ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Топ 3 хранителни вещества за борба с възпалението и автоимунитета

Възпалението е в основата на всички хронични и автоимунни заболявания, вариращи от ревматоиден артрит до метаболитен синдром и диабет, до невродегенеративни разстройства и когнитивен спад. С нарастващите нива на възпаление, дължащи се на непълноценна диета, заседнал начин на живот и бедни на хранителни вещества почви, нарастват нивата на тези автоимунни и хронични заболявания на ниво население. 

Днес около един на всеки 10 души е засегнат от автоимунни заболявания, като жените са по-засегнати от мъжете. Изследването на Oxford University, публикувано в The Lancet, също така разкрива социално-икономически, сезонни и регионални различия между няколко автоимунни заболявания сред граждани на Обединеното кралство. 

В основата на борбата, или по-точно лечението, на тези заболявания стои противовъзпалителното хранене, но и спортът, както и необходимите лекарства. Ние сме компетентни и можем да дадем съвети относно противовъзпалителното хранене и донякъде - за спорта, а за другите неща може да се търси специализирана медицинска консултация, каквато има в Detox Center например. Там подходът към здравето е холистичен и напълно индивидуален.

И така, преминаваме по същество към темата, а именно кои са най-ефективните хранителни вещества за борба с възпалението и автоимунитета и какви са техните ползи.

Какъв процес е възпалението?

Възпалението е защитен механизъм на тялото срещу вредни стимули, като патогени или наранявания. Това е жизненоважен процес, който помага за заздравяването на рани и предпазва от инфекции. Въпреки това, когато възпалението стане хронично, то може да допринесе за различни здравословни проблеми, включително автоимунни заболявания.

А какво се случва в тялото, за да задейства възпалението? Когато тялото разпознае нараняване или инфекция, то освобождава химикали, които задействат имунната система или да излекува увредената тъкан, или да се пребори с чужди патогени. След като раната е излекувана или инфекцията е победена, тялото сигнализира на имунната система да спре възпалителния процес. Но в случаите, когато заплахата за тялото е постоянна - или се възприема като постоянна - тези възпалителни процеси никога не спират. Вместо това, тялото продължава да поддържа постоянен процес на възпаление, или наречен още хронично възпаление.

Повече за хроничното възпаление

Докато острото възпаление е необходима и краткотрайна реакция, хроничното възпаление е продължаващо възпаление, което може да продължи седмици, месеци или дори години. Може да бъде предизвикано от фактори като дългосрочно излагане на дразнители, автоимунни състояния или избор на начин на живот, като лоша диета и липса на упражнения.

Хроничното възпаление е свързано с различни здравословни проблеми, включително автоимунни заболявания, сърдечно-съдови заболявания, рак и метаболитни нарушения. За разлика от острото възпаление, хроничното възпаление може да бъде вредно, тъй като води до увреждане на тъканите и дисфункции в различни системи на тялото.

Разбирането на двойствената природа на възпалението – неговата защитна роля в остри ситуации и потенциалната му вреда, когато е хронично – е от съществено значение. Възпалението е мощен и динамичен процес, предназначен да опази нашето здраве, но неговият баланс и регулиране имат решаваща роля за предотвратяване на вредни ефекти върху тялото.

Какво е автоимунно заболяване и автоимунен процес?

Автоимунните заболявания възникват, когато имунната система погрешно атакува здрави клетки и тъкани. Това се случва поради срив в способността на тялото да прави разлика между себе си и чужди организми. Резултатът е хронично възпаление, увреждане на тъканите и редица автоимунни състояния, от ревматоиден артрит до лупус и други.

Как протича автоимунният процес?

Развитието на автоимунно заболяване включва серия от сложни стъпки в рамките на имунната система:

 • Загуба на толерантност: Автоимунните заболявания обикновено започват, когато имунната система загуби способността си да разпознава определени компоненти от телесните тъкани като „себе си“. Вместо това ги идентифицира като чужди или вредни. Тази загуба на толерантност може да се дължи на генетични предразположения, фактори на околната среда или комбинация от двете.
 • Производство на автоантитела: В отговор на погрешното идентифициране на „себе си“ като заплаха, имунната система произвежда автоантитела. Автоантителата са антитела, които се насочват и атакуват собствените тъкани и клетки на тялото, което води до възпаление и увреждане.
 • Възпаление: Тъй като автоантителата атакуват здрави тъкани и клетки, възниква възпаление. Възпалението е отличителен белег на автоимунните заболявания и играе централна роля в свързаните симптоми и увреждане на тъканите.
 • Увреждане на органи или тъкани: Продължаващата автоимунна атака може да доведе до увреждане на определени органи или тъкани, в зависимост от вида на автоимунното заболяване. Например при ревматоидния артрит се засягат предимно ставите, докато при системния лупус еритематозус (SLE) могат да бъдат засегнати множество органи и системи.
 • Симптоми: Автоимунните заболявания могат да се проявят с широк спектър от симптоми, в зависимост от засегнатите тъкани или органи. Честите симптоми включват болки в ставите, кожни обриви, умора и системно възпаление.

Полезни хранителни вещества за борба с възпалението и автоимунитета

Омега-3 мастни киселини (EPA и DHA)

Омега-3 мастните киселини са група основни полиненаситени мазнини, които са от решаващо значение за цялостното здраве. В рамките на семейството на Омега-3, ейкозапентаеновата киселина (EPA) и докозахексаеновата киселина (DHA) привлякоха значително внимание заради своите мощни противовъзпалителни свойства.

 • Противовъзпалителни ефекти: EPA и DHA са обстойно изследвани за способността им да намаляват възпалението в тялото. Те действат чрез инхибиране на производството на провъзпалителни молекули, наречени ейкозаноиди. Като прекъсват тези възпалителни пътища, EPA и DHA спомагат за смекчаване на хроничното възпаление, което е обща характеристика на автоимунните заболявания.
 • Регулиране на имунната система: Тези Омега-3 мастни киселини играят критична роля в регулирането на имунната система. Те помагат за балансиране на имунния отговор, като насърчават овладяване на възпалението и предотвратяват прекомерни имунни реакции, наблюдавани при автоимунни състояния. Този балансиран имунен отговор е от съществено значение за предотвратяване на имунната система да атакува погрешно здрави тъкани.
 • Специфични ползи: Изследванията показват, че EPA и DHA могат да бъдат от полза за хора с автоимунни заболявания като ревматоиден артрит, системен лупус еритематозус и възпалително заболяване на червата. Те могат да помогнат за намаляване на симптоми като болка и възпаление на ставите, да подобрят функцията на ставите и да поддържат цялостното благосъстояние.
 • Хранителни източници: Мазната риба като сьомга, скумрия и сардини са отлични естествени източници на EPA и DHA. Освен това добавките с омега-3, като ферментиралото масло от черен дроб на треска на Green Pasture може да осигури оптимален прием на тези незаменими мастни киселини. Този продукт е забележителен и поради още една причина - съдържа витамините А, D, K, които също имат важно значение за здравето.

Куркумин (екстракт от куркума) 

Куркуминът е биоактивно съединение, намиращо се в куркумата, ярко жълта подправка, често използвана в индийската кухня. Той е получил признание със своите впечатляващи противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Ето повече и за тях:

 • Противовъзпалителен ефект: Куркуминът е известен със способността си да инхибира множество възпалителни пътища в тялото. Той блокира активността на молекулите, които насърчават възпалението, което го прави ценен инструмент за управление на хронично възпаление, свързано с автоимунни заболявания.
 • Имунна модулация: Куркуминът също проявява имуномодулиращи ефекти. Той може да регулира активността на имунните клетки, като им попречи да предприемат прекомерни атаки върху здравите тъкани. Този имунен баланс е от решаващо значение за превенцията и управлението на автоимунитета.
 • Широкообхватни ползи: Проучванията показват, че куркуминът може да бъде полезен при различни автоимунни състояния, включително ревматоиден артрит, множествена склероза и псориазис. Неговите противовъзпалителни и имуномодулиращи свойства го правят обещаващо естествена средство за тези, които търсят облекчение от автоимунните процеси.

За да включите куркумин в диетата си, помислете за добавяне на куркума към ястията си или се наслаждавайте на чайове на основата на куркума. Въпреки това, за терапевтични цели, куркуминовите добавки са още една възможност и могат да осигурят стандартизирани дози от това мощно съединение. Предлагаме ви Премиум Куркумин в този случай.

Масло от черен кимион

Маслото от черен кимион, получено от семената на растението Nigella sativa, придоби популярност заради потенциалните си ползи за здравето, включително противовъзпалителните си свойства. Въпреки че не е лек за автоимунни заболявания, някои хора съобщават за облекчаване на определени симптоми чрез употребата на масло от черен кимион. 

Подобно на куркумина, маслото от черен кимион има почти невероятна гама от терапевтични свойства. Той е антиоксидант, противовъзпалително, имуномодулиращо, противораково, невропротективно, антимикробно, антихипертензивно, кардиопротективно, антидиабетно, гастропротективно (защитава червата), нефропротективно (защитава бъбреците) и хепатопротективно средство (защитава черния дроб). 

Освен това е мощен антимикробен агент с активност срещу бактерии, вируси, паразити, червеи и гъбични патогени. Това обяснява защо е бил използван, както в традиционната, така и в съвременната медицина, за толкова много различни заболявания/състояния - от астма и инфекции на горните дихателни пътища до автоимунни заболявания до когнитивни разстройства и разстройства на настроението, метаболитни и сърдечно-съдови заболявания до рак. 

Днес маслото от черен кимион е най-разпространеният начин за осигуряване на ползите му. Съдържа тимохинон (TQ), тимол, карвакрол, р-цимен, нигелидин, нигелицин и α-хедерин и мастни киселини, които са отговорни най-вече за неговите фармакологични ефекти и терапевтични ползи. Повече информация за тях прилагаме в следващия параграф:

 • Имуномодулиращи ефекти: Някои изследвания показват, че маслото от черен кимион може да помогне за регулиране на реакцията на имунната система. Това може да бъде от полза за предотвратяване на прекалена реакция на имунната система или неправилно насочване към здрави клетки и тъкани.
 • Облекчаване на болката: Съобщава се, че маслото от черен кимион помага за облекчаване на болката, свързана с различни възпалителни състояния, включително артрит и болки в ставите, потенциално подобрявайки качеството на живот на хора с автоимунни заболявания.
 • Антиоксидантна активност: маслото от черен кимион е богато на антиоксиданти, които могат да помогнат за неутрализиране на вредните свободни радикали в тялото. 

Подобрено храносмилателно здраве: Някои хора с автоимунни заболявания могат да изпитат храносмилателни проблеми. Маслото от черен кимион традиционно се използва за поддържане на здравето на храносмилането и може да помогне за облекчаване на симптоми като подуване на корема и лошо храносмилане.

Източници 

Incidence, prevalence, and co-occurrence of autoimmune disorders over time and by age, sex, and socioeconomic status: a population-based cohort study of 22 million individuals in the UK https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(23)00457-9/fulltext 

Calder, P. C. (2015). Marine omega-3 fatty acids and inflammatory processes: Effects, mechanisms and clinical relevance. Biochimica et Biophysica Acta (BBA)-Molecular and Cell Biology of Lipids, 1851(4), 469-484.

Hewlings, S. J., & Kalman, D. S. (2017). Curcumin: A Review of Its Effects on Human Health. Foods, 6(10), 92.

Lerner, A., Jeremias, P., & Matthias, T. (2015). The World Incidence and Prevalence of Autoimmune Diseases Is Increasing. International Journal of Celiac Disease, 3(4), 151-155.

Rosen, C. J. (2019). Omega-3 Fatty Acids and Skeletal Health. Nutritional and Therapeutic Interventions for Diabetes and Metabolic Syndrome, 73-86.

Salminen, A., Kaarniranta, K., & Kauppinen, A. (2016). Inflammaging: disturbed interplay between autophagy and inflammasomes. Aging, 8(3), 437-441.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ