ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Тайната на кокосовото масло: Каприлова киселина с антибактериално и противогъбично действие

Кокосовото масло се превърна в една от най-горещите и устойчиви тенденции в областта на здравословното хранене през последните няколко години. С множество възможности за употреба както в кулинарията, така и в козметичната грижа, кокосовото масло се вписва лесно във всеки режим на хранене, а какви десерти могат да се приготвят с него… Кекс, бисквити и бонбони са само няколко примерни идеи за вдъхновение.

Това масло има заслужено място в здравословния начин на живот и хранене поради съдържанието си на някои полезни мазнини. Кокосовото масло е подходящо за готвене, сотиране, печене, като овлажнител за кожата и за други цели. Също така кокосовото масло е признато за това, че има лечебни свойства, особено като антимикробен агент, тъй като съдържа каприлова киселина. 

В статията ще разгледаме ползите и възможните противопоказания за прием на каприловата киселина и самото кокосово масло, включително източници и препоръчителна дозировка. 

Какво представлява каприловата киселина?

Макар че е наситена мастна киселина, каприловата киселина (наричана също октанова киселина) е благотворна за здравето. Тя съдържа осем въглеродни атома, което я прави средноверижна мастна киселина (MCFA). Заедно с каприновата (С10) и лауриновата киселина (С12), каприловата киселина е една от трите основни мастни киселини, намиращи се в кокосовото масло. 

Веригите на мастните киселини са изградени от въглеродни атоми, като мастните киселини с по-дълга верига съдържат повече въглеродни атоми. В резултат на тази разлика в химическата структура, средноверижните мастни киселини се разграждат по-бързо. Това съответно води до по-бързо производство на енергия и по-малка степен на съхранение в тялото. Поради това каприловата киселина (или C8 MCT) може да помогне за поддържане на телесното тегло по-добре в сравнение с дълговерижните триглицериди, които, когато се консумират в излишък, се съхраняват като телесна мазнина.

MCT имат способността да преминават през двойната митохондриална мембрана много бързо и за разлика от други мастни киселини, те не изискват L-карнитин да влезе в митохондриите. В резултат на това те са в състояние да осигурят на тялото незабавна енергия. Този процес води до увеличено производство на ацетил-КоА, който се разпада на кетони. 

Бързото образуване на кетони позволява достъп до незабавна енергия, подобрена мозъчна функция и по-високо спортно представяне по време на тренировки. Кетоните са предпочитан енергиен източник и от мозъка, като не водят до инсулинови скокове, характерни за консумацията на въглехидрати.

Едно от основните предимства на MCT, е, че те се усвояват лесно и не изискват производството и използването на жлъчка, както много други масла. В резултат на това MCT са отличен източник на енергия за хора, които имат чернодробни проблеми или проблеми с жлъчния мехур, както и при състояния, водещи до малабсорбция на хранителни вещества (например болест на Крон).

Каприловата киселина и изследвана най-вече за своите противовъзпалителни, антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства. Често се препоръчва от холистични и функционални здравни специалисти за проблеми от различно естество: 

 • При необходимост от осигуряване на повече енергия (активно спортуващи, състезатели);
 • Като част от програма за редуциране на теглото и стопяване на излишни мазнини;
 • Като средство за подобряване на антиоксидантната защита на организма;
 • При необходимост от намаляване на възпалението в организма;
 • При борба с бактерии, дрожди и вируси, нарушаващи защитните механизми и отслабващи имунната система на тялото;
 • За подобряване на когнитивната функция и умствена яснота;
 • В подкрепа на стабилността на кръвната захар;
 • За намаляване на глада и засилване на ползите от кетозата.

Най-важните ползи на каприловата киселина за здравето

Притежава антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства

Предимствата на каприловата киселина включват антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства. Тя дава естествен тласък на имунната система, като подпомага баланса на полезните и вредните бактерии в тялото за намаляване на възпалението, намаляване на риска от алергии и подобряване на хормоналното здраве.

Каприловата киселина като враг на Candidа

Предимствата на каприловата киселина включват способността да се бори със свръхрастеж на кандида в червата. Симптомите на този проблем включват запек, умора, синдром на раздразнените черва и подуване на корема. Чрез естествената борба с дрождите ползите от каприловата киселина включват способността за детоксикация на храносмилателния тракт и ускоряване на оздравяването. 

Изследванията показват, че когато се приема през устата (перорално), каприловата киселина може да помогне за бързо намаляване на симптомите, свързани с вирусни и гъбични инфекции, включително кандида и хламидия. 

Заличаване на акне и кожни инфекции

Благодарение на своите антибактериални и антимикробни свойства, каприловата киселина може да помогне за предотвратяване на акне и други кожни проблеми. Тя действа, като убива вредните бактерии по кожата, които причиняват пъпки, възпаления и инфекции. Предимствата на каприловата киселина включват и способността да подобрява здравето на косата. Кокосовото масло за коса например може да помогне за естественото подхранване и овлажняване на сухата и увредена коса.

Благоприятно действие при възпалителни храносмилателни разстройства

Предимствата на каприловата киселина включват способността да помага за лечение на храносмилателни разстройства, свързани с възпаление, включително болестта на Крон. Проучванията показват, че средноверижните триглицериди в кокосовото масло могат да помогнат в борбата с възпалението и да намалят симптомите на заболяването, като подуване на корема, болка и нарушения на чревната функция. Средноверижните триглицериди също помагат за защита на лигавицата на червата срещу вредни токсини, които причиняват възпаление.

Намалява апетита и подпомага регулирането на теглото

Включването на каприлова киселина от храни или хранителни добавки може да е добра идея, ако искате да отслабнете по здравословен начин. Изследванията показват, че хората с наднормено тегло и затлъстяване са успели да загубят повече тегло по-ефективно, имали са повече енергия и са консумирали по-малко калории, след като са били на диета с по-високо съдържание MCT, включително каприлова киселина. 

Как да си набавите каприлова киселина

Някои от най-добрите източници на каприлова киселина са животински и растителни продукти като кокос и кокосово масло, краве мляко, както и човешката кърма. Като допълнителен източник може да се приема продуктът Мега МСТ/Mega MCT - 500 ml, който осигурява чисто кокосово масло с 99% съдържание на каприлова киселина. Каприловата киселина в Мега МСТ може да бъде полезна за хората, които следват диета с ниско съдържание на въглехидрати и търсят източник на енергия преди тренировка. Може също да бъде полезна добавка, ако регулирате приема на въглехидрати и следвате специфични период на изчерпване на гликоген. 

Няма конкретни универсални указания за оптимална доза каприлова киселина. Някои проучвания, изследващи ефекта на каприловата киселина върху медицински проблеми като болестта на Алцхаймер, са използвали дози до 20 г на ден без никакви неблагоприятни ефекти. В Мега МСТ 1 с.л. осигурява 14.85 мл. каприлова киселина, като продуктът е без никакви алергени - не съдържа соя, глутен, лактоза, риба, яйца, други животински продукти.

Въпреки че все още са необходими повече изследвания, за да се потвърдят потенциалните ѝ употреби, изследванията показват, че каприловата киселина има множество положителни свойства. Сред тях се открояват антибактериално и антиоксидантно действие за борба с възпалението, свързаният с възрастта когнитивен спад, включително болестта на Алцхаймер, аутизъм и проблеми с храносмилателната система. 

Използвани ресурси

 1. Jadhav, A., Mortale, S., Halbandge, S., Jangid, P., Patil, R., Gade, W., Kharat, K., & Karuppayil, S. M. (2017). The Dietary Food Components Capric Acid and Caprylic Acid Inhibit Virulence Factors in Candida albicans Through Multitargeting. Journal of medicinal food, 20(11), 1083–1090. https://doi.org/10.1089/jmf.2017.3971 
 2. Zhang, X., Xue, C., Xu, Q., Zhang, Y., Li, H., Li, F., Liu, Y., & Guo, C. (2019). Caprylic acid suppresses inflammation via TLR4/NF-κB signaling and improves atherosclerosis in ApoE-deficient mice. Nutrition & metabolism, 16, 40. https://doi.org/10.1186/s12986-019-0359-2
 3. Bae, Y. S., & Rhee, M. S. (2019). Short-Term Antifungal Treatments of Caprylic Acid with Carvacrol or Thymol Induce Synergistic 6-Log Reduction of Pathogenic Candida albicans by Cell Membrane Disruption and Efflux Pump Inhibition. Cellular physiology and biochemistry : international journal of experimental cellular physiology, biochemistry, and pharmacology, 53(2), 285–300. https://doi.org/10.33594/000000139 
 4. Altinoz, M. A., Ozpinar, A., & Seyfried, T. N. (2020). Caprylic (Octanoic) Acid as a Potential Fatty Acid Chemotherapeutic for Glioblastoma. Prostaglandins, leukotrienes, and essential fatty acids, 159, 102142. https://doi.org/10.1016/j.plefa.2020.102142 
 5. Page KA, Williamson A, Yu N, et al. Medium-Chain Fatty Acids Improve Cognitive Function in Intensively Treated Type 1 Diabetic Patients and Support In Vitro Synaptic Transmission During Acute Hypoglycemia. Diabetes. 2009;58(5):1237-1244.
 6. Omura, Y., O'Young, B., Jones, M., Pallos, A., Duvvi, H., & Shimotsuura, Y. (2011). Caprylic acid in the effective treatment of intractable medical problems of frequent urination, incontinence, chronic upper respiratory infection, root canalled tooth infection, ALS, etc., caused by asbestos & mixed infections of Candida albicans, Helicobacter pylori & cytomegalovirus with or without other microorganisms & mercury. Acupuncture & electro-therapeutics research, 36(1-2), 19–64. https://doi.org/10.3727/036012911803860886 
 7. Hainer V, Kunesová M, Stich V, Zák A, Parizková J. [The role of oils containing triacylglycerols and medium-chain fatty acids in the dietary treatment of obesity. The effect on resting energy expenditure and serum lipids]. Cas Lek Cesk. 1994 Jun 13;133(12):373-5. Czech. PMID: 8069895 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ