ейдж действие. Нивата на Л-карнозин намаляват с времето и това повишава риска от проблеми с паметта и концентрацията, развитие на Алцхаймер и други заболявания. 
 • Acti DMG  - това е диметилглицин, който е вездесъщ - участва в производството на невротрансмитери, аминокиселини, антитела и други вещества. Той подпомага контрола на хомоцистеин, който при високи нива е опасен за мозъка и централната нервна система.

Да се ​​надяваме, че ако изградите този набор от положителни навици - да бъдете психически и физически активни, да общувате изобилно, да бъдете сред приятели и нови интересни за вас хора, да се храните добре, ще се чувствате доста по-оптимистично за бъдещето на живота си, особено с напредването на възрастта. Това всъщност е последната част от мозайката и с нея слагаме финал на днешната тема.

Използвани източници 

 1. A neuroscientist explains how your genes affect your mental health, Dean Burnett https://www.sciencefocus.com/the-human-body/genes-mental-health/ 
 2. The 6 best habits to keep your brain fit, according to neuroscience Christian Jarrett https://www.sciencefocus.com/the-human-body/habits-healthy-brain/ 
 3. Landmark NIH study shows intensive blood pressure management may save lives September 11, 2015, 10:30 AM EDT https://www.nhlbi.nih.gov/news/2015/landmark-nih-study-shows-intensive-blood-pressure-management-may-save-lives 
 4. Elwood, P., Galante, J., Pickering, J., Palmer, S., Bayer, A., Ben-Shlomo, Y., Longley, M., & Gallacher, J. (2013). Healthy lifestyles reduce the incidence of chronic diseases and dementia: evidence from the Caerphilly cohort study. PloS one, 8(12), e81877. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0081877
 5. Won, J., Alfini, A., Weiss, L., Michelson, C., Callow, D., Ranadive, S., . . . Smith, J. (2019). Semantic Memory Activation After Acute Exercise in Healthy Older Adults. Journal of the International Neuropsychological Society, 25(6), 557-568. doi:10.1017/S1355617719000171 
 6.   Mintzer, J., Donovan, K. A., Kindy, A. Z., Lock, S. L., Chura, L. R., & Barracca, N. (2019). Lifestyle Choices and Brain Health. Frontiers in medicine, 6, 204. https://doi.org/10.3389/fmed.2019.00204 
 7. Jackson, P. A., Pialoux, V., Corbett, D., Drogos, L., Erickson, K. I., Eskes, G. A., & Poulin, M. J. (2016). Promoting brain health through exercise and diet in older adults: a physiological perspective. The Journal of physiology, 594(16), 4485–4498. https://doi.org/10.1113/JP271270 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ