ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

ТУДКА или Тауроурсодезоксихолова киселина – какво се крие зад това име

В областта на здравето и благосъстоянието търсенето на естествени природни средства е все по-предпочитан подход. Дали заради степента на замърсяване на почвите, водите и земеделските практики, дали заради урбанизацията и други фактори, много хора търсят екологично чисти решения, био продукти и други, които да имат необходимия положителен ефект върху здравето. 

Различни компоненти, като селен, цинк, глутатион и подобни са се откроявали през годините със своя потенциал. Днес има още един такъв компонент, който попада в светлината на прожекторите - тауроурсодезоксихолевата киселина, известна като TUDCA. Това забележително съединение привлича вниманието заради потенциалните си ползи за здравето в немалко области. Присъединете се към нас в този материал, за да открием заедно тайните на TUDCA и как тя може да допринесе за вашето здраве и благополучие.

Какво е тауроурсодезоксихолева киселина или TUDCA? 

TUDCA е жлъчна киселина, естествено произвеждана в човешкото тяло. Това е водоразтворима версия на жлъчната киселина, урсодезоксихолева киселина (UDCA). Жлъчните киселини играят решаваща роля в храносмилането, като подпомагат разграждането на мазнините и подпомагат усвояването на жизненоважни хранителни вещества. TUDCA обаче се отличава със своите уникални свойства и потенциални ефекти за подобряване на здравето.

Някои от най-подробно проучените ползи на киселината са свързани с работата на храносмилателната система и чернодробната функция. Например, TUDCA се използва за лечение на холестаза - състояние, при което жлъчката не успява да премине от черния дроб към дванадесетопръстника. Също така TUDCA, UDCA и други разтворими жлъчни соли могат да противодействат на токсичността на обикновените жлъчни киселини, когато последните са натрупани в черния дроб.

TUDCA се използва и за лечение на холестеролови камъни в жлъчката, като ги разтваря до размер, при който те могат да бъдат да бъдат изхвърлени от организма. По-долу е даден списък на някои от състоянията, които могат да прекъснат потока на жлъчката и резултатите от изследването на TUDCA:

 • Ензимен излишък. Черният дроб произвежда два жизненоважни ензима аланин аминотрансфераза (ALT) и аспартат аминотрансфераза (AST), които трябва да се поддържат на определено ниво. Различни увреждания може да доведат до необичайно повишаване на нивата им. Проучванията показват, че добавки с TUDCA могат да понижат нивата на ензимите и да увеличат потока на жлъчката.
 • Цироза на черния дроб. Това се случва, когато здравите чернодробни клетки се заменят с белези. Според Американската чернодробна фондация, алкохолът и вирусът на хепатит С са двете най-чести причини за блокиране потока на жлъчката. Натрупването на мазнини е друга причина. Изследванията показват, че TUDCA може да бъде ефективно средство при тези състояния.
 • Хепатит. Причинява се от вирус на хепатит C (HCV), хепатит A (HAV), хепатит B (HBV), хепатит D (HDV) и хепатит E (HEV). HCV е най-проблемният. Проучванията, проведени за определяне на ефекта от допълнителнителен прием на TUDCA върху субекти с хепатит С, както и с хепатит B и D, показват потенциал за предотвратяване нахлуването на вирусите в черния дроб и лечение на заболяването.

TUDCA получава признание за своите разнообразни предимства, които включват още:

 • Здраве на червата: TUDCA помага за поддържането на балансиран чревен микробиом, който е от съществено значение за храносмилането и цялостното здраве.
 • Противовъзпалително действие: Нейните противовъзпалителни свойства могат да помогнат при управлението на хронично възпаление, допринасящо за различни здравословни проблеми.
 • Невропротекция: Някои проучвания предполагат потенциала на TUDCA за поддържане на здравето на мозъка и защита срещу невродегенеративни заболявания.
 • Метаболитна подкрепа: TUDCA показа обещаващ потенциал в регулирането на метаболизма и управлението на теглото. Има данни, че TUDCA повишава инсулиновата чувствителност и намалява лошия холестерол. 

Тауроурсодезоксихолева киселина в традиционната китайска медицина

Употребата на TUDCA не се ограничава до съвременната медицина. Традиционната китайска медицина (TCM) разчита на жлъчни киселини, включително TUDCA, от векове. TCM разглежда тези съединения като ценни инструменти за насърчаване на здравето на храносмилането, детоксикация и цялостна жизненост. Възприемайки мъдростта на древните практики, TUDCA печели признание във все повече съвременни хора.

В Турция също са използвали ТУДКА за лечение на холестеролови камъни в жлъчката. Днес страни като САЩ, Италия и Китай изследват по-задълбочено неговата ефикасност при чернодробни заболявания, невродегенеративни заболявания, загуба на тегло и други патологии.

Здравословни състояния, които биха могли да се повлиият добре от TUDCA

Потенциалът на TUDCA се простира до различни здравословни състояния, включително:

 • Чернодробни нарушения: TUDCA е основен продукт при лечението на чернодробни заболявания като холестаза, цироза и неалкохолна мастна чернодробна болест (NAFLD).
 • Стомашно-чревни проблеми: Може да помогне за здравето на стомашно-чревния тракт, като поддържа балансиран чревен микробиом и намалява възпалението.
 • Неврологични разстройства: Невропротективните свойства на TUDCA са обещаващи при състояния като болестта на Алцхаймер и Паркинсон.
 • Метаболитен синдром: Неговата роля в метаболитната регулация го прави подходящ за лечение на диабет, затлъстяване и метаболитен синдром.

Как да си набавите ТУДКА/TUDCA?

Тауроурсодезоксихоловата киселина може да бъде закупена и осигурена под формата на хранителна добавка в прахообразна или капсулна форма. Първата синтетична версия е произведена в Япония през 1954 г. Растенията не произвеждат TUDCA, така че не можете да я получите от храната. 

В нашия онлайн магазин е достъпна иновативната формула TUDCA/ТУДКА 250 мг./60 капс., която осигурява само необходимата тауроурсодезоксихолова киселина, без никакви животински алергени като яйца, млечни продукти; без соя и глутен.

Източници

The effect of Tauroursodeoxycholic acid (TUDCA) and gut microbiota on murine gallbladder stone formation https://www.elsevier.es/en-revista-annals-hepatology-16-articulo-the-effect-tauroursodeoxycholic-acid-tudca--S1665268120302143 

Effect of tauroursodeoxycholic acid on serum liver enzymes and dyspeptic symptoms in patients with chronic active hepatitis https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0011393X05806599 

Pan XL, Zhao L, Li L, Li AH, Ye J, Yang L, Xu KS, Hou XH. Efficacy and safety of tauroursodeoxycholic acid in the treatment of liver cirrhosis: a double-blind randomized controlled trial. J Huazhong Univ Sci Technolog Med Sci. 2013 Apr;33(2):189-194. doi: 10.1007/s11596-013-1095-x. Epub 2013 Apr 17. PMID: 23592128. 

Crosignani A, Budillon G, Cimino L, Del Vecchio Blanco C, Loguercio C, Ideo G, Raimondo G, Stabilini R, Podda M. Tauroursodeoxycholic acid for the treatment of HCV-related chronic hepatitis: a multicenter placebo-controlled study. Hepatogastroenterology. 1998 Sep-Oct;45(23):1624-9. PMID: 9840118. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9840118/ 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ