ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

ТРЯБВА ЛИ ДА УВЕЛИЧИТЕ ПРИЕМА НА ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ С МАГНЕЗИЙ

Магнезият играе изключително важна роля в организма и неговия недостиг е един от основните фактори за развитие на различни заболявания. С прогноза, че около 80% от всички хора нямат достатъчно количество от този жизненоважен минерал, е добра идея да се обмисли допълнителният прием на хранителни добавки и редовно да се консумират храни, богати на магнезий.

За много хора магнезиевият дефицит предизвиква редица негативни симптоми, в това число: мускулни болки или спазми, лошо храносмилане, тревожност и проблеми със съня. Като цяло, магнезият е един от минералите, най-важни за здравето на всеки и неговото точно количество в организма играе положителна роля за доброто му функциониране.

НУЖДАТА ОТ ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ С МАГНЕЗИЙ

Недостигът на магнезий, може да доведе до значителни проблеми, например:

 • Хипертония и сърдечно-съдови заболявания;
 • Увреждане на бъбреците и черния дроб;
 • Мигрена, множествена склероза, глаукома или Алцхаймер;
 • Хранителни дефицити, включително Витамин К, Витамин В1, калций и калий;
 • Влошаване симптомите на ПМС;
 • Поведенчески нарушения и промени в настроението;
 • Безсъние и проблеми със съня;
 • Остеопороза;
 • Рецидивиращи бактериални или гъбични инфекции, дължащи се на ниски нива на азотен оксид.
 • Кариеси по зъбите;
 • Мускулна слабост и крампи;
 • Импотентност.

Защо недостигът на магнезий е толкова често срещан? Някои са основните фактори, предизвикващи този дефицит: изчерпване на важните хранителни вещества в почвата, което намалява количеството на магнезий в културите; нарушения в храносмилането, които водят до малабсорбация на магнезий и други минерали в червата; употреба на антибиотици, които вредят на храносмилателния тракт до точката, че магнезият не може да се абсорбира правилно от храните.

Всекидневно тялото губи магнезий чрез нормалните му функции, като движение на мускулите, дейността на сърцето и производството на хормони. Въпреки че, ние се нуждаем от по-малки количества магнезий, в сравнение с останалите хранителни вещества, трябва редовно да се приемат храни или добавки, за да се предотвратят симптомите на недостиг.

Нивата на магнезий в кръвта се регулират предимно от бъбреците и се отделя чрез урината, което от своя страна показва, че при ниски стойности на важни за организма електролити, се намалява уринарната екскреция. Количеството на магнезия в серумните електролити в организма е значително по-малко в сравнение с останалите, но е от изключителна важност за метаболизма, ензимната функция, производството на енергия, както и за балансиране на азотния оксид в организма.

ДЕВЕТ ОСНОВНИ ПРЕДИМСТВА НА МАГНЕЗИЯ:

 1. Помага за повишаване на енергийните стойности

Магнезият се използва за създаване на „енергия” в тялото, чрез активиране на аденозин трифосфат. Това означава, че без достатъчно магнезий, не може да се произведе нужната енергия и така човек се изморява по-лесно.

 1. Успокоява нервите и безпокойството

Магнезият е жизненоважен за нервната функция, като инхибиторен невротрансмитер, който проивежда „хормони на щастието”, като серотонин. Някои хормони, регулирани от магнезия са от решаващо значение за успокояването на мозъчната дейност и насърчаване на релаксацията.

 1. Помага при безсъние

Магнезиевите добавки, помагат да се успокои нервната функция, за да се подобри качеството на съня през нощта. Смяната на циркадните ритми, особено в зряла възраст, може да предразположат към риск от безсъние, особено при намалена консумация на храни или прием на хранителни добавки, богати на магнезий.

 1. Помага при храносмилателни проблеми

Магнезият помага да се отпуснат мускулите в храносмилателния тракт, включително чревната стена, която контролира способността на всеки един организъм да изхвърля ненужните вещества. Тъй като магнезия помага за неутрализирането на стомашната киселина и без проблемно се придвижва през червата, е естествен начин да се отървете от запека.

Имайте предвид, че ако желаете слабителен ефект при приема на добавки с магнезий, може да приемете твърде високи дози. Точното количество магнезий, трябва да ви помогне при редовното изхождане и не бива да ви причинява дискомфорт или диария.

 1. Облекчава мускулните болки и спазми

Магнезия има важна роля в нервните сигнали и мускулните контракции. Когато не се приема достатъчно магнезий, може да се образуват мускулни спазми. Той помага мускулите да се отпускат и свиват, а също така позволяват да се движите.

Освен това магнезия балансира калция в организма, което е важно, защото прекалено високи дози, могат да доведат до проблеми, свързани с мускулния контрол, включително и на сърцето. Това може да доведе до потенциала за интензивни мускулни болки, спазми, контракции и слабост.

 1. Регулира нивата на калций, калий и натрий

Заедно с останалите електролити, магнезият регулира различни биохимични реакции в организма. Той играе основна роля в транспорта на калциеви и калиеви йони през клетъчните мембрани. Това прави магнезия жизненоважен за проводимостта на нервните импулси, мускулната контракция и нормалния сърдечен ритъм.

Магнезият, работи заедно с калция, за да допринесе за структурното развитие на костите и е необходим за синтеза на ДНК, РНК и антиоксиданта-глутатион.

 1. Важен е за сърдечното здраве

Магнезият е много важен за здравето на сърцето. Най-високите му стойности в цялото тяло се намират в сърцето, по-точно в лявата му камера. Магнезият работи заедно с калция, за да поддържат нормално кръвно налягане и да предотврати евентуална хипертония.

При дисбаланс на важни минерали, като магнезий и калций, може да се предизвика инфаркт, дължащ се на тежки мускулни спазми.

 1. Предотвратява мигрената

Поради участието на магнезия в невротрансмитерната функция и кръвообращението, той може да помогне за контрола на мигренозната болка чрез освобождаване на намаляващи болката хормони и намаляване контракцията на кръвоносните съдове. Няколко проучвания показват, че когато страдащите от мигрена взимат добавки с магнезий, техните симптоми се подобряват.

 1. Помага за предотвратяване на остеопороза

Магнезият е необходим за образуването на костите и им влияе, като изгражда плътна костна структура. Магнезият балансира концентрацията на Витамин Д в кръвта. Този витамин е основен регулатор на хомеостазата на костите. Според няколко проучвания, по-висок прием на магнезий, отговаря за повишена минерална костна плътност при мъжете и жените. Изследванията, също така посочват, че жените могат да предотвратят развитието на остеопороза, чрез увеличаване приема на магнезий.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ