ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Световен ден на сърцето - любопитни факти и съвети за здравето на най-важния орган

Знаете ли, че на 60 години сърцето ви е направило над два милиарда удара? Понякога по-бързо, друг път по-бавно, но сърцето винаги бие и няма време за почивка - дори и за минута.

С такава издръжливост е лесно да приемете сърцето си за даденост. И твърде много хора го приемат по този начин, докато нещо не се обърка. Този въпрос обаче е все по-дискутиран с оглед на това, че сърдечно-съдовите заболявания вземат все повече жертви и трябва да се работи в посока на превенция и намаляване на случаите. 

Днес ще ви разкажем за това как се отбелязва Световния ден на сърцето, как функционира то и кои са неговите важни механизми. И ще ви споделим интересни факти, които меко казано ще ви изумят.

Световен ден на сърцето – обща информация за сърдечно-съдовите заболявания

На 29-ти септември всяка година се отбелязва Световният ден на сърцето. Доста информация за активностите във връзка с този проблем са достъпни на сайта на World Heart Foundation в кампанията за 2019-та година. В рамките на кампании, водени в различни страни, се популяризират активности свързани с по-здравословен подход към готвенето и храната, борба със заседналия начин на живот и насърчаване на активното спортуване. 

Някои от най-важните изводи, които срещаме в информацията на този сайт, са по отношение на превенцията, а именно:

  • 80% от преждевременните случаи на смърт от сърдечно-съдови заболявания биха могли да се избегнат, ако се контролират четири основни рискови фактора, свързани с храненето, физическата активност, затлъстяването и алкохола;
  • Употребата на тютюн и излагането на вторичен дим убиват 6 милиона души годишно и се смята, че причиняват близо 10% от случаите на сърдечно-съдови болести;
  • В рамките на две години от спирането на тютюнопушенето рискът от коронарна болест на сърцето значително намалява. В рамките на 15 години рискът от ССЗ се връща към този на непушач.

Неприятната статистика сочи, че сърдечно-съдовите заболявания отнемат живота на над 17 милиона души всяка година, формирайки 31% от всички смъртни случаи в световен мащаб. 

Факторите за развитие на тези заболявания, които се проявяват предимно като инфаркти и инсулти - са употребата на тютюн, нездравословната диета, физическото бездействие и употребата на алкохол. Те, от своя страна, се проявяват при хората под формата на повишено кръвно налягане, повишената кръвна глюкоза и наднормено тегло, както и затлъстяване. Всички тези сигнали показват, че правите нещо или много неща, които са вредни за здравето на сърцето.

Сърдечно-съдовите заболявания са група заболявания на сърцето и кръвоносните съдове и включват:

  • Коронарна болест на сърцето - заболяване на кръвоносните съдове, доставящи до сърдечния мускул;
  • Мозъчно-съдова болест - заболяване на кръвоносните съдове, доставящи до мозъка;
  • Периферна артериална болест - заболяване на кръвоносните съдове, снабдяващи ръцете и краката;
  • Ревматична болест на сърцето - увреждане на сърдечния мускул и сърдечните клапи от ревматична треска, причинено от стрептококови бактерии;
  • Вродена сърдечна болест - малформации на сърдечната структура, съществуващи при раждането;
  • Тромбоза на дълбоки вени и белодробна емболия - кръвни съсиреци във вените на краката, които могат да се отклонят и да се преместят в сърцето и белите дробове.

Инфарктите и инсултите обикновено са остри прояви и се причиняват главно от блокиране, което не позволява на кръвта да потече отново към сърцето или мозъка. 

Най-честата причина за това е натрупването на мастни отлагания по вътрешните стени на кръвоносните съдове, които снабдяват сърцето или мозъка. 

Инсултите могат да бъдат причинени и от кървене от кръвоносен съд в мозъка или от кръвни съсиреци. Причината за инфаркти и инсулти обикновено е наличието на комбинация от рискови фактори, като употреба на тютюн, нездравословна диета и затлъстяване, затлъстяване и наднормено тегло и употреба на алкохол, хипертония, диабет и хиперлипидемия.

Какви са рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания

Най-важните поведенчески рискови фактори за сърдечни заболявания и инсулт са нездравословната и непълноценна диета, обездвижването, употребата на тютюн и алкохол. 

Ефектите от поведенчески рискови фактори могат да се проявят при хора като хипертония и по-високи нива на триглицериди, наднормено тегло и затлъстяване. Тези „междинни рискови фактори“ могат да бъдат установени в лечебните заведения за първична помощ и показват повишен риск от развитие на инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност и други усложнения. 

Докато сърцето бие, то изпомпва кръв през система от кръвоносни съдове, наречена кръвоносна система. Кръвта е от съществено значение. Освен че пренася кислород от белите дробове и хранителни вещества към тъканите на тялото, тя поема и отпадъчните продукти на тялото, включително въглеродния диоксид.

Любопитно: електрическите сигнали са в основата на сърдечната дейност

От гледна точка на устройство няма да разглеждаме всички структури и части на сърцето, ще обърнем внимание само на част от устройството му. 

Сърцето има четири камери. Двете горни камери се наричат предсърдие (дясно и ляво предсърдие), а двете долни камери се наричат вентрикули.

Обикновено сърдечният пулс започва в дясното предсърдие в група от специални сърдечни клетки, наречени синоатриален (или синусов) възел. Тези клетки действат като пейсмейкър за сърцето.

Сърдечният пейсмейкър изпраща електрически сигнал (импулс), който се разпространява по цялото сърце по електрически пътища. Тези пътища предават сигнала от горната към долната камери на сърцето, което кара сърдечния мускул да се свива. 

Редовните, ритмични електрически сигнали поддържат сърцето да изпомпва кръв към белите дробове и тялото. Това е причината да отбележим, че електрическите сигнали са в основата на сърдечните функции и без тях то не може да функционира. 

Как да минимизирате риска от увреждане на сърцето – мерки за превенция

Както с много други неща в живота, малките крачки и промени са определящи по отношение на сърдечното здраве (и не само него).

Малките промени в начина на живот могат да допринесат за здравето на сърцето ни: 30 минути активност на ден, отказването от тютюнопушене и здравословното хранене може да помогнат за предотвратяване на сърдечни заболявания и инсулт.

Ако пушите цигари със сигурност сте наясно, че рискът за сърдечно увреждане при вас е по-голям. Отказването от тютюнопушене е една от първите стъпки, които може да предприемете за опазване на най-важния си орган (макар да е спорно дали мозъкът също не е толкова важен за нас).

Намаляването на солта в диетата, консумацията на плодове и зеленчуци, редовната физическа активност и избягването на алкохол освен по поводи са още мерки, които намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. 

В допълнение, лекарственото лечение на диабет, хипертония и високи липиди в кръвта може да е необходимо за намаляване на сърдечно-съдовия риск и предотвратяване на инфаркти и инсулти. Погледнато в по-мащабен план трябва да се разработват здравни политики, които създават благоприятна среда за осигуряване на здравословен избор на храни и среда за спортни активности. Именно усилия в тази посока са от съществено значение за мотивиране на хората да приемат и поддържат здравословно поведение в дългосрочен план.

От гледна точка на индивидуално поведение, може също така да редуцирате употребата на аспирин, бета блокери, статини и други ненужни лекарства. Винаги преди да ги приемате се консултирайте с лекар и споделете какви други лекарства имате.

Любопитен факт: Шестата цел в Глобалния план за действие за NCD изисква намаляване на 25% в световен мащаб на повишеното кръвно налягане до 2025-та година.

Повишеното кръвно налягане е водещият рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания. Глобалното разпространение на повишено кръвно налягане (дефинирано като систолно и / или диастолично кръвно налягане над или равно на 140/90 mmHg) при възрастни на възраст 18 години и повече е около 24,1% при мъжете и 20,1% при жените през 2015 г. 

Глобалният план за превенция и контрол на незаразни болести е достъпен тук. В приложение номер 3 (Appendix 3) ще откриете полезна информация за научно проверени и доказани мерки за контрол и превенция. 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ