ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

„Тиха нощ, спокойна нощ” - Или как да се предпазим от стреса и депресията по време на празниците

Вай-вълшебното време от годината – Коледа – може да се окаже и доста натоварено и стресиращо за много от нас. Камарата от задължения, която ни се струпва в този период, събиранията с роднини, финансовите затруднения след грандиозните покупки на подаръци, както и прекаляването с храни и напитки често води до стрес, отпадналост и дори депресия.

Помнете, че най-важното нещо за преодоляване на това състояние е да се заредите с добро настроение и любими хора, но ето още няколко съвета, които биха ви били от полза:

  1. Не се старайте да сте перфектни! Това, че домът ви ще е леко разхвърлян или че вечерята няма да ви се е получила идеално, не е болка за умиране. Има далеч по-важни неща, обръщайте внимание на тях, а не на дреболиите. Съсредоточете се върху времето, което ще отделите на близките си, а и на вас самите. Освен това се примирете с мисълта, че не можете да угодите на всички, затова оставете опитите да бъдете перфектни и в това отношение.
  2. Правете физически упражнения! Опитайте се да се разхождате на открито, най-добре сред  природата или поне в близкия парк, нищо че навън е студено. Хладният въздух „проветрява” мислите ни, а ритъмът и повтарящите се движения успокояват. Карайте колело. Правете също така упражнения вкъщи или във фитнеса. Всичко това, освен че ви държи в добра физическа форма, подобрява и качеството на съня. Научни изследвания са установили, че тренировките подобряват настроението и то за цели 12 часа
  3. Ограничете харченето! Всички искаме да направим подаръци на близките си хора, но това съвсем не означава да се впускаме в безумни харчове. Подаръците може да са съвсем скромни и символични, важното е да са от сърце. Например просто картичка с хубаво послание, ръчно направена играчка за елхата или кутия сладки, приготвени от вас са също толкова ценни, колкото и скъпите подаръци, купени от бутиците.
  4. Винаги намирайте свободно време за себе си! Не претрупвайте графика си. Направете така, че от време на време и да си почивате. Останалите ще се справят и без вас. Отделяйте няколко пъти по 15 мин. (поне) на ден да останете сами със себе си, без други хора наоколо и без шум. Само вие и мислите ви. А ако успеете да изгоните дори и тях (мислите) – още по-добре.
  5. Дистанцирайте се от хора, които ви натоварват! Избягвайте срещи с хора, които излъчват отрицателна енергия или които просто твърде много говорят и натрапват присъствието си. Знаем, че не е лесно да кажеш „НЕ”, но понякога се налага и ако се научим да го правим бихме си спестили много главоболия.
  6. Експериментирайте! Хубаво е човек да съхранява и да предава на децата си традициите. Но пък експериментирането с нещо ново е забавно, а забавлението е най-добрият лек срещу умората и депресията. Можете да съчетаете традициите с новаторството. Експериментирайте в кухнята, в украсата на дома, в подаръците, в облеклото си, изобщо във всичко, което ще повдигне настроението и духа ви.
  7. „Лудувайте” в спалнята! Това подобрява имунитета, убива стреса и повишава самочувствието. Оргазмите увеличават ендорфините (естествени болкоуспокояващи) и увеличават нивата на окситоцин, който насърчава здравия сън.
  8. Поглезете се с масаж! Дали ще отидете на професионален масажист или ще помолите партньора до вас да ви направи лек масаж, това при всички случаи ще ви подейства изключително разтоварващо. В краен случай може и сами да си помогнете, като например леко натиснете в продължение на 30 секунди месестата част на ръката между палеца и показалеца. Тази точка се нарича Хоку в традиционната китайска медицина. Приситкайки я, ще намалите напрежението в горната част на тялото.
  9. Мислете позитивно! Негативните мисли са тези, които предизвикват стреса. Концентрирайте се само върху хубавите моменти и се забавлявайте. Гледайте оптимистично на всичко и ще се справите с всяко предизвикателство.
  10. Хранете се здравословно! Не се отдавайте на прекомерна лакомия по време на „вкусните” празници. Консумирайте леки и полезни храни. Не прекалявайте и с питиетата. Разбира се това е време, в което някои ограничения могат да паднат и да си позволите разни изкушения, но имайте мярка във всичко. Поддържайки физическото си здраве, вие правите същото и с психичната и емоционалната си стабилност. Приемайте повече храни, богати на витамини, особено витамин D (който повишава ефективността на имунната система като цяло), на магнезий (който е естествен антидепресант) и на други важни за организма ни микроелементи.

И най-важното – усмихвайте се! Искрено. Усмивката е най-хубавото украшение и най-дълготрайната гаранция за незабравимо изживяване на всички празници.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ