ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Сурова вегетарианска диета - как се постига хармония при такъв режим (1)

Въпреки че суровата вегетарианска диета не е нова, наскоро тя отново доби популярност. Самият режим съчетава принципите на веганизма с тези на суровоядството. Докато някои хора предпочитат да я следват по етични или екологични съображения, повечето го правят заради предполагаемите ползи за здравето – лесно отслабване, подобрено здраве на сърцето и по-нисък риск от диабет. Въпреки това, напълно суровата вегетарианска диета може също да създаде някои рискове за здравето - особено когато не е добре планирана и няма яснота за хранителния състав на продуктите.

Когато решите да се захванете с нещо съвсем ново за вас, особено що се отнася до здравето ви, правите ли предварително проучване? Търсите ли различни източници на информация и достоверни данни? Ако отговорите на тези въпроси са положителни, то в този материал ще намерите точно това, което търсите.

Сурова вегетарианска диета – същност и принципи

Суровият веганизъм е разновидност на философията веганизъм. Подобно на веганството, то изключва всички храни от животински произход.

Новото при него е, че се добавя концепцията за суровата храна, която диктува, че храните трябва да се консумират напълно сурови или да се нагряват само при температури под 40–48 ° C.

Идеята за консумация само на сурови храни съществува от средата на XIX век, когато презвитерианският министър и реформаторът по храненето Силвестър Греъм го популяризира като начин да се избегнат болести.

Суровата вегетарианска диета обикновено е богата на плодове, зеленчуци, ядки, семена, покълнали зърна и бобови растения.

Също така е с естествено ниско съдържание на преработени храни – те са изключени при такъв режим.

Хората, които избират да следват сурова вегетарианска диета, често са мотивирани от здравословни причини. Те вярват, че суровите и минимално нагретите храни са по-пълноценни от сготвените на висока температура. Вместо готвене се използват алтернативни методи за приготвяне на храна, за да се запазят или извлекат ценни вещества. Такива методи са изцеждане, накисване, покълване и изсушаване.

Някои защитници са суровата вегетарианска диета също смятат, че тя осигурява всички хранителни вещества, от които се нуждаят хората, поради което добавките често се окачествяват като излишни или ненужни, тъй като природата дава всичко.

Това обаче е изключително спорен въпрос предвид степента на индустриализация, замърсените почви и въздух, както и обработката на множество култури с пестициди и други агенти.

Поне 70% от храната трябва да бъде сурова, за да може да се каже, че това е сурова вегетарианска диета. Обикновено това са храни като плодове, зеленчуци, ядки и семена. Зърнените и бобовите също са позволени за консумация, но трябва да бъдат предварително подготвени – накиснати, изплакнати, почистени.

Положителните страни на една сурова вегетарианска диета

Освен етичните съображения, храненето по този начин носи сериозни ползи за здравето в различни направления.

Може да подобри здравето на сърцето

Суровата вегетарианска диета може да подобри здравето на сърцето поради фокуса си върху плодове и зеленчуци - и двете от които са силно свързани с по-ниско кръвно налягане и намален риск от сърдечни заболявания и инсулти.

Същото твърдение се отнася и за някои ядки, семена и покълнали цели зърна. Те биха могли да послужат за балансиране нивата на холестерола и кръвното налягане, като по този начин намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.

Нещо повече, няколко рандомизирани контролирани изследвания - златният стандарт в научните изследвания отбелязват, че веганските диети са особено ефективни за намаляване на LDL холестерола в кръвта.

Примери за няколко изследвания в тази насока: Plant-based, no-added-fat or American Heart Association diets: impact on cardiovascular risk in obese children with hypercholesterolemia and their parents.; Effects of Vegetarian Diets on Blood Lipids: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials.

За ефективно отслабване по здравословен път

Суровата вегетарианска диета изглежда много ефективен подход за отслабване и задържане на постигнатите килограми. Всъщност проучванията последователно свързват хранителните режими като суровия веганизъм с по-ниски количества телесни мазнини.

В едно проучване хората, които следват различни суровоядни диети за повече от 3,5 години, губят около 22–26 килограма. Освен това, участниците с най-висок процент сурови храни в храненето си също имат най-ниски индекси на телесна маса (ИТМ).

В друго проучване, хората след сурова вегетарианска диета имат общ процент мазнини в тялото между 7–9,4% по-малко от тези, които се хранят по обичайната американска диета. Освен това, няколко висококачествени проучвания сочат, че нискомаслените вегетариански диети - включително и суровата вегетарианска диета, са особено ефективни за отслабване.

Отново линкове към изследвания във връзка с отслабването и суровите вегетариански диети: The effects of a low-fat, plant-based dietary intervention on body weight, metabolism, and insulin sensitivity.; A low-fat vegan diet improves glycemic control and cardiovascular risk factors in a randomized clinical trial in individuals with type 2 diabetes.

За по-добро храносмилане и метаболитни процеси

Високото количество фибри в растителните храни може да подобри храносмилането ви. Суровите вегетариански диети са с високо съдържание на разтворими и неразтворими фибри.

Неразтворимите фибри придават повече обем на изпражненията и помагат на храната да се движи по-бързо през червата, намалявайки вероятността от запек.

Разтворимите фибри от друга страна също са полезни, тъй като помагат на добрите бактерии в червата. На свой ред, тези полезни бактерии произвеждат хранителни вещества, като мазнини с къса верига, които спомагат за намаляване на възпалението в червата.

Понижаване нивата на глюкоза и оптимална бъбречна функция

Един вегетарианец може също да си помогне с такова хранене, ако се сблъсква с диабет тип 2 и отслабена бъбречна функция. Всъщност веганите са склонни да имат по-ниски нива на кръвната захар, по-висока инсулинова резистентност и до 50-78% по-нисък риск от развитие на диабет тип 2.

Едно скорошно проучване свързва вегетарианските и веганските диети с 12% по-малък риск от диабет тип 2, като веганските диети се оказват най-ефективни. Предоставяме ви и съответното проучване: Adherence to a Vegetarian Diet and Diabetes Risk: A Systematic Review and Meta-Analysis of Observational Studies

До тук обърнахме поглед само на положителните страни, но е ред на рисковете, които трябва да познавате при сурова вегетарианска диета. За тях ще стане дума в следващия материал. Търсете го отново в блога ни със същото име, но като номер 2.

А до тогава може да разгледате всички продукти за отслабване, както и различни пробиотици, които е добре да се приемат при всеки режим на хранене. Тяхната роля е да подпомогнат храносмилателните процеси, както и да възстановят чревния баланс.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ