ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Цялостна грижа за женското здраве със специалната формула на УроВитал

Ако има нещо, за което жените могат да се сърдят на природата, то това са проблемите с уро-гениталния тракт, които всяка жена изпитва в определен момент от живота си. Дали когато започне да води активен полов живот, по време на бременност, след това или при настъпваща менопауза, инфекциите на уро-гениталния тракт са сред най-често срещаните и най-неприятните проблеми за лекуване. Те могат да бъдат много упорити и болезнени, но добрата новина е, че повечето от тях могат да се излекуват, а с правилна грижа и хигиена - да се предотврати повторната им поява. 

Устройство на уринарния тракт при жената

Пикочните пътища са разделени на долна и горна част. Горният пикочен тракт се състои от уретерите и бъбреците. Долният тракт се състои от уретрата и пикочния мехур. Органите работят заедно по следните механизми:

 • Двата бъбрека произвеждат урина;
 • Двете тръби, наречени уретери, пренасят урината от бъбреците до пикочния мехур;
 • Пикочният мехур съхранява урината;
 • Уретрата извежда урината от пикочния мехур извън тялото.

Уро-генитални проблеми при жените – какво трябва да знаете

Обяснението донякъде се крие в биологичното устройство на женското тяло. Пикочните пътища на жените и мъжете са сходни в много отношения, но има някои разлики, които улесняват навлизането на бактерии в пикочните пътища на жената. Първо, уретрата при жените е много по-къса, отколкото при мъжете и се намира близо до влагалището, което е силно колонизирано от бактерии. Това улеснява проникването на бактериите в пикочния мехур и причиняването на инфекции.

Въпреки че инфекциите на пикочните пътища не се разпространяват от един човек на друг, като полово предаваните инфекции, сексът може да влоши симптомите и да стимулира прогресията на такъв тип инфекции. По-вероятно е да се сблъскате с тях, ако сте имали уро-генитални проблеми преди, както и ако страдате от диабет или затлъстяване.

Един от най-честите симптоми на инфекция на пикочните пътища е честата и неотложна нужда от уриниране. Тази нужда може да се повтаря многократно в кратък период от време – на всеки час-два, а дори и по-малко. Други симптоми на инфекция на пикочните пътища включват:

 • Болка или парене по време на уриниране
 • Неприятна миризма или мътна урина
 • Кръв в урината
 • Болезненост или спазми в долната част на корема, кръста или в областта на бъбреците

Къде и как започват инфекциите на пикочните пътища

Повечето инфекции на пикочните пътища започват с навлизане на патогени през уретрата и разпространението им нагоре към пикочния мехур. Веднъж попаднали там, те започват да се възпроизвеждат и причиняват възпаление и болка. Една от най-често срещаните инфекции е цистит – упорита инфекция на лигавицата на пикочния мехур. В някои случаи едновременно може да се развие инфекция на уретрата, наречена уретрит. От друга страна, патогените, причина за инфекцията на пикочния мехур, могат да стигнат по уретерите чак до бъбреците. Това може да причини пиелонефрит (вид бъбречна инфекция). 

Има определени фактори, които повишават риска от развитие на инфекции на пикочните пътища при жените, а именно:

 • Повишена сексуална активност. По време на полов акт е възможно попадането на бактерии в уретрата. Женската анатомия за съжаление прави дамите предразположени към инфекции на пикочните пътища. Добрата хигиена и предпазните средства по време на полов акт значително понижават риска от последващи проблеми – не само от инфекции, но и от полово-предавани болести;
 • Използване на контрацептивна диафрагма;
 • Бременност. Промените в хормоналния фон по време на бременност могат да повишат риска от инфекции. Също така много бременни жени имат проблеми с изпразването на пикочния мехур, тъй като матката се разполага точно над него и поради големината си го притиска. Остатъчно количество урина може да е предпоставка за инфекции;
 • Менопауза. След този естествен период в живота на жената, хормоналните промени водят до изтъняване на вагиналната лигавица. Това може да е предпоставка за растежа на патогени и да предизвика инфекция на пикочните пътища.

Симптомите на инфекции на пикочните пътища могат да се появят много бързо. Един от признаците е спешната нужда от уриниране, която не търпи отлагане. При уриниране може да се усети остра болка или парене в уретрата, която да остане и след това. Ако този процес се повтаря по-често от обикновено, има болезненост в долната част на корема, в кръста или отстрани, то това са още няколко симптома за инфекция на пикочните пътища.

Лечение на инфекции на пикочните пътища 

Най-често се предписва курс на лечение с антибиотици и специални пробиотици според това каква е инфекцията. Видът, дозата и продължителността на антибиотичното лечение зависят от вида бактерии, причиняващи инфекцията и от вашата медицинска история. Приемайте антибиотик само по лекарско предписание!

Превенцията е ключов фактор, който може да ви предпази от тези проблеми, затова ви препоръчваме да се грижите за интимното и репродуктивното си здраве с повишено внимание, като спазвате някои основни правила:

 • Уринирайте винаги при нужда. Не се стискайте. Колкото по-дълго урината остава в пикочния мехур, толкова по-голям е риска от уроинфекция.
 • Опитайте се да уринирате винаги преди и след полов акт.
 • Поддържайте тялото си хидратирано с поне осем чаши вода на ден.
 • Носете бельо от памучни материи. Избягвайте плътно прилепналите панталони, които задържат влагата, и бързо сменяйте мокрите бански костюми и дрехите за тренировка. 
 • Използвайте само вода за почистване на вагиналната област. Ако ползвате козметика, нека да са хипоалергенни продукти и интимни гелове с подходящото рН, разработени специално за интимна хигиена.
 • Приемайте червена боровинка и Д-маноза - екстрактът от червена боровинка намалява риска от инфекции на пикочните пътища. Може да пиете чаша сок от червена боровинка на ден или да я приемате под формата на хранителна добавка. А Д-манозата е необходима в количество около 2гр на ден.

Състав и действие на УроВитал – цялостна грижа за женско здраве

УроВитал съчетава цялостна и нежна грижа за уро-гениталното здраве на жената, като осигурява разнообразие от пробиотични бактерии, натурална D-маноза и червена боровинка. Всички тези компоненти доказано работят за нормална функция на пикочния тракт, предотвратяване на инфекции от патогени и поддържане на здравословен баланс на вагиналната микрофлора.

В състава на продукта влизат:

 • L. acidophilus - пробиотични видове, които естествено обитават уро-гениталния тракт, играят изключително важна роля за поддържането на интимното здраве и предотвратяването на инфекции. Вагиналната микрофлора на една здрава жена обикновено е доминирана от вида Lactobacillus, като най-често срещаните видове са: L. iners, L. crispatus, L. gasseri, and L. jenesenii, L. acidophilus, L. fermentum, L. plantarum, L. brevis, L. Casei и други. L. Acidophilus е част от формулата на УроВитал в качеството си на един от най-важните пробиотични видове с положителен ефект за поддържане баланса на естествената вагинална микрофлора. Като цяло бактериите Lactobacillus имат защитна роля, която се изразява в производство на антибактериални субстанции за ограничаване на растежа на патогени; производство на млечна киселина и биосурфактанти, които инхибират прилепването на патогени.
 • B. Longum, B. Bifidum и B. Lactis – тези бактериални щамове, както и други от същото семейство, като B. Breve и B. Infantis, заедно с над 10 вида лактобацили, многократно са изследвани за ефективността им за предотвратяване растежа на патогени и намаляване на риска от инфекции на пикочните пътища. 
 • Натурална Д-маноза - D-манозата е вид естествено срещаща се захар. Много медицински проучвания доказват ползата ѝ за лечение на инфекции на пикочните пътища. Две проучвания от 2014 и 2016 показват, че D-манозата може да бъде ефективна за предотвратяване на повторни инфекции на пикочните пътища. D-mannose powder for prophylaxis of recurrent urinary tract infections in women: a randomized clinical trial и  d-Mannose: Properties, Production, and Applications: An Overview. Интересно и доказано за Д-манозата също е, че тя помага на бактериите E.coli да напуснат пикочния мехур.
 • Екстракт от червена боровинка - червените боровинки могат да предотвратят прикрепването на бактериите към стените на пикочните пътища и така да предотвратят инфекция. Съдържащите се проантоцианидини в боровинките, могат да спрат растежа и действието на бактерията E. Coli, която е един от най-честите причинители на уроинфекции.

Използвани източници

 1. Ballini A, Santacroce L, Cantore S, et al. Probiotics Improve Urogenital Health in Women. Open Access Maced J Med Sci. 2018;6(10):1845-1850. Published 2018 Oct 20. doi:10.3889/oamjms.2018.406
 2. Reid G, Bruce AWUrogenital infections in women: can probiotics help?Postgraduate Medical Journal 2003;79:428-432.
 3. Bryan Larsen, Gilles R. G. Monif, Understanding the Bacterial Flora of the Female Genital Tract, Clinical Infectious Diseases, Volume 32, Issue 4, 15 February 2001, Pages e69–e77, https://doi.org/10.1086/318710
 4. Reid, G., & Bruce, A. (1995). The Role of the Urogenital Flora in Probiotics. In H. Lappin-Scott & J. Costerton (Eds.), Microbial Biofilms (Biotechnology Research, pp. 274-281). Cambridge: Cambridge University Press. doi:10.1017/CBO9780511525353.019
 5. Waigankar SS, Patel V. Role of probiotics in urogenital healthcare. J Midlife Health. 2011;2(1):5-10. doi:10.4103/0976-7800.83253
 6. Thomas-White, K., Forster, S.C., Kumar, N. et al. Culturing of female bladder bacteria reveals an interconnected urogenital microbiota. Nat Commun 9, 1557 (2018). https://doi.org/10.1038/s41467-018-03968-5
 7. Beyitler I, Kavukcu S. Probiotics for Prophylaxis and Treatment of Urinary Tract Infections in Children, Iran J Pediatr. 2017 ; 27(2):e7695. doi: 10.5812/ijp.7695.
 8. Hu, X., Shi, Y., Zhang, P., Miao, M., Zhang, T., & Jiang, B. (2016, July). D‐mannose: Properties, production, and applications: An overview. Comprehensive Reviews in Food Science and Safety, 15(4), 773–785

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ