ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Топлинен удар. Бъдете подготвени

Повечето от нас харесват топлото време, но когато летните жеги станат непоносими и продължат с дни, това може да доведе до редица здравословни рискове. Предразположеността към прегряване е индивидуално за всеки и може да се дължи на различни фактори, като общото здравословно състояние и времето, което сме прекарали на слънце в горещините. Децата, възрастните хора, както и страдащите от хронични заболявания трябва да внимават особено много за рисковете от горещото време и са най-застрашени от топлинен удар (последната и най-тежка форма на прегряване на тялото).

Какво да правим при симптоми на топлинен удар?
Състоянието на прегряване на тялото се характеризира с редица симптоми, които могат да включват учестен пулс, затруднено дишане, зачервяване на тялото, гадене и повръщане, липса на ориентация и припадъци.

При оказване на първа помощ пострадалият трябва да бъде охладен. За целта е наложително да намерим прохладно и добре проветриво място, където пострадалия може да легне с отпуснати дрехи. Важно е да следим температурата на пострадалия, при леки форми на топлинен удар можем да помогнем на пострадалия като го напръскаме с вода или  поставим лед под мишниците или на челото, но не и върху главата.

Ако температурата продължава да бъде висока и симптомите на пострадалия се влошават, незабавно трябва да потърсим специализирана лекарска помощ.

Как да се предпазим от топлинен удар?

За да се предпазим от топлинен или слънчев удар, преди всичко трябва да планираме добре своите излизания в най-горещите части на деня. Плажът и излизанията навън не са препоръчителни в часовете между 11 и 4 следобед, ако все пак се наложи да излезем в тези интервали е препоръчително да търсим сенчести места, да не се натоварваме физически и да останем добре хидратирани (винаги да си носим поне литър вода със себе си).

Продуктите за слънчева защита и слънчевите очила нямат охлаждащ ефект, но са неразделни наши помощници през цялото лято. Освен че са болезнени и неприятни, слънчевите изгаряния увреждат епидермиса на кожата и пречат на освобождаването на топлина от нашето тяло при топлинен удар.

Дрехите също са изключително важни, за да се предпазим от слънчев или топлинен удар. Белите дрехи и светлите цветове са за предпочитане, носете свободни дрехи с леки материи, а шапката или шал за глава могат да бъде красив аксесоар към тях.

Носете по-малко грим през горещите дни от годината. Повечето комерсиални козметични продукти съдържат тежки химикали, които спират естественото потене и пречат на освобождаването на телесната температура от тялото. Обърнете се към натуралната и био козметика, чиито съставки са натурални хидратанти от растителен произход. Съхранявайте ги винаги в хладилник и проверявайте дали са пресни и свежи преди да ги използвате върху себе си.

Пийте колкото се може повече вода, но избягвайте кафето и алкохолните напитки, които дехидратират организма. Охлаждащите храни във високите температури са динята, краставицата и всички видове плодове. Пийте неподсладени със захар натурални фрешове. Избягвайте храните с високо съдържание на мазнини и протеини, които карат тялото да губи вода. Лятото е чудесен период да опитате нови суровоядски рецепти, които освен, че хидратират и охлаждат тялото, не е необходимо да пускате готварската печка, която може още повече да повиши температурата в стаята.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ