ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Възможно ли е китайска билка да бъде натуралната Виагра?

Китайската лечебна билка, известна като „рогова козя трева” може да спечели популярност като натурална версия на Виаграта.

Италиански учени съобщават в свое изследване, че съставка в това растение може да лекува еректилната дисфункция, при това с много по-малко странични ефекти от нейния фармацевтичен братовчед.

„Все още не сме провели опити ин-виво върху животни, така че ни предстои още много работа. Ние искаме да тестваме молекулата ин-виво (върху животни), тъй като това ще ни помогне да разберем дали наистина ще действа и върху хора”, споделя главният изследовател в проучването Марио Дел Али от лабораторията по фармакогнозия към Университета в Милано. „На този етап от изследването не можем категорично да заявим, че синтезираната от нас молекула ще предизвика по-малко странични ефекти, в сравнение с тези при Виагра. Въпреки това, този дериват изглежда е по-селективен от Виаграта (според лабораторните тестове), защото той се прицелва по-точно в ензима, който участва в притока на кръв към пениса.”

Виагра (sildenafil) е един от медикаментите, предписвани за проблеми с ерекцията (еректилна дисфункция). Това състояние засяга приблизително 18 милиона мъже в САЩ. Виагра, както и други лекарства като нея, могат да причинят странични ефекти като болки в сърдечната област, стомашни проблеми и затруднения в зрението.

Роговата козя трева (билката е известна още и като „палавият козел”, „възбуденият козел”, "разгонен козел"), добивана предимно в южен Китай, има дълга история като афродизиак.

Като част от нова скринингова програма, целяща да се открият алтернативи на Виаграта, авторите на проучването анализирали множество билкови екстракти, отдавна употребявани за мъжка импотентност. Изследвани били Ferula hermonis, известна като ливанска Виагра, Cinnamomum cassia или китайска канела, а също така и Epimedium brevicornum, позната като „рогова козя трева” или "разгонен козел". И трите посочени екстракта са известни с подобряването на сексуалните възможности.

Главната активна съставка и на трите екстракта била тествана срещу ензима, наречен фосфодиестераза–5А1 (PDE5A1), който регулира кръвоснабдяването на пениса. Потискането на този ензим осигурява по-голям приток на кръв към пениса, което води до ерекция.

Икариинът – главната съставка на роговата козя трева, потиска PDE5A1 в много по-голяма степен, в сравнение с останалите два тествани компонента.

„Новото в нашето изследване е новата молекула, която ние синтезирахме от икариин”, казва Дел Али. „Тя се извлича чрез химически изменения на структурата на икариина, който е активна съставка, пречистена от E. brevicornum (рогова козя трева). Механизмът, по който откритата от нас молекула може да е ефикасна при хората, е потискането на фосфодиестераза 5 (PDE 5) в корпус кавернозум (еректилната тъкан на пениса), което е механизмът, по който действа и Виагра. Това е ин-витро изследване. То може да се счита за предварително клинично проучване.”

Източник: Mario Dell'Agli, Ph.D., laboratory of pharmacognosy, University of Milan, Italy; Oct. 24, 2008, Journal of Natural Products

Автор: Аманда Гарднър, репортер на HealthDay

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ