ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Световен ден на Сърцето: Как да се грижите за най-важния мускул?

Световният ден на сърцето се отбелязва на 29 септември всяка година, за да се повиши осведомеността относно сърдечно-съдовите заболявания и да се популяризира здравословният начин на живот в световен мащаб. 

Денят се чества по инициатива на Световната федерация на сърцето (WHF) от 1999 г. и има за цел да образова хората относно рисковите фактори, свързани със сърдечните заболявания и превантивните мерки, които могат да предприемат. Денят също така насърчава сътрудничеството между правителства, здравни специалисти, организации и други лица за превенция на сърдечните заболявания. 

През 2023 година в България се осъществява специализираната информационна кампания “ИЗПОЛЗВАЙ СЪРЦЕТО СИ, ЗА ДА ЗНАЕШ!” по инициатива на Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ). Може да прочетете техните съвети за това как да се предпазите от убиец номер 1 в света - сърдечно-съдовите заболявания, както и нашите съвети за грижа за най-важния мускул.

Защо здравето на сърцето има значение?

Вашето сърце е забележителен орган, който неуморно изпомпва кръв в тялото. Сърцето доставя кислород и хранителни вещества на всяка клетка и премахва отпадъчните продукти. Тази жизненоважна функция ви поддържа живи и определено е незаменима, затова и сърцето не спира да работи през целия ви живот! Ето някои основни причини, поради които сърцето ви е абсолютно жизненоважно за съществуването:

 • Изпомпващ двигател: Вашето сърце функционира като мускулна помпа, която задвижва кръвта в цялото ви тяло. Той циркулира приблизително 2000 галона (7571 литра) кръв дневно, като гарантира, че всяка клетка в тялото ви получава кислорода и хранителните вещества, от които се нуждае, за да функционира правилно. 
 • Доставка на кислород: Кръвта пренася кислород от белите дробове до всяка тъкан и орган в тялото ви. Кислородът е от съществено значение за клетъчното дишане, процес, който произвежда енергия за вашите клетки, за да изпълняват специфичните си функции. Без тази доставка на кислород вашите клетки бързо биха престанали да функционират.
 • Транспорт на хранителни вещества: Заедно с кислорода, кръвта транспортира жизненоважни хранителни вещества като глюкоза, аминокиселини и мастни киселини до вашите клетки. Тези хранителни вещества са градивните елементи на енергия, протеини и други основни молекули, необходими за живота.
 • Отстраняване на отпадъци: Докато кръвта циркулира през тялото ви, тя събира отпадъчни продукти, включително въглероден диоксид и метаболитни странични продукти. След това сърцето ви изпомпва тази „използвана“ кръв обратно в белите дробове, където въглеродният диоксид се изхвърля и се поема пресен кислород, рестартирайки цикъла.
 • Регулиране на кръвното налягане: Вашето сърце помага за поддържане на кръвното налягане, което е от решаващо значение за правилното функциониране на органите. То гарантира, че кръвта тече ефективно, предотвратява образуването на кръвни съсиреци и поддържа здрав тонус на кръвоносните съдове.
 • Регулиране на температурата: Кръвта играе роля в регулирането на телесната температура. Когато ви е горещо, кръвоносните ви съдове се разширяват, за да освободят топлина, а когато ви е студено, те се свиват, за да запазят топлината. 

Кога започват сърдечните проблеми?

Сърдечните проблеми, известни общо като сърдечно-съдови заболявания (ССЗ), обхващат набор от състояния, които засягат сърцето и кръвоносните съдове. За съжаление сърдечните проблеми могат да възникнат поради различни фактори. Изборът на начин на живот, генетиката и възрастта могат да допринесат за сърдечните проблеми. Честите сърдечни заболявания включват коронарна артериална болест, сърдечна недостатъчност, аритмии, сърдечни клапни пороци и вродени сърдечни дефекти. Всяко състояние засяга сърцето по различен начин и изисква специфично лечение.

Причините, които обуславят появата на сърдечни проблеми, включват:

 • Атеросклероза: Най-честата причина за сърдечни проблеми е атеросклерозата, състояние, при което мастни отлагания (плака) се натрупват в артериите, стесняват ги и намаляват притока на кръв. Това може да доведе до инфаркти и инсулти.
 • Хипертония (високо кръвно налягане): Продължителното високо кръвно налягане може да увреди кръвоносните съдове и да натовари сърцето, увеличавайки риска от инфаркти и сърдечна недостатъчност. 
 • Диабет: Неконтролираният диабет може да доведе до повишени нива на кръвната захар, увреждане на кръвоносните съдове и нервите и увеличаване на риска от ССЗ.
 • Затлъстяване: Излишното телесно тегло, особено в коремната област, може да доведе до състояния като метаболитен синдром, който включва високо кръвно налягане и абнормни нива на холестерол, допринасяйки за сърдечни проблеми. 
 • Тютюнопушене: Пушенето уврежда кръвоносните съдове, намалява кислорода в кръвта и увеличава риска от атеросклероза. 
 • Заседнал начин на живот: Липсата на физическа активност може да доведе до затлъстяване, хипертония и други рискови фактори за сърдечни заболявания.
 • Диета: диета с високо съдържание на наситени и трансмазнини, сол и захар може да увеличи риска от сърдечни проблеми.
 • Генетика: Семейната история играе роля. Ако близки роднини имат сърдечни проблеми, рискът ви може да е по-висок поради фамилна обремененост.

Кой е изложен на риск от сърдечно-съдови проблеми?

Някои фактори допринасят за по-висок риск от сърдечно-съдово увреждане и изброените заболявания:

 • Възраст: С напредването на възрастта рискът от сърдечни проблеми се увеличава. Мъжете са изложени на по-голям риск след 45 години, а жените след 55 години.
 • Пол: Мъжете обикновено са изложени на по-висок риск, но след менопаузата рискът при жените също е по-висок.
 • Раса и етническа принадлежност: Някои расови и етнически групи, като афроамериканци, латиноамериканци и индианци, са изложени на по-висок риск.
 • Други здравословни състояния: Хората със съществуващи здравословни проблеми като висок холестерол, хронично бъбречно заболяване или автоимунни заболявания може да са изложени на повишен риск от ССЗ.
 • Стрес: Хроничният стрес може да допринесе за сърдечни проблеми, проблеми със съня, хормоните и други.

Най-важните хранителни вещества за сърцето

Включването на тези хранителни вещества в балансирана диета може да допринесе за по-добро здраве на сърцето и да намали риска от сърдечно-съдови заболявания. Може да си ги набавите чрез вкусни ястия, които ги съдържат, както и чрез хранителни добавки за допълнителна полза.

Омега-3 мастни киселини

Източници: Мазни риби (сьомга, скумрия, сардини), ленени семена, семена от чиа, орехи. Хранителни добавки като Норвежко рибено масло Mermaids Havfruene.

Предимства: Омега-3 намаляват възпалението, понижават триглицеридите и помагат за поддържане на здрави кръвоносни съдове и сърдечен ритъм. Те могат също така да намалят риска от аритмии и инфаркти. 

Фибри

Източници: пълнозърнести храни (овес, ечемик, киноа), бобови растения, плодове, зеленчуци и ядки.

Предимства: Разтворимите фибри помагат за понижаване на нивата на LDL холестерол, намалявайки риска от атеросклероза. Освен това насърчават усещането за ситост и помага за контролиране на теглото.

Антиоксиданти (витамини С и Е)

Източници: Цитрусови плодове, горски плодове, бадеми и растителни масла (за витамин Е). Хранителни добавки като Акти Е Натурал.

Ползи: Антиоксидантите предпазват от оксидативен стрес, намалявайки риска от атеросклероза и сърдечни заболявания. Те също помагат за поддържане на здрави кръвоносни съдове.

Магнезий 

Източници: ядки, семена, листни зеленчуци и пълнозърнести храни. Хранителни добавки като Магне Марин течен магнезий.

Ползи: Магнезият помага за регулиране на кръвното налягане, поддържа нормалния сърдечен ритъм и подпомага поддържането на здрави кръвоносни съдове.

Калий 

Източници: Банани, портокали, картофи, спанак и боб. 

Ползи: Калият помага за контролиране на кръвното налягане, като противодейства на ефектите на натрия и отпуска стените на кръвоносните съдове.

Калций

Източници: Млечни продукти, листни зеленчуци, обогатени храни. Хранителни добавки като Коксамин/Coxamin.

Ползи: Калцият е от съществено значение за мускулната функция, включително сърцето. Помага за поддържане на нормалния сърдечен ритъм и функцията на кръвоносните съдове.

Фолат (витамин B9)

Източници: Листни зеленчуци, бобови растения и обогатени зърнени култури. Хранителни добавки като Мега Фолат - фолиева киселина.

Ползи: Фолиевата киселина помага за намаляване на нивата на хомоцистеин, аминокиселина, свързана с по-висок риск от сърдечни заболявания.

Коензим Q10 (CoQ10)

Източници: месо, риба и пълнозърнести храни. Хранителни добавки като Актив Q10.

Предимства: CoQ10 участва в производството на енергия в клетките и спомага за поддържането на нормална сърдечна функция. Някои изследвания показват, че може да подобри здравето на сърцето.

Чесън

Източници: пресен чесън или добавки с чесън. Хранителни добавки като Черен Чесън / Black garlic.

Ползи: Чесънът съдържа алицин, който може да помогне за понижаване на кръвното налягане, нивата на холестерола и риска от образуване на кръвни съсиреци.

Ресвератрол

Източници: Червено грозде, червено вино (в умерени количества) и някои горски плодове. Хранителни добавки като Акти Ресвератрол.

Ползи: Ресвератролът има антиоксидантни свойства и може да подобри здравето на сърцето чрез намаляване на възпалението и насърчаване на здрави кръвоносни съдове.

Източници

World Heart Federation. (2021). About World Heart Day. https://www.world-heart-federation.org/world-heart-day/about-whd/ 

Mayo Clinic. (2021). Heart Disease. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/symptoms-causes/syc-20353118 

American Heart Association. (2021). Diet and Lifestyle Recommendations. https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/nutrition-basics/dietary-recommendations-for-healthy-children 

Harvard T.H. Chan School of Public Health. (2021). Omega-3 Fatty Acids: An Essential Contribution. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-and-cholesterol/types-of-fat/omega-3-fats/ 

National Heart, Lung, and Blood Institute. (2021). Know the Signs and Symptoms of a Heart Attack. https://www.nhlbi.nih.gov/health/health-topics/topics/heartattack/signs 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ