ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Тироид Код и Акти Дим - натурални продукти при хормонален дисбаланс

Ако имате заболяване на щитовидната жлеза, не е тайна, че упражненията и здравословната диета могат да помогнат изключително много за управление на симптомите и подобряване на здравето ви.  На всеки може да се случи да изпита симптоми като умора, наддаване или загуба на тегло и проблеми със съня в резултат на стрес или други причини. Но тези често срещани симптоми може да сочат и за проблем с най-важния ендокринен орган с вътрешна секреция - щитовидната жлеза.

Хипертиреоидизъм: метаболизъм на високи обороти

За хората с диагноза „хипертиреоидизъм“ (често причинено от болестта на Грейвс), прекомерната физическата активност може по-скоро да навреди вместо да помогне. 

Проявите на хипертиреоидизъм включват непоносимост към топлина, треперене, безпокойство, безсъние и диафореза. Увеличението на основния метаболизъм от хормоните на щитовидната жлеза се дължи на повишената консумация на кислород и производството на топлина в телесните тъкани. Следователно, хората с тази диагноза може да са по-уязвими от топлинни заболявания. Възможно е да се стигне и до нежелана загуба на тегло, въпреки адекватното хранене, повишен апетит и подобно на хипотиреоидизъм, забележимо намаляване на общата сила. 

Субклиничният хипертиреоидизъм показва сърдечно-съдови ефекти като тахикардия, повишен риск от аритмии, камерна хипертрофия и намалена систолна ефективност при спортуване и намален толеранс към упражненията. Тези признаци може да доведат до увеличаване на сърдечно-съдовата заболеваемост и смъртност, наблюдавани при хора с хиперфункция. Има също доказателства, че субклиничният хипертиреоидизъм може да ускори развитието на остеопороза, което е още един сериозен риск за здравето. 

Хипотиреоидизъм: метаболизъм на ниски обороти

Субклиничният хипотиреоидизъм се определя като повишени стойности на TSH на щитовидната жлеза и свободни хормони на щитовидната жлеза в рамките на нормалните стойности. Въпреки че състоянието може да отшуми или да остане непроменено, в рамките на няколко години при някои пациенти се развива явен хипотиреоидизъм, с ниски нива на свободен T4, както и повишено ниво на TSH. Вероятността това да се случи се увеличава с повишаване на TSH и откриваеми антитиреоидни антитела.

Лицата с установен хипотиреоидизъм (често причинен от автоимунен тиреоидит на Хашимото) също трябва да бъдат предпазливи по отношение на храненето и физическата активност. Намалената функция на щитовидната жлеза кара сърдечната честота да се забави, така че практикуването на спорт трябва да започне постепенно и с леко натоварване, заедно с прием на медикаменти и пълноценна диета.

Намаленото количество метаболитно активен хормон на щитовидната жлеза може да повлияе на контрактилитета на сърцето, намалявайки количеството кръв, което сърцето изпомпва при всеки удар. Засегната е и фазата на релаксация на сърцето, което може да доведе до диастолна дисфункция. Доказано е също, че хипотиреоидизмът намалява количеството азотен оксид в стените на съдовете, което води до преждевременното им втвърдяване. Още по-важно е това, че сърдечната честота се модулира от хормона на щитовидната жлеза, така че намаляването на метаболитно активния хормон на жлезата може да повлияе на сърдечната честота с до 10 удара в минута в някои случаи.

Хранене при хипертиреоидизъм и хипотиреоидизъм

Независимо дали се притеснявате, че щитовидната ви жлеза може да е свръхактивна или недостатъчно активна, има какво да направите във връзка с храненето си. На първо място е важно да набавите правилните хранителни вещества и да избягвате определени храни, които могат да влошат състоянието. Нека разгледаме отблизо какво трябва (и не трябва) да ядете, за да поддържате здрава щитовидна жлеза и балансиран метаболизъм.

Храни, необходими за осигуряване на адекватно производство на хормони на щитовидната жлеза

Уверете се, че приемате достатъчно йод в диетата си. Йодът е от съществено значение за производството на хормони на щитовидната жлеза, Т3 и Т4. Диетата с недостиг на йод може да доведе до хипотиреоидизъм или да го изостри. Около 150 μg (микрограма) е установената допустима дневна доза йод за възрастни, а за деца варира около 110-120 μg. 

Осигуряването на адекватен прием на основни хранителни вещества като цинк и селен е задължително. Цинкът се съдържа в ядките, месото, тиквените семки и други. Храните богати на селен включват пиле, яйца, риба, бобови растения, грах. 

Ако искате да подкрепите дейността на щитовидната жлеза, яжте храни като черупчести, водорасли и кокосово масло и избягвайте простите захари. Като цяло здравословната диета трябва да включва сложни въглехидрати и да съдържа около 15-20 гр. фибри дневно. Също така, уверете се, че пиете много вода всеки ден. Добрата хидратация е от ключово значение за правилната метаболитна функция, детоксикация и прочистване на тялото.

Храни, които могат да инхибират производството на хормони на щитовидната жлеза

Може да се изненадате от това, което ще ви кажем. Някои храни, които се считат за здравословни в един аспект, биха могли да забавят метаболизма ви, а това ги прави не толкова здравословни в настоящия контекст. Имаме предвид няколко вида храни и напитки – кръстоцветните зеленчуци и някои напитки като кафе.

Кръстоцветните зеленчуци като карфиол, зеле, брюкселско зеле и броколи съдържат гоитрогени - вещества, които могат да нарушат функцията на щитовидната жлеза. Ако обаче са добре сготвени, тези вещества се инактивират. Въпреки това, такива зеленчуци трябва да се консумират с мярка. Ако пък консумацията им не се отразява добре на храносмилателната ви система или бъбреците, то изключете ги от менюто си.

Освен това, кофеиновите напитки като кафе, чай, както и зелен чай също могат да попречат на секрецията на хормони на щитовидната жлеза. Поради това се препоръчва по-ограничена консумация на тези продукти. Преработените храни също трябва да се избягват поради излишното съдържание на натрий в тях, докато соята и глутенът са допустими в малки количества и само ако нямате непоносимост към тях.

Много често при заболявания на щитовидната жлеза в процеса на диагностика се установява висока чревна пропускливост и проблеми с червата като цяло. Това е много важен фактор, който не трябва да се пренебрегва, защото разнообразието на чревния микробиом е задължително за силен имунитет и оптимално храносмилане. Това означава, че ви трябват здравословни чревни бактерии и възстановяване на разнообразието на пробиотици в микробиома. Освен тях са важни още храносмилателните и протеолитичните ензими за оптимална абсорбция на хранителните вещества. Всичко това може да постигнете чрез старателно сдъвкване на храната, което естествено стимулира секрецията на храносмилателните ензими, хапване на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, както и чрез допълнителен прием на хранителни добавки, съдържащи пробиотици или ензими.

Тироид Код и Акти Дим - натурални продукти при хормонален дисбаланс 

Що се отнася до храната, вече изяснихме някои основни постановки, а относно хранителните добавки също има какво да предложим.

Тироид Код е с натурален състав и осигурява най-ценните компоненти за щитовидно здраве, като Л-тирозин, екстракти от ашваганда и шизандра, витамин В2, цинк, манган, селен, витамин В12 и други. Това е нашата формула за баланс на щитовидните хормони и възстановяване на енергията и здравословния метаболизъм. Може да се приема при хиперфункция по посочената схема в меню „Прием“; 

Тироид Код с Йод е същата премиум формула за щитовидно здраве, но с добавен микроелемента йод. Тироид Код с Йод подпомага организма при хипофункция и умора, липса на енергия и хормонален дисбаланс. Съдържанието на йод в 1 капсула е 75 микрограма, а в 2 за оптимален дневен прием е 150 микрограма. Заедно с другите екстракти, витамини и минерали, Тироид Код с Йод осигурява цялостна грижа за щитовидната жлеза и нейното здраве;

Акти Дим подпомага нормалните хормонални нива и метаболизма. Съдържа ди-индолил метан, от тук и съкращението „дим“. Това вещество е силен антиоксидант и помага за възстановяване на хормоналния баланс, помага и за облекчаване на тежкия ПМС при жените.

Независимо дали щитовидната жлеза произвежда твърде много или твърде малко хормони Т3 и Т4, тази информация ще ви помогне да разберете как да коригирате диетата си, за да подобрите функцията и метаболизма на щитовидната жлеза. Разбира се, най-доброто решение е квалифицирана лекарска помощ и адекватна диагностика, която да начертае пътя за индивидуално лечение и терапия.

Използвани ресурси 

  1. Adlin V. Subclinical hypothyroidism: deciding when to treat. Am Fam Physician. 1998 Feb 15;57(4):776-80. PMID: 9491000.
  2. Larson-Meyer DE, Gostas DE. Thyroid Function and Nutrient Status in the Athlete. Curr Sports Med Rep. 2020 Feb;19(2):84-94. doi: 10.1249/JSR.0000000000000689. PMID: 32028353.
  3. Fatourechi V. Subclinical hypothyroidism: an update for primary care physicians. Mayo Clin Proc. 2009;84(1):65-71. doi:10.1016/S0025-6196(11)60809-4
  4. Biondi B, Cappola AR, Cooper DS. Subclinical Hypothyroidism: A Review. JAMA. 2019;322(2):153–160. doi:10.1001/jama.2019.9052

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ