ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

В-комплекс на MitoCare /Германия/ - всички витамини от група В на едно място

Витамините от група В са от съществено значение за редица клетъчни метаболитни дейности. Те участват в регулацията на ензимите, които помагат за преобразуване на храната в енергия, както и за синтеза на невротрансмитери. Витамин В-комплекс на MitoCare е експертно формулирана комбинация от всички важни витамини от група В, включващи Л-метилфолат, В6, три форми на B12 и други, предназначени за сигурна клетъчна метаболитна подкрепа.

Защо витамините от В група са важни

В комплексът е съставен от: тиамин (витамин В1), рибофлавин (витамин В2), ниацин (витамин В3), пантотенова киселина (витамин В5), пиридоксин (витамин В6), биотин, фолиева киселина и кобаламин (витамин В12 ). Във формулата на продукта Витамин В комплекс на MitoCare се съдържат всички от изброените, в оптимални количества и форми. 

Витамините от група В помагат ензимите в тялото да изпълняват жизненоважните си функции и са ключови за широк спектър от клетъчни процеси, като разграждането на въглехидратите и транспортирането на хранителни вещества в тялото.

В допълнение, комплекс В може да осигури ползи за здравето като:

 • Подобрява мозъчната функция
 • Профилактика на ракови заболявания
 • Противодействие на хронична умора и стрес
 • Протективен ефект върху сърдечно-съдовата система
 • Производство на клетъчна енергия
 • Образуване на червени кръвни клетки
 • Оптимизира работата на нервната система

Всеки витамин от комплекса има уникална структура и изпълнява специфични функции в човешкото тяло. Например, витамините В1, В2, В3 и биотин (В7) участват в различни аспекти на производството на енергия, витамин В6 е от съществено значение за метаболизма на аминокиселините, а витамин В12 и фолиевата киселина са необходими за клетъчното делене и репродуктивните функции. На следващо място ще направим подробен преглед на ползите, които носят всички витамини от В групата за здравето.

Съдържание на Витамин В-комплекс MitoCare

Биотин

Витамин В7 (или биотин) помага на тялото да преобразува мазнините, въглехидратите и протеините от храната в клетъчна енергия. Той е необходим за производството на мастни киселини и насърчава растежа на костната тъкан, ноктите и косата. Също така биотинът е нужен за функцията на няколко ензима, известни като карбоксилази. Те са част от важни метаболитни процеси, като производството на глюкоза и мастни киселини.

Най-често срещаните признаци на недостиг на витамин В7 са: дерматит, косопад, конюнктивит, неврологични симптоми и други.

Калциев L-метил фолат

Метилираният фолат представлява биологично активна форма на фолиевата киселина (витамин В9). Преминавайки безпроблемно кръвно-мозъчната бариера, помага за баланса на невротрансмитери, свързани с настроението, енергията, концентрацията, съня и редица други процеси. Метилфолат под формата на калциев L-метилфолат е готова за използване от клетките на тялото форма, без нужда от допълнителна преработка. Такава форма на витамин В9 е най-подходяща и при генетични проблеми, обусловени от MTHFR генна мутация.

Фолиева киселина

Фолиевата киселина е изключително важна за жените, особено преди и по време на бременност. Тя значително намалява риска от вродени дефекти в мозъка и гръбначния стълб на плода като спина бифида и други малформации. Освен това, фолиева киселина се използва за производство на червени кръвни клетки и е необходима за създаване и поддържане на ДНК. 

Симптоми на липса на достатъчно количество фолиева киселина в организма са: нарушено образуване на червени кръвни клетки, слабост, раздразнителност, главоболие, сърцебиене, дефекти на невралната тръба при плода.

Витамин B1 (тиамин мононитрат)

Витамин B1 е от решаващо значение за растежа, развитието и функционирането на клетките в тялото. Той помага на тялото да използва въглехидратите за производство на клетъчна енергия и е от съществено значение за глюкозния метаболизъм. Играе ключова роля в работата на нервите, мускулите и сърцето. Витамин В1 допринася за здравето на мозъка и нервната система, а липсата му предизвиква увреждане на нервите и нарушения в работата на сърдечния мускул.

Витамин B2 (рибофлавин) 

Рибофлавинът има множество важни функции за различни процеси и системи в човешкото тяло. Той поддържа здравето и функционирането на очите, нервната система и кожата. Участва в превръщането на храната в енергия и е необходим за производството и растежа на червени кръвни клетки. Има и изразен антиоксидантен ефект, а недостигът му става явен при поява на възпаления на кожата, лигавиците, езика и устните; очни нарушения и други.

Витамин B3 (ниацин)

Витамин В3 е изключително важен за работата на останалите витамини от В група и тяхното правилно използване в организма, свързано с възстановяване на ДНК и мозъчните дейности.

Никотинамидът подпомага и функцията на храносмилателната система, нервната система и кожата, а появата на кожни лезии, стомашно-чревни смущения и нервни симптоми може да свидетелства за недостига му.

Ниацинът се използва успешно за регулиране на нивата на холестерола и триглицеридите. Освен това има протективен ефект върху сърдечно-съдовата система и спомага за поддържането на стойностите на хомоцистеин в норма.

Витамин B5 (калциев пантотенат)

Освен че играе роля в разграждането на енергията от мазнини и въглехидрати, витамин В5 е от решаващо значение за производството на червени кръвни клетки, половите хормони и хормоните на стреса, произвеждани в надбъбречните жлези. Витамин В5 също е важен за поддържането на здрав храносмилателен тракт и помага на тялото да използва други витамини, особено В2 (наричан още рибофлавин).

В В-комплекс на MitoCare витамин В5 е под формата на калциев пантотенат, което представлява биологично активната му форма.

Витамин B6 (като пиридоксал 5-фосфат и пиридоксин хидрохлорид)

Витамин В6 е необходим за протичането на повече от 100 ензимни реакции в тялото, като допринася за нормалната имунна функция и работа на мозъка. Той е необходим на организма за използването на протеини и въглехидрати от храната и преобразуването им в гликоген. Има ключова роля за поддържането на нивата на глюкозата в граници, както и за синтеза на хемоглобин, който пренася кислород до всяка клетка на тялото. В В-комплекс на MitoCare той се среща под две форми - пиридоксал 5-фосфат и пиридоксин хидрохлорид.

Витамин B12 (цианокобаламин, хидроксокобаламин и метилкобаламин)

Витамин В12 има значителен принос за образуването на червени кръвни клетки и ДНК. Този витамин помага за поддържане на нервната система и червените кръвни клетки и е важен за протеиновия метаболизъм. Липата на витамин В12 в организма води до поява на стомашно-чревни смущения, анемия, нервни симптоми, хормонални проблеми и други. Този недостиг е все по-често срещан и труден за коригиране.

В хранителната добавка В-комплекс на MitoCare той се среща в три форми - цианокобаламин, хидроксокобаламин и метилкобаламин.

Вегани и вегетарианци, бременни жени или такива, планиращи зачеване и хората над 65-годишна възраст имат категорично по-висока нужда от тези витамини. Витамин В-комплекс MitoCare осигурява пълна гама от важните витамини от В група, които способстват нормалната нервна и репродуктивна функция, пълноценния сън и хормоналния баланс. Вместо да приемате множество продукти и капсули с различен състав, доверете се на комплексната формула на Витамин В-комплекс с гаранция за немско качество.

Използвани ресурси

 1. Kennedy DO. B Vitamins and the Brain: Mechanisms, Dose and Efficacy--A Review. Nutrients. 2016;8(2):68. Published 2016 Jan 27. doi:10.3390/nu8020068
 2. Rahman S, Baumgartner M. B Vitamins: Small molecules, big effects. J Inherit Metab Dis. 2019 Jul;42(4):579-580. doi: 10.1002/jimd.12127. Epub 2019 Jun 19. PMID: 31215043.
 3. Depeint F, Bruce WR, Shangari N, Mehta R, O'Brien PJ. Mitochondrial function and toxicity: role of the B vitamin family on mitochondrial energy metabolism. Chem Biol Interact. 2006 Oct 27;163(1-2):94-112. doi: 10.1016/j.cbi.2006.04.014. Epub 2006 May 1. PMID: 16765926.
 4. Ashoori M, Saedisomeolia A. Riboflavin (vitamin B₂) and oxidative stress: a review. Br J Nutr. 2014 Jun 14;111(11):1985-91. doi: 10.1017/S0007114514000178. Epub 2014 Mar 20. PMID: 24650639.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ