ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Сушените плодове и ползите от тях за здравето

Сушените плодове са истински природен концентрат от полезни вещества. В тях няма оцветители, стабилизатори, емулгатори, нитрити или пък изкуствени добавки. Навярно смятате, че сушените плодове са по-бедни на витамини и други ценни хранителни вещества от пресните, но това съвсем не е така. Наистина при изсушаването се губи част от витамините, но ценни микроелементи, като калция, желязото, натрия и магнезия, а също така пектинът и фибрите, се запазват напълно.

Многобройните ползи на сушените плодове за здравето са известни от древни времена. Още тогава хората са се научили да сушат плодовете, за да ги консумират през студените месеци на годината. Днес се практикуват различни начини за приготвяне на сушени плодове – сега плодовете се сушат, обезводняват, изпаряват или пък мариноват в захар. Всички начини на обработване запазват полезните свойства на плодовете, като същевременно им придават различен вкус.

Защо са полезни сушените плодове?

Най-малкото, защото в тях се съдържат много витамини и микроелементи. Калцият в сушените плодове укрепва костите, косата и ноктите и подобрява състоянието на кожата. Калият подпомага работата на сърцето и укрепва нервната система. Натрият и желязото поддържат баланса на хемоглобина в кръвта, а магнезият нормализира кръвното налягане. Фибрите позволяват на стомаха ни да работи оптимално.

Да разгледаме отблизо съдържанието на сушените плодове, които са достъпни на пазара

– Сушените кайсии съдържат натрий, калий, магнезий, желязо, фосфор, пектин, витамини А и В и различни киселини. Наличието на витамин В5 ги прави идеална храна за хора, които искат да бъдат бодри и да свалят килограми. Освен това редовното консумиране на сушени кайсии намалява значително вероятността от развитие на рак, а растителните влакна в тях стимулират оптималната работа на червата.

– Стафидите са богати на калий, манган, желязо, магнезий, витамини от група В. В тях се съдържа голямо количество бор – за него знаем, че възпрепятства развитието на остеопороза, а при недостига му в организма се нарушава усвояването на калция.

– Фурмите съдържат калций, магнезий, калий, фосфор, натрий и всички витамини с изключение на Е и Н. Като източник на енергия те превъзхождат всички останали сушени плодове. Ако искате да повишите концентрацията и работоспособността си, яжте фурми – те съдържат много витамин В5. В древността фурмите са били използвани като аспирин – при лечение на простуда и главоболие.

– В състава на сините сливи влизат както споменатите ценни хранителни вещества, така и мед, цинк, йод, хром, кобалт и палитра от антиоксиданти. Сливите оптимизират въглехидратния обмен, отстраняват усещането за тревога и повишават устойчивостта на организма на стресови ситуации.

– Сушените ябълки съдържат витамини А, В и С, а също така фибри, фруктоза и много микроелементи.

– Папаята има свойството да активизира белтъчния обмен, а също така да засилва имунната система и да повишава либидото.

– Сушената круша извежда от тялото ни тежките метали и токсините. Тя оказва благотворно въздействие върху червата.

– Сушените смокини нормализират работата на щитовидната жлеза и предотвратяват развитието на ракови клетки. Редовната консумация на смокини се отразява положително върху храносмилателната система.

– Черешите, благодарение на съдържащите се в тях антоцианини и антоцианиди, възстановяват съединителната тъкан и неутрализират действието на свободните радикали, като оказват подмладяващ ефект.

– Червените боровинки са богати на фибри, калий, натрий, фосфор, магнезий и витамини С, Е, В6 и К. Известни са като мощен антиоксидант, тъй като съдържат много флавоноиди. Боровинките оказват положително въздействие върху очите и зрението, подобряват кръвообръщението и укрепват кръвоносните съдове.

Съвети към потребителя:

  • Съхранявайте сушените плодове при стайна температура.
  • Съхранявайте ги не в найлонови пликчета, а в платнени торбички.
  • Преди консумация задължително измивайте сушените плодове и ги почиствайте от мръсотия. Така премахвате и евентуалното наличие на химикали, които са били използвани в процеса на изсушаване. Съветваме Ви след това да ги натопите за 1-2 часа в хладка вода. Така по-добре ще бъдат усвоени от организма Ви.
  • Ако искате да направите компот от сушени плодове, не ги варете. Само ги залейте с кипнала вода и ги оставете да престоят известно време под капак.
  • Ако ви се случва често да преяждате, можете да спрете този свой лош навик, като преди обед или вечеря хапвате малко сушени плодове. Съдържащите се в тях прости въглехидрати проникват бързо в мозъка и създават усещане за ситост.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ