ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Циститът! Как да го преборим?

Циститът е неприятно възпалително заболяване на лигавицата на пикочния мехур, от което по-често страдат жените заради по-късата уретра, но никой не е застрахован от него. Основните симптоми при цистит са честото и болезнено уриниране, промяна в цвета и миризмата на отделяната урина или позиви за уриниране с отделяне на минимално количество урина.

Най-често циститът се проявява в студените зимни месеци, когато хората са предразположени към изстудяване на крайниците и големи температурни амплитуди. Затова е изключително важно и жените, и мъжете да следват определени ежедневни навици, с които да се предпазят от цистит и други заболявания на уретрата.

Профилактични мерки

Стойте на топло и не се преуморявайте. Една от най-честите причини за възпалението на пикочния мехур е изстудяването на долните крайници.

Ходете с подходящи обувки, които ще предпазят краката ви от влага от дъжд и сняг, обувайте топли чорапи.

Обърнете внимание на кръста, който също трябва да бъде добре предпазен от простудяване. Носете топли дрехи, които изцяло покриват таза и цялата пикочно-полова система.

Здравословна диета

Пикочният мехур е изключително чувствителен орган, който се влияе от диетата. Алкохолът (включително бирата) и никотинът могат да имат силно негативен ефект върху пикочния мехур, както и всички други нарушаващи алкално-киселинния баланс храни и напитки. При цистит болните трябва да наблягат на алкализиращите храни и напитки.

Това могат да бъдат прясно изцеденият сок от лимон с вода, фрешовете от плодове и зеленчуци, сред които най-добри са сокът от краставица, джинджифилът, пресните зеленолистни като спанак и коприва, както и сокът от корен от целина.

Избягвайте диетата богата на протеини (месо, млечни продукти, яйца) и вместо това консумирайте повече плодове, зеленчуци и зърнени.

Добрата хидратация е изключително важна, при симптоми на цистит пийте голямо количество течности – по възможност до 2-3 литра вода и билкови чайове на ден. Пийте течности половин час преди всяко хранене. Избягвайте газираните напитки и подсладените сокове, както казахме, ориентирайте се върху прясно изцедените сокове от плодове и зеленчуци.

Билколечение

Премахването на симптомите на цистит с антибиотици също силно ще наруши алкално-киселинния баланс и унищожи полезната микрофолора в дебелото черво, затова пък могат да се намерят все повече натурални продукти под формата на билки, таблетки и добавки, които могат да окажат благоприятно въздействие за облекчаване и излекуване на цистита.

Сред най-мощните съставки при лечението на цистит се използва билката Мечо грозде, която може да се намери в редица натурални билкови продукти.

Червената боровинка е мощен диуретик, който се използва при всякакви проблеми с пикочния мехур. Други натурални съставки при цистит и уретрит са брезовите листа, глухарче и хортензия, които също могат да се срещнат в различни натурални добавки или да се консумират под формата на чай.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ