ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Цинк и Л-карнозин в синергия - за подкрепа на имунитета и стомашно-чревното здраве

Витамин С е силен антиоксидант и защитник на имунната система. Витамин D заедно с калций и фосфор допринасят за здравето на костите и ставите, за поддържане на нормално кръвно налягане и постигане на хормонален баланс. Но за какво е полезен цинкът и дали му се отделя достатъчно внимание? Разглеждаме този въпрос, както и участието му в различни физико-химични процеси в човешкия организъм.

Цинк – защо е важен за човешкото здраве

На първо място, цинкът е основен минерал, който трябва да осигурявате чрез диетата си, тъй като тялото не може да го произвежда самостоятелно.

Цинкът се намира във всяка клетка в тялото. Всъщност той е необходим за нормалното функциониране на повече от 300 ензима. А ензимите помагат за катализиране на повече от 4000 биохимични реакции в тялото!

Минералът цинк е от съществено значение за нормалния растеж и метаболизъм на клетките, като подпомага репликацията на ДНК, транскрипцията на РНК, както и синтеза на протеини. Обикновено хората си осигуряват цинк чрез различни хранителни източници, но има два важни фактора, които могат да възпрепятстват усвояването му. При недостатъчен прием на храни, богати на цинк (стридите и месото са с най-големи количества цинк) или консумация на продукти, нарушаващи абсорбцията му (фитати, оксалати и някои полифеноли), това може да допринесе за ниски нива на минерала в тялото. 

Приемът на цинк-карнозин като хранителна добавка подпомага нормалните храносмилателни процеси и усвояването на хранителни вещества в стомашно-чревния тракт. Това е едно сериозно предимство на комбинацията от двете вещества и затова тя е подходяща дори за хора с чревни проблеми и дисбалансирана чревна микрофлора.

Предполага  се, че цинкът сам по себе си се освобождава бързо от храната в стомаха, като основното място на усвояване е проксималната част на тънките черва. Цинкът се разгражда (разпада) по-бавно, когато се свързва с дипептида L-карнозин, което позволява по-добрата му концентрация в стомаха.

Защо цинк Л-карнозин 

Използването на цинк карнозин е клинично проучвано повече от 20 години. Цинк-карнозинът е комбинация от елементен цинк и дипептидната аминокиселина L-карнозин, заедно образуващи стабилна полиметрична структура. Комбинацията от L-карнозин и цинк е добре проучена както при контролирани проучвания при хора, така и в проучвания върху животни. 

Карнозинът е комбинация от бета-аланин, хистидин и аминокиселини. Той присъства в мозъка и тъканите и изпълнява няколко важни функции. На първо място, има мощни антиоксидантни свойства и учените смятат, че карнозинът е отговорен за транспортирането на цинк към зоните в тялото, които имат най-голяма нужда от него в момента. Цинк карнозин може да е от полза и за подобряване на чревното здраве и функционирането на имунната система. Различните ползи за здравето, които осигурява тази комбинация, я правят чудесен избор за всеки човек, особено за по-активните хора. Нека разгледаме отблизо как работи синергичната двойка цинк и карнозин.

Области на действие на цинк Л-карнозин

Цинк карнозин и стомашно-чревен тракт

На първо място, тази комбинация е много популярна от средата на 90-те години на миналия век за лечение на стомашни язви, гастрит и други проблеми със стомашно-чревния тракт. По-конкретно, комбинацията помага за възвръщане целостта на лигавицата и има защитен ефект върху епителната бариера. Доказано е, че цинкът дори самостоятелно поддържа чревната бариерна функция. А приемът на цинк карнозин поддържа целостта на чревната лигавица на тънките черва. 

Проучване, завършено през 2017 г., оценява ефикасността и употребата на цинк карнозин за третиране на пациенти, които изпитват стомашно-чревни проблеми. Дозата от 75 мг, приета два пъти дневно, показва значително подобрение в числеността на жизненоважни пробиотични бактерии в червата, както и намаляване на стомашния дискомфорт. Тези участници, които получават комбинация от цинк карнозин и медикаменти, показват много по-голямо и бързо подобрение на симптомите в сравнение с използването само на лекарствена терапия. А най-голямото предимство на цинк карнозина е липсата на странични ефекти.

Няколко други медицински проучвания също показват, че цинк карнозин е мощен инструмент за борба с реакцията на организма към стрес, която въздейства негативно на стомашно-чревния тракт и здравето на червата. Едно от тези проучвания е Zinc carnosine, a health food supplement that stabilises small bowel integrity and stimulates gut repair processes

Цинковият карнозин помага при лечението на H.Pylori

Една от най-често срещаните бактериални инфекции, срещани в стомаха е тази, причинена от H. Pylori. Бактерията също е честа причина за образуването на пептични язви и други възпалителни процеси в храносмилателния тракт. Някои медицински специалисти смятат, че тази инфекция е налице при повече от половината от населението по света, въпреки че може да не се появят симптоми. 

Приемът на антибиотици и добавка с цинк карнозин може да помогне да се излекува инфекция, причинена от H. Pylori. Изследователска група провела рандомизирано, паралелно контролирано проучване в няколко клиники, за да тества ефективността на цинковия карнозин срещу бактерията H. Pylori, разделя участниците в три групи за четириседмичен пробен период. 

Група А получава 75 мг цинков карнозин и антибиотици два пъти дневно. Група В получава 150 мг цинков карнозин с антибиотици два пъти дневно. Група С получава само антибиотици два пъти дневно. В края на изпитването изследователите наблюдават участниците на 7, 14 и 28 ден, за да оценят ефективността на лечението. Резултатите показват, че групите, които са приемали добавка с цинков карнозин, имат по-малко рецидиви на симптомите си след изпитването. При тях се наблюдава и стопроцентово елиминиране на бактерията H. Pylori четири седмици след края на изпитването. Принципно тази бактерия е изключително устойчива, а инфекцията, която причинява се лекува трудно и продължително. Проучването може да намерите тук: Polaprezinc combined with clarithromycin-based triple therapy for Helicobacter pylori-associated gastritis: A prospective, multicenter, randomized clinical trial.

Цинк карнозин намалява възпалението

Способността на цинка да подобрява функциите на имунната система и да редуцира оксидативния стрес има връзка роля с противовъзпалителния му ефект. По принцип тялото може да се справи с оксидативния стрес и възпаленията в известна степен, но при прекомерно голямо натоварване и високи нива на стрес, има риск от хронично възпаление, провокиране на невродегенеративни промени и много други последици. Хроничното възпаление стои в основата на повечето от най-често срещаните заболявания в днешно време.

Цинк карнозин е отличен вариант за противодействие на възпалителните процеси, тъй като има мощни противовъзпалителни свойства, които таргетират директно източника на проблема. Това може да доведе до редуциране на симптомите и обостряне на състоянието при възпалителни заболявания на червата, артрит и други.

Цинк карнозин може да подобри състоянието при язва и колит

Язвеният колит директно поразява състоянието и функциите на дебелото черво. Това заболяване причинява възпаление на лигавицата на дебелото черво и може да доведе до образуване на рани и/или язви по повърхността ѝ. Тези язви са много болезнени и от тях се отделя голямо количество слуз и кръв. Точната причина за улцерозния колит остава неизвестна, но една от възможните причини е имунно нарушение. Когато имунната система се опитва да се пребори с определен патоген, анормален имунен отговор я провокира да атакува и нормалните клетки на храносмилателния тракт.

Отново „опираме“ до противовъзпалителното действие на комбинацията от цинк и карнозин. Няколко проучвания показват ефективността на тази комбинация. Рандомизирано, двойно-сляпо плацебо проучване включва 28 участници с активен улцерозен колит, разделени в две групи. Едната група получава 150 мг цинк карнозин, а другата група - плацебо. Всяка група от 14 участници е получавала индукционна терапия преди началото на проучването. В края на проучването учените изследват симптомите и нивата на възпаление на дебелото черво на участниците. Резултатите показват, че групата, която е получавала 150 мг цинк карнозин, има редуцирани нива на възпаление и по-леки симптоми. Групата, която е получавала плацебо, не показва подобрение в нивата на възпаление или дискомфорт.

Цинкът е жизненоважен минерал, който може да помогне за възстановяване и нормално протичане на много функции и процеси в организма. В синергична комбинация с карнозин, помага за лечение на гастрит, диспепсия, стомашни язви, възпалителни заболявания на червата и други. Цинк карнозинът противодейства на оксидативния стрес и окислителното увреждане на свободните радикали. Комбинацията от хелатна форма на цинк и L-карнозин в Акти Цинк Карнозин дава възможност да се възползвате от всички тези ефекти. В бързо и лесно усвоима форма, не дразни стомаха и е подходяща за вегани и вегетарианци.

Използвани източници

  1. Matsukura T, Tanaka H. Applicability of zinc complex of L-carnosine for medical use. Biochemistry (Mosc). 2000;65(7):817-823
  2. Lee SR, Noh SJ, Pronto JR, et al. The critical roles of zinc: beyond impact on myocardial signaling. Korean J Physiol Pharmacol 2015;19(5):389-399.
  3. Watanabe T, Ishihara M, Matsuura K, et al. Polaprezinc prevents oral mucositis associated with radiochemotherapy in patients with head and neck cancer. Int J Cancer 2010;127(8):1984-1990.
  4. Itagaki M, Saruta M, Saijo H, et al. Efficacy of zinc-carnosine chelate compound, Polaprezinc, enemas in patients with ulcerative colitis. Scand J Gastroenterol 2014;49(2):164-172.
  5. Takagi H, Nagamine T, Abe T, et al. Zinc supplementation enhances the response to interferon therapy in patients with chronic hepatitis C. J Viral Hepat 2001;8(5):367-371
  6. Tan B, Luo HQ, Xu H, et al. Polaprezinc combined with clarithromycin-based triple therapy for Helicobacter pylori-associated gastritis: A prospective, multicenter, randomized clinical trial. PLoS One. 2017;12(4):e0175625. Published 2017 Apr 13. doi:10.1371/journal.pone.0175625
  7. Mahmood A, FitzGerald AJ, Marchbank T, et al. Zinc carnosine, a health food supplement that stabilises small bowel integrity and stimulates gut repair processes. Gut. 2007;56(2):168-175. doi:10.1136/gut.2006.099929
  8. Prokopieva VD, Yarygina EG, Bokhan NA, Ivanova SA. Use of Carnosine for Oxidative Stress Reduction in Different Pathologies. Oxid Med Cell Longev. 2016;2016:2939087. doi:10.1155/2016/2939087
  9. Itagaki M, Saruta M, Saijo H, Mitobe J, Arihiro S, Matsuoka M, Kato T, Ikegami M, Tajiri H. Efficacy of zinc-carnosine chelate compound, Polaprezinc, enemas in patients with ulcerative colitis. Scand J Gastroenterol. 2014 Feb;49(2):164-72. doi: 10.3109/00365521.2013.863963. Epub 2013 Nov 29. PMID: 24286534.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ