ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Удивителният коензим Q10 - любов от пръв поглед

Той се среща във всички човешки клетки и е естествен обитател на човешкото тяло. Той е коензим Q10 и носи редица ползи – за силови, анаеробни, аеробни тренировки и за антиоксидантните сили на организма.

Участва активно в генерирането на енергия и функционирането на клетките, неговата същинска роля е в това, че помага за преобразуване на тази енергия. След навършване на 20-годишна възраст обаче, нивата на коензим Q10 започват постепенно да намаляват и този дефицит може да се удовлетвори с помощта на хранителна добавка.

Какво представлява коензим Q10

Познат още като убихинол, коензим Q10 е витаминоподобна субстанция, която се среща в най-големи количества във вътрешните мембрани на клетъчните митохондрии. Неговата основна функция се изразява в пренасяне на електрони по енергийните вериги на вътрешните митохондриални мембрани. Всичко това се случва по време на синтез на аденозинтрифосфат (АТФ).

АТФ е основна молекула, която доставя химическата енергия на голяма част от изпълняващите се в организма биохимични процеси. АТФ синтазата е ключов компонент за голяма част от живите организми, включително растенията.

Коензим Q10 е разпространен най-вече в клетки с висока производителна активност като чернодробни клетки, клетки на далака, панкреаса и сърцето.

И освен в ролята си на преобразувател на енергия, коензим Q10 е известен с доказаните си антиоксидантни свойства.

Ползи от приема на коензим Q10

Откритата през 1958 година молекула често се среща в медицински издания, телевизионни реклами и козметични продукти. Това е така, защото неговите свойства са изключително полезни за антиейдж продукти, за медикаменти против стареене и продукция на колаген.

Консумацията на коензим Q10 може да допринесе за постоянен синтез на АТФ, което води до намаляване на свободните радикали в организма.

При стресови ситуации важният аденозинтрифосфат се изчерпва и не може да се възстанови без достатъчно коензим Q10.

Доказаните ползи от приема му са в посока на:

Как да приемаме коензим Q10 – особености и източници

Съществуват различни мнения и все още непотвърдени твърдения за други ползи от коензим Q10. Тези, които са доказани от медицинска гледна точка, ще ви представим в няколко точки.

Коензим Q10 е добре да се приема с храни, съдържащи мазнини, тъй като той е изключително разтворим в мастна среда. Това е важна препоръка за хора, които спазват нисковъглехидратна диета.

Може да се постигне максимална усвояемост при комбиниран прием с други микроелементи като витамините Е, А и D.

Коензим Q10 понижава артериалното кръвно налягане, глюкозата и триглицеридите и поради това трябва да се приема с повишено внимание от хора с диабет или хипертония. Едни от най-високите концентрации на коензим Q10 са в сърцето и то първо страда от недостига му.

За да усетите по-явно ползите от приема трябва да изминат около 5-12 седмици, докато се нормализират нивата му в организма.

И понеже не всичко е добавки, преди тях идват здравословните източници на коензим Q10 – това са храните:

  • Сърце и черен дроб – телешки и свински;
  • Червени и бели меса;
  • Риба;
  • Соево масло;
  • Зехтин;
  • Спанак и броколи
  • Синьозелени микроводорасли.

За спортуващите също е препоръчително да обърнат внимание на този елемент, защото той допринася за издръжливостта и бързината на тялото.

Оптимални дози

Дозировката на коензим Q10 е по една таблетка от 50 мг на 12 часа или 2 дневно – 1 сутрин и 1 вечер.

Основен компонент на всяка миниатюрна клетка в тялото ви, коензим Q10 осигурява енергия за фундаментални процеси и спомага за антиоксидантна защита на организма.

През по-ранните години, черният дроб извлича и синтезира коензим Q10 от храните и се съхраняват известни количества от него, като основни депа са черният дроб, сърцето и мускулите. С напредване на възрастта обаче количеството намалява и трябва да се набави външно – чрез хранителна добавка, за да се възстановят нормалните му нива.

Не позволявайте на годините да ви отнемат здравото сърце, гладката кожа или жизнеността. Убихинол ще ви помогне да предотвратите точно това.

Бъдете здрави, енергични и силни с коензим Q10 и Убихинол.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ