ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

В-комплекс на MitoCare /Германия/ - всички витамини от група В на едно място

Витамините от група В са от съществено значение за нашите най-основни клетъчни метаболитни дейности. Като коензими, те помагат за регулиране и подпомагане на ензимите, които са важни за преобразуване на енергия от храната и за създаване на невротрансмитери за мозъчната и нервната функция. Витамин В-комплекс на MitoCare е експертно формулирана комбинация от всички важни витамини от група В, включващи Л-метилфолат, В6 и три форми на B12 като в количества, предназначени за сигурна клетъчна метаболитна подкрепа.

Защо витамините от В група са важни

Витамините, съставляващи комплекс В, са тиамин (витамин В1), рибофлавин (витамин В2), ниацин (витамин В3), пантотенова киселина (витамин В5), пиридоксин (витамин В6), биотин, фолиева киселина и кобаламините (витамин В12 ). Във формулата на продукта Витамин В комплекс на MitoCare се съдържат всички изброени в оптимални форми за усвояване, като например витамин В12 е в три различни форми за най-добро покриване на нуждите на организма.

Витамините от група В помагат на ензимите в телата ни да изпълняват функциите си и са важни за широк спектър от клетъчни функции, като разграждането на въглехидратите и транспортирането на хранителни вещества в тялото.

В допълнение, комплекс В може да осигури ползи за здравето като:

Здрава мозъчна функция

Профилактика на ракови заболявания

Противодействие на хронична умора и стрес

Производство на енергия от храната

Образуване на червени кръвни клетки и други.

Всеки член на В-комплекса има уникална структура и изпълнява уникални функции в човешкото тяло. Например, витамините В1, В2, В3 и биотин (В7) участват в различни аспекти на производството на енергия, витамин В6 е от съществено значение за метаболизма на аминокиселините, а витамин В12 и фолиевата киселина улесняват стъпките, необходими за клетъчното делене и репродуктивните функции. На следващо място ще направим подробен преглед на ползите, които носят всички витамини от В група за здравето.

Съдържание на Витамин В-комплекс MitoCare

Биотин

Витамин В7 (или биотин) помага на тялото да преобразува мазнините, въглехидратите и протеините в храната в използваема енергия. Той е необходим за производството на мастни киселини и насърчава растежа на костната тъкан и на косата. 

Признаците за липсата му в организма са дерматит, косопад, конюнктивит, неврологични симптоми и други.

Калциев L-метил фолат

Това е форма на фолат, която преминава кръвно-мозъчната бариера, като така помага за баланса на невротрансмитери, свързани с настроението, енергията, концентрацията, съня и други процеси. Метилираната форма на витамина е най-биоактивната хранителна форма на фолиева киселина, налична днес. Метилфолат под формата на калциев L-метилфолат е бионалична форма на витамина, която е готова за използване от клетките на тялото без нужда от допълнителна преработка. Такава форма на витамин В9 е най-подходяща и при генетични проблеми, обусловени от MTHFR генна мутация.

Фолиева киселина

Фолиевата киселина е изключително важна за жените и особено преди и по време на бременност, защото намалява риска от вродени дефекти в мозъка и гръбначния стълб на плода като спина бифида. Освен това, фолиева киселина се използва за производство на червени кръвни клетки и е необходима за създаване и поддържане на ДНК. 

Липсата на фолиева киселина може да се установи при наличие на някоя от следните прояви: нарушено образуване на червени кръвни клетки, слабост, раздразнителност, главоболие, сърцебиене, възпаление на устата, дефекти на невралната тръба при плода.

Витамин B1 (тиамин мононитрат)

Витамин B1 е от решаващо значение за растежа, развитието и функцията на клетките в тялото. Той помага на тялото да използва въглехидрати от храната за производство на енергия, която е нужна на всяка клетка. Витамин В1 допринася за здравето на мозъка, мускулите и нервната система, а липсата му предизвиква увреждане на нервите и нарушения в работата на сърдечния мускул.

Витамин B2 (рибофлавин) 

Рибофлавинът има множество важни функции за различни процеси и системи. Той поддържа очите, нервната система и кожата здрави и с нормална функция. Участва в превръщането на храната в енергия и е необходим за производството и растежа на червени кръвни клетки. Има и изразен антиоксидантен ефект, а недостигът му става явен при поява на възпаление на кожата, езика и устните; очни нарушения; симптоми на нервната система и други.

Витамин B3 (никотинамид)

Витамин В3 помага за превръщането на храната в енергия и на ензимите - да функционират правилно. Той е важен за работата на други витамин от В група и тяхното правилно използване в организма, свързано с възстановяване на ДНК.

Никотинамидът подпомага и функцията на храносмилателната и нервната система и кожата, а появата на кожни лезии, стомашно-чревни смущения, нервни симптоми може да свидетелства за недостига му.

Витамин B5 (калциев пантотенат)

Витамин B5 служи за разграждане на хранителни вещества - мазнини и въглехидрати за използваема енергия. Той помага на тялото да използва други витамини, като рибофлавин и има важна роля в производството на полови и хормони на стреса. Във В-комплекс на MitoCare витамин В5 е под формата на калциев пантотенат.

Витамин B6 (като пиридоксал 5-фосфат и пиридоксин хидрохлорид)

Витамин В6 е необходим за повече от 100 ензимни реакции в организма, като допринася за нормална имунна функция и работа на мозъка. Той е необходим на организма за използване и съхраняване на протеини и въглехидрати от храната (под формата на гликоген). Във В-комплекс на MitoCare той се среща под две форми - пиридоксал 5-фосфат и пиридоксин хидрохлорид.

Витамин B12 (цианокобаламин, хидроксокобаламин и метилкобаламин)

Витамин В12 има значителен принос за образуването на червени кръвни клетки и ДНК. Този витамин помага за поддържане на нервната система и червените кръвни клетки здрави и е важен за протеиновия метаболизъм. липата на витамин В12 в организма води до поява на стомашно-чревни смущения, нервни симптоми, хормонални проблеми и други. Този недостиг е все по-често срещан и труден за коригиране.

В хранителната добавка В-комплекс на MitoCare той се среща в три форми - цианокобаламин, хидроксокобаламин и метилкобаламин. Първата форма е произведена от човека форма на витамин В12, използвана за коригиране на дефицит на витамин В12. Втората форма – хидроксокобаламин – е естествена и започва да работи веднага след постъпване в организма. Също  се използва за коригиране на дефицит. Третата форма – метилкобаламин – е кобаламин, при който циано групата при кобалта се заменя с метилова група. Това означава, че формата е метилирана и предразполага към още по-добро и бързо усвояване.

Вегани и вегетарианци, планиращи зачеване или бременни жени, хората над 65-годишна възраст имат категорична и по-висока нужда от тези витамини. Витамин В-комплекс MitoCare осигурява пълна гама от важните витамини В група, които способстват нормалната нервна и репродуктивна функция, пълноценния сън и хормонален баланс. Вместо да приемате множество продукти и капсули с различен състав, доверете се на мултиплицираната формула на Витамин В-комплекс с гаранция за немско качество.

Използвани ресурси

  1. Kennedy DO. B Vitamins and the Brain: Mechanisms, Dose and Efficacy--A Review. Nutrients. 2016;8(2):68. Published 2016 Jan 27. doi:10.3390/nu8020068
  2. Rahman S, Baumgartner M. B Vitamins: Small molecules, big effects. J Inherit Metab Dis. 2019 Jul;42(4):579-580. doi: 10.1002/jimd.12127. Epub 2019 Jun 19. PMID: 31215043.
  3. Depeint F, Bruce WR, Shangari N, Mehta R, O'Brien PJ. Mitochondrial function and toxicity: role of the B vitamin family on mitochondrial energy metabolism. Chem Biol Interact. 2006 Oct 27;163(1-2):94-112. doi: 10.1016/j.cbi.2006.04.014. Epub 2006 May 1. PMID: 16765926.
  4. Ashoori M, Saedisomeolia A. Riboflavin (vitamin B₂) and oxidative stress: a review. Br J Nutr. 2014 Jun 14;111(11):1985-91. doi: 10.1017/S0007114514000178. Epub 2014 Mar 20. PMID: 24650639.


ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ